Genelleme Nedir?

GENELLEME Gösterim: 171 Boyut: 19.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> genelleştirme, olarak da bilinir, p...

GENELLEME


Ad: genelleme.JPGGösterim: 171
Boyut: 19.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



genelleştirme, olarak da bilinir,
psikolojide, benzer uyaranlara aynı şekilde cevap verme eğilimi.





Mesela, belirli bir ton ve yükseklikteki bir sesi işittiğinde tükürük salgılamaya koşullanmış bir köpek, daha alçak ya da daha yüksek perdeden seslere de oldukça tertipli şekilde tükürük salgılayarak cevap verecektir. Buradaki genelleştirilmiş cevap tertipli ve evvelde tahmin edilebilecek türdendir: Köpeğin ilk uyarana verdiği cevap kadar kuvvetli olmayacak ve yeni uyaran ile ilk uyaran arasındaki fark arttıkça sertliği azalacaktır.


Benzer davranışlar insanlarda da gözlenir; mesela, konuşmayı yeni öğrenen çocuklar, üzerine oturulabilen her nesneye “sandalyeâ€, gördükleri her adama “baba†deme eğilimindedirler. Hafifçe bir elektrik şokuyla belirli bir sözcükten korkmaya koşullandırılan yetişkinler de, o sözcükle anlamdaş olan başka bir sözcük duyduklarında aynı bunaltı emarelerini gösterirler; bir çok kez genelleştirmenin temeli olan fizyolojik benzerlik, bu örnekte bundan önceki kadar mühim değildir.


Yanıtların genelleştirilmesi, alışılmış davranışın herhangi bir nedenle olanaksızlaştığı ya da zorla izin verilmediği durumlarda bireye yeni bir davranış seçeneği sağlar. Öğrenme, bir anlamda, genelleştirme ile ayırt etme arasındaki dengenin sonucudur; bu dengenin bozulması negatif sonuçlara yol açabilir. Mesela, sakallı herhangi bir erkekten korkmuş olan bir çocuk, sakallı erkekler içinde fark yapamayarak bu yanıtı genelleştirebilir ve sonuçta tüm sakallı erkeklerden korkmaya adım atar.

: Ana Britannica
BAKINIZ









  • Genelleme cümleleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kavram ve Genelleme Cümleleri



GENELLEME

1. Mevzuyla bağlantısız, azca ya da çok belirsiz olacak kadar genel düşünceler: Genellemeler yanlış değerlendirmelere yol açabilir 2. Kimi olguların gözlenmesinden çıkan sonucu, olabilecek durumların tümüne yayma etkinliği (Genelleme tümevarım varsayımının geçerliliğine dayanır.)





—Haritc Daha şematik ve çoğu zaman daha ufak ölçekte bir yayınlanma sağlamak amacıyla bir haritanın öğelerini seçme ve biçimlerin ayırtedici niteliklerini sadeleştirme.


—Mant. NİCELEME'nin eşanlamlısı. (Mesela Russell bir değişkene ilişkin tümeI ve varoluşsa! genellemeden söz eder.)

  • Genelleme kuralı, formülünden çıkartabilmesine yarayan çıkarım kuralı

  • Tümevarıma genelleme, birkaç kişiyle ilgili bir önermeden, hep beraberce ilgili bir önermeye geçişte başvurulan çıkarım. (
—Ruhbil

  • Kavramsal genelleme, bir kavramın geliştirilmesinin, bu terimi bir çokluğa, kısaca bir öğeler sınıfına uygulama olanağını da mecburi olarak içermesi olgusu: bir terimi belli bir genellik düzeyinden daha yüksek bir genellik düzeyine yükselten değişiklik.

  • Algısal genelleme, uyartı genellemesi vakasına oldukça yakın, fakat algısal bir ilişkiyi, çoğu zaman durağan(durgun) kalan bir karşıtlık içeren uyartı çiftlerini kapsayan vaka.

  • Anlamsal genelleme, uyartıların anlamlı birimler oluşturdukları, benzerlik ilişkisinin anlamsal özellikte olduğu uyartı genelleme biçimi.

  • Uyartı genellemesi, koşullanmanın incelenmesiyle ortaya çıkarılan olgu: buna gore, belli bir uyartısı tarafınca koşullu bir tepki oluşturulduğu süre, asla ortaya konmamış, dolayısıyla da asla koşullandırılmamış, fakat ile benzerlik ilişkileri içindeki başka uyartıların da koşullu tepkiyi başlattıkları görülür.
—ANSİKL Mant. Tümevarıma genelleme Bu türlü bir genellemenin yaygın örneği şudur: hepsi de beyaz olan n sayıda kuğu gördüğümüzü ve buna dayanarak, "tüm kuğular beyazdır" benzer biçimde bir genelleme yaptığımızı düşünelim.

Genelleme kuralının ve daha genel olarak tümevarıma mantığın ihtiva ettiği güçlükler mevzusunda Goodman paradoksu bir düşünce verebilir.

Kaynak: Büyük Larousse




GENELLEMEK

g. f. Varlıklar ya da vakalar arasındaki benzerlikleri tek bir düşüncede toplamak; genelleme yapmak,


♦ genelleşmek dönşl. f. Genele yayılmak: Genelleşen bir töre.

♦ genelleştirmek ettirg f Bir şeyi genelleştirmek, ona genel bir kalite vermek; onun genele yayılmasını sağlamak: Bir yöntemi genelleştirmek Durumunuz hususi, genelleştirmemek gerekir, şu sebeple hepimiz sizin durumunuzda değil.

♦ genelleştirilmek edilg f Genelleştirmek eylemine mevzu olmak.


—Dilbil. Genelleştirilmiş dönüşüm, üretici dilbilgisinde, taban tarafınca üretilen iki (ya da daha çok) dizi üstünde meydana getirilen ve bunlardan birini (oluşturucu cümle) ötekine (temel cümle) geçirerek meydana gelen dönüşüm. (Mesela, ilgi ve tümleyen dönüşümleri genelleştirilmiş dönüşümlerdir: her tür karmaşık cümle oluşumunda etkin işlev üstlenirler, tikel dönüşümlerle karşılaşırlar.)

Kaynak: Büyük Larousse


GENELLEME
TDK, Türk Dil Kurumu

1. Genellemek işi.
2. Zihnin genel düşünceler yapması işlemi ya da özelden genele geçiş, tamim:

- “Genellemelere yatkın yapınız sadece bildiğinizi tekrar tanımanıza izin veriyor.” -T. Uyar.
3. Bir işlemin sonucu olan genel kavram, yargı, bilim yasası ya da kuram.
4. Zihnin bazı gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere erişmesi ya da özelden genele geçişi.
5. Organizmanın bir uyaran karşısında genel bir tepki göstermesi.
6. İşçi ya da işveren örgütlerinin kendi uğraşıları alanında kişiliklerine sağlamış olduğu hakların o kuruluşa bağlı olmayanlar için de uygulanılmasını onaylayarak pozitif karşılamaları.
7. Belirli bir küme ya da sınıfın sınırı olan bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üstünde ileri sürülen yargı.





  • Genelleme cümleleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • Kavram ve Genelleme Cümleleri


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Genelleme Nedir?
Genelleme Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/56095d1476830969-genelleme-nedir-genelleme.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/genelleme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/genelleme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content