Moğol Devleti ve Parçalanması Sonrası Moğol-Türk Devletleri

Moğol devleti hakkında kısa bilgi. Moğol Devletinin Anadoluyu işgali ve sonrasında Moğol Devletinin parçalanması sonucu ortaya çıkan Moğol –...

Moğol devleti hakkında kısa bilgi. Moğol Devletinin Anadoluyu işgali ve sonrasında Moğol Devletinin parçalanması sonucu ortaya çıkan Moğol – Türk Devletleri



1.Cengiz ve Moğol Devleti (1206-1227)



• Asıl adı Timuçin olan Cengiz Han, dağınık Moğol kabilelerini bir araya getirerek Moğol imparatorluğunu kurmuştur.



• Moğolların, devletlerini kurup Kara Tatarların da bulundukları bölgelere yerleşmeleri üzerine Çinliler, Araplar ve İranlılar, bütün Moğol topraklarına Tatar demişlerdir. Böylece Moğol-Tatar özdeşliği ortaya çıkmıştır.



• Moğolların batıya yönelmeleri Anadolu için de önemli sonuçlar doğurmuştur. Moğol işgalinden kaçan Türkmenlerin çoğu, Anadolu’ya gelip yerleşmiş buranın Türk yurdu olmasını sağlamıştır.



• Moğol Devleti’nin dört kolundan üçü Türklerin bulunduğu alanlarda kurulmuştu. Bu nedenle Cengiz’in ölümünden sonra Moğollar hızla Türkleşti.



• Moğollar üçüncü ve son kez (diğer ikisi Hunlar ve Göktürkler zamanında) bütün Türkleri bir bayrak altında topladılar.



• Moğollar, ticarete önem verdiler, İpek Yolu’nun işlerliğini sağladılar. Orta Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki karmaşaya son vererek, burada düzeni sağladılar.



• Moğolların gelişmiş bir kültür ve uygarlıkları yoktu. Sadece üstün askeri güçlerine dayanıyorlardı. Bu nedenle gelişmiş İslam kültür ve uygarlığı içinde kısa sürede eridiler.



2. Moğol Devleti’nin Parçalanması ve Moğol – Türk Devletleri



Cengiz Han’ın ölümünden sonra merkezin zayıflaması üzerine dört devlet ortaya çıktı.



a) Altın Orda Hanlığı (1227 – 1502)



• Doğu Avrupa’da İdil (Volga) merkez olmak üzere kurulmuştur.



• Başlangıçta bir Moğol devleti olarak ortaya çıkmış, ancak Kıpçak-Kuman Türklerinin etkisiyle Türkleşmiştir.



• Anadolu ve Memlüklerle önemli ticarî ilişkileri vardı.



• Ruslar, iki yüz elli yıl kadar bu devletin egemenliğinde yaşadılar. Rus prensleri (knezler), unvanlarını bu devletin hanlığından alıyorlar, ağır haraçlar ödemek zorunda kalıyorlardı.



• Bu devletin Ortodoks Kilisesi’ne tanıdığı dokunulmazlık sayesinde Ruslar, direniş ve kurtuluş eylemlerini örgütleyebildiler.



• İç karışıklıklar sonucu zayıflayınca ilk önce Rus prenslikleri ayrıldı. Daha sonra Macaristan, Lehistan, Litvanya bağımsızlıklarını ilan ettiler. Sonunda Kırım Hanlığı tarafından yıkıldı.



b) İlhanlılar (1256 – 1336)



• İran’da kurulmuştur, “ilhanlı” sözcüğü Farsça’da “bağlı han” anlamına gelmektedir.



• Güçlü zamanında Irak, Azerbaycan ve Anadolu’ya da egemen oldu.



• İlhanlılar Bağdat’ı ele geçirdiler (1258). Hülâgü, Abbasi halifesini öldürterek, Abbasi Devleti’ne son verdi.



• Bir süre sonra Müslümanlığı kabul ettiler ve Türk-İslam kültürünün etkisine girdiler.



• Türkiye Selçuklularının sağladığı güven ortamından sonra, Moğol-İlhanlı devri Anadolu’da tam bir yağma ve ıstırap dönemi olmuştur.



• İlhanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra Anadolu’da birçok beylik kuruldu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Moğol Devleti ve Parçalanması Sonrası Moğol-Türk Devletleri
Moğol Devleti ve Parçalanması Sonrası Moğol-Türk Devletleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mogol-devleti-ve-parcalanmas-sonras.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mogol-devleti-ve-parcalanmas-sonras.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content