Güneydoğu Anadolu bölgesinin iklim ve nebat örtüsü nasıldır? Bölgenin iklim ve tabii nebat örtüsü ile ilgili olarak genel bilgilerin yer alm...
Güneydoğu Anadolu bölgesinin iklim ve nebat örtüsü nasıldır? Bölgenin iklim ve tabii nebat örtüsü ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şiddetli bir kara iklimi yargı sürer. Yalnız kuzeydeki dağların koruyucu tesiri dolayısı ile kışın soğuk Şark Anadolu’daki kadar sert değildir. En soğuk olan ay ocak averajı 2 derecenin altına düşmez. Buna karşılık, yazlar çok sıcak geçer. Diyarbakır’da da, Şanlıurfa’da da yazın ısının 46 dereceye yükseldiği olmuştur. Yağışlar kuzeydeki dağlara doğru gittikçe artar, güneye doğru azalır, sınırımızın ötelerinde 250 mm. nin altına düşer. Urfa’da 450, Diyarbakır’da 470 mm. olan yağış, Mardin’de yükseltinin etkisiyle, küçük çapta daha artar (690 mm.) Güneydoğu Anadolu’ da yağışların büyük kısmı kışa düşer. Yaz yağışları ise % 2’yi geçmez.
Bölge orman örtüsü bakımından fakirdir. Yağış azlığı bu bölümde orman örtüsünün fazla gelişmesine olanak vermemiştir. Ormanın alt sınırı bölgenin batısında (Gaziantep Yaylası’nda) 500 metre civarındadır, doğuya doğru 1.300 metreye yükselir. Bölümde ormanın, üst sınırı ise 2.300 -2.400 metredir. Güneydoğu Anadolu’da en yaygın bulunan ağaç çeşidi mazı meşesidir. Bu tür durumlar bodur ağaç ve çalı kümeleri görünüşündedirler.
Çukur alanların tabii nebat örtüsü step görünümündedir. Diyarbakır havzasında, Urfa düzlüklerinde otlar kavurucu, devamlı yaz sıcaklarının tesiri altında kalır. İlkbaharda kısa bir süre içinde gelişirse de, yağışların kesilmesi üstüne, yaz başlangıcında kururlar. Güneydoğu Toroslar’ının güneye bakan yamaçlarında çalılık bozkırlar görülür.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin iki mühim akarsuyu olan Fırat’la Dicle, kaynaklarını Şark Anadolu Bölgesi’nden alırlar .Her ikisi de siyasal sınırlarımız haricinde (Basra körfezinde) denize dökülür. Bu iki nehrin de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait olan kolları önemsizdir. Fırat Avrupada Gaziantep Yaylası’ndan gelen bir takım kollar alır. Diclenin doğudan almış olduğu mühim kollardan Batman, Garzan, Botan çaylarının da kaynakları Şark Anadolu Bölgesi sınırları içindedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir takım ufak akarsuları da güneyde Suriye düzlüklerinde son bulur.
YORUMLAR