Gel-Git Olayı Nedir? Nasıl Oluşur?

Gelgit vakası nedir? Gelgit vakasının iyi mi oluştuğu büyük ve minik gelgitler ile ilgili olarak genel bilgilerin özetlemek gerekirse paylaş...

Gelgit vakası nedir? Gelgit vakasının iyi mi oluştuğu büyük ve minik gelgitler ile ilgili olarak genel bilgilerin özetlemek gerekirse paylaşılmış olduğu yazımız.



gelgit



GELGİT OLAYI



Bilhassa okyanus kıyılarındaki sıg koy ve boğazlarda görülen, kabarma esnasında denizden karaya, çekilme esnasında da ters yönde oluşan akıntıya gelgit denir.



Gelgit vakasına Ay ve Güneş’in çekim güçleri niçin olur. Bilinmiş olduğu benzer biçimde cisimler, birbirlerini belirgin bir güçle çekerler, işte, Ay ve Güneş’in çekim güçleri Dünya’mn su tabakasını daha çok etkisinde bırakır ve buna bagiı olarak yeryüzündeki sular periyodik olarak kabarır ve çekilirler. Ay’ın, dünya üstündeki çekim gücü Güneş’inkinden fazladır. Çünkü Ay, Dünya’ya daha yakındır.



Dünya üstünde bir günde iki kez kabarma iki kez çekilme olur. Gelgit vakası devamlı aynı düzeyde olmaz. Ayda iki kez büyük ve minik gelgit vakaları meydana gelir. Yıl içinde ise en büyük gelgit vakası 2-3 ocak tarihinde olur. Çünkü bu tarihte Dünya, Güneş’e her zamankinden daha yakın olduğundan Güneş’in çekim gücü her zamankinden daha fazladır. Dünya’mn, Güneş’e nisbeten daha uzak olduğu başka tarihlerde gelgit daha azdır.



Ay ve Güneş aynı boylamın karşına geldiklerinde kabarma ve çekilme daha büyük olur ve büyük gelgit oluşur. Çünkü bu durumda her ikisinin Dünya’ya tesir eden çekim güçleri birbirine eklenmiş olur. Ay ve Güneş’in çekim doğrultuları birbirine dik ulaşınca birbirlerinin etkilerini azalttıklarından kabarma ve çekilme her zamankinden daha az olur, bu durumda da minik gelgit oluşur.



Gelgit vakası Dünya’mn her yerinde de aynı oranda olmaz. Kabarmanın yüksekliği, okyanus ortalarında 60-80 santimetre kadardır. Oysa kıyılarda bu miktar 8-10 m’yi bulur. Sığ koylar, körfez ve haliçlerde gelgitin tesiri daha çoktur. Garp Avrupa kıyılarında 5-6 metre içinde farklılık gösteren gelgit genliği, yurdumuzu çeviren denizlerde oldukça önemsiz miktardadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gel-Git Olayı Nedir? Nasıl Oluşur?
Gel-Git Olayı Nedir? Nasıl Oluşur?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gelgit.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gel-git-olay-nedir-nasl-olusur.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gel-git-olay-nedir-nasl-olusur.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content