Farklılıklara saygı mevzusu ile ilgili olarak yazılmış hayatımızda ve toplumumuzda farklılıklara saygı mevzusu işlenmiş yazı / kompozisyon. ...
Farklılıklara saygı mevzusu ile ilgili olarak yazılmış hayatımızda ve toplumumuzda farklılıklara saygı mevzusu işlenmiş yazı / kompozisyon.
Tüm dünyayı göz önüne alır ve her kıtadan her ülkeden bir insan aldığımız takdirde göreceğiz ki bu insanların asla birisi aslına bakarsak hem birbirine benzememektedir hem de birbirlerinin tıpa tıp aynısıdır.
Peki hem değişik hem aynı derken neyi kastediyoruz. İnsanlar nerede olursa olsun hep aynı dilde güler, hep aynı dilde ağlar hep aynı dilde üzülür hep aynı dilde sevinir ve kahkaha atar. Bu değişmez. Kısaca insanoğlu nasıl görünürse gözüksün hangi dili konuşursa konuşsun hangi dine inanırsa inansın temel noktalarda aynıdır.
Ama bilhassa içinde yaşadığımız coğrafyada son dönemde yaşanmış olan vakalara baktığımız vakit tüm felaketlerin gerçekleşmesinin altında yatan aslolan sebebin “Farklılıklara Saygı” mevzusunda bir kültür geliştirememiş toplumların yaşamış olduğu bunalım bulunduğunu görmekteyiz. Dİl, din ırk, hatta mezhep farklılıklarının dahi insanların bişrbirlerini boğazlaması için yeter sebep olduğu bir bütün ülkelerde geçin insan ırkını tabiatta yaşayacak hiçbir nebat ve hayvan dahi bulamazsınız. Çünkü o topraklar akan kan ile lanetlenir.
Bilhassa yaşadığımız ülkede Mustafa Kemal ATATÜRK’ün koymuş olduğu sınırlar ve bize göstermiş olduğu yolda farklılıklara karşı olan saygı etrafında bir millet devlet içinde yaşamı olanaklı kılmıştır. Bugün yeryüzündeki büyük devletlerin neredeyse tamamına yakınının göçmen kabul ettiğine ve bu göç eden insanoğlu sebebi ile kozmopolit bir yapıya kavuşup özgür bir ortamda bu birbirlerinden değişik olan insanların ürettikleri (teknoloji edebiyat v.s.) ile daha da büyüdüklerine hatta bir takım ülkelerin “Farklılıklarımız Zengiliğimizdir” şiarı ile hareket ederek hem toplumsal huzuru hem de olumlu bir yaşamı yakaladıkları görülmektedir.
Bu mevzu hakkında daha paragraflar dolusu örnek verilebilir ama kendini düzgüsel bir insan olarak hisseden şahıs için bu örnekleri vermeye dahi gerek kalmamıştır. Farkılıklara karşı saygı duyan şahıs insandır eğer duymuyorsa ne olduğu hakkında bana ait bir fikrim yok. Peki ya sizin???
YORUMLAR