Güneydoğu Anadolu Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü

Güneydoğu Anadolu bölgesinin iklim ve nebat örtüsü nasıldır? Bölgenin iklim ve tabii nebat örtüsü ile ilgili olarak genel bilgilerin yer alm...

Güneydoğu Anadolu bölgesinin iklim ve nebat örtüsü nasıldır? Bölgenin iklim ve tabii nebat örtüsü ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Güneydoğu Anadolu Bölgesi



Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şiddetli bir kara iklimi yargı sürer. Yalnız kuzeydeki dağların koruyucu tesiri dolayısı ile kışın soğuk Şark Anadolu’daki kadar sert değildir. En soğuk olan ay ocak averajı 2 derecenin altına düşmez. Buna karşılık, yazlar çok sıcak geçer. Diyarbakır’da da, Şanlıurfa’da da yazın ısının 46 dereceye yükseldiği olmuştur. Yağışlar kuzeydeki dağlara doğru gittikçe artar, güneye doğru azalır, sınırımızın ötelerinde 250 mm. nin altına düşer. Urfa’da 450, Diyarbakır’da 470 mm. olan yağış, Mardin’de yükseltinin etkisiyle, küçük çapta daha artar (690 mm.) Güneydoğu Anadolu’ da yağışların büyük kısmı kışa düşer. Yaz yağışları ise % 2’yi geçmez.



Bölge orman örtüsü bakımından fakirdir. Yağış azlığı bu bölümde orman örtüsünün fazla gelişmesine olanak vermemiştir. Ormanın alt sınırı bölgenin batısında (Gaziantep Yaylası’nda) 500 metre civarındadır, doğuya doğru 1.300 metreye yükselir. Bölümde ormanın, üst sınırı ise 2.300 -2.400 metredir. Güneydoğu Anadolu’da en yaygın bulunan ağaç çeşidi mazı meşesidir. Bu tür durumlar bodur ağaç ve çalı kümeleri görünüşündedirler.



Çukur alanların tabii nebat örtüsü step görünümündedir. Diyarbakır havzasında, Urfa düzlüklerinde otlar kavurucu, devamlı yaz sıcaklarının tesiri altında kalır. İlkbaharda kısa bir süre içinde gelişirse de, yağışların kesilmesi üstüne, yaz başlangıcında kururlar. Güneydoğu Toroslar’ının güneye bakan yamaçlarında çalılık bozkırlar görülür.



Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin iki mühim akarsuyu olan Fırat’la Dicle, kaynaklarını Şark Anadolu Bölgesi’nden alırlar .Her ikisi de siyasal sınırlarımız haricinde (Basra körfezinde) denize dökülür. Bu iki nehrin de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait olan kolları önemsizdir. Fırat Avrupada Gaziantep Yaylası’ndan gelen bir takım kollar alır. Diclenin doğudan almış olduğu mühim kollardan Batman, Garzan, Botan çaylarının da kaynakları Şark Anadolu Bölgesi sınırları içindedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir takım ufak akarsuları da güneyde Suriye düzlüklerinde son bulur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/guneydogu-anadolu-bolgesi-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guneydogu-anadolu-bolgesi-iklim-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guneydogu-anadolu-bolgesi-iklim-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content