Fonksiyonlarına Göre Şehirler

Fonksiyonlarına göre şehirleri özet konu anlatımı. Fonksiyonlarına göre değerlendirildiklerinde kaç çeşit şehir vardır ve bu şehirlerin özel...

Fonksiyonlarına göre şehirleri özet konu anlatımı. Fonksiyonlarına göre değerlendirildiklerinde kaç çeşit şehir vardır ve bu şehirlerin özellikleri nelerdir?



Fonksiyonlarına Göre Şehirler



Fonksiyonlarına göre değerlendirildiğinde karşımıza değişik şehir tipleri çıkmaktadır.



A – TARIM ŞEHİRLERİ



Dünyanın hemen her tarafında olduğu gibi ülkemizde de tarım alanlarının ortasında gelişmiş çok sayıda tarım şehri vardır. Böyle şehirlerin büyüklükleri hinterlantlarına bağlıdır. Hinterlantlarında uygulanan tarım yöntemleri, sulama, gübre kullanımı ve makineleşme derecesi ile ulaşım imkânları bu şehirlerin büyüklüğünü ve yapısını büyük ölçüde etkiler.



Tarım şehirlerinde geniş çapta toprak ürünleri yetiştirilmekle birlikte, orman ürünleri ya da balıkçılık da geçim kaynakları arasında yer alır. Tarım şehirleri, genellikle çevrede yetiştirilen ürünlerin ihtiyaç fazlasının toplanıp basit sanayi kuruluşlarında yarı işlenmiş hale getirildiği merkezlerdir.



Türkiye’de küçük şehir gruplarının tamamına yakını tarım şehirleridir.



B – TİCARET ŞEHİRLERİ



Ticaret ile ulaşım arasında sıkı bir ilişki vardır. Mal ve hizmetlerin alım satımı her şeyden önce bir toplama ve dağıtma faaliyetidir. Bu da geniş çapta ulaştırma ile mümkündür. Bu nedenle ulaşım imkânlarının yeterli olduğu alanlar, birer ticari merkez durumuna gelmişlerdir.



Türkiye’de şehirlerin önemli bir bölümü eski kervan yollarının kavşak noktalarında ya da bu yolların kıyılara ulaştığı yerlerde kurulmuştur. Erzurum, Kayseri, Sivas, Amasya, Trabzon, Bursa vb. bu şekilde kurulmuş merkezlerdendir.



C – LİMAN ŞEHİRLERİ



Limanlar, kıyıda, doğal olarak ya da men-, direk ve dalgakıranlarla fırtınalara karşı korunmuş yerlerdir. Bu tür yerlerde genellikle deniz ulaştırmacılığının giriş ve çıkış kapısı olarak gelişmiş liman şehirleri bulunur.



Liman şehirlerinde genellikle ticari fonksiyon ön plândadır. Bunun için kıyılarda uzun rıhtımlar, depolar, silolar, antrepolar (ardiyeler) ile soğuk hava depoları ve yükleme/ boşaltma tesisleri bulunur.



Ülkemizde ticaret hacmi ve iş yoğunluğu bakımından en önemli liman şehri İstanbul’dur



Ardülkesi çok geniş limanlarımızdan biri de İzmir’dir.



Son yıllarda hızlı bir gelişme içinde olan diğer bir liman şehrimiz Mersin’dir.



İskenderun, Zonguldak, Samsun ve Trabzon liman faaliyetlerinin canlı olduğu diğer şehirlerimizdir.



Ekonomik özelliği ağır basan şehir tiplerinden biri de sanayi şehirleridir. Bu şehirlerde bir ya da birden fazla sanayi kolu gelişmiştir. Bu tür şehirlerde yoğun bir işçi nüfusu barınmaktadır, İzmit, Zonguldak, Karadeniz Ereğlisi, Batman, Ergani, Murgul, İskenderun başlıca sanayi şehirlerimizdir.



Şehirler, kültürel fonksiyonlarına göre de



• Dini şehirler,



• Üniversite şehirleri,



• Turizm ve eğlence şehirleri



gibi türlere ayrılırlar. Mekke, Medine, Cidde, Kudüs dünya çapında ünlü dini şehirlerdir.



Üniversite şehirleri faktülte, yüksekokul ve enstitü gibi çeşitli yüksek öğretim kurumlarının toplandığı yerlerdir. Ankara, İstanbul, İzmir çeşitli üniversiteleriyle birer kültür merkezidir.



Antalya, Alanya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası, Çeşme ülkemizin başlıca turizm ve tatil şehirleridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fonksiyonlarına Göre Şehirler
Fonksiyonlarına Göre Şehirler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sehir-2.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/fonksiyonlarna-gore-sehirler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/fonksiyonlarna-gore-sehirler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content