Gladyatör Hakkında Bilgi

Gladyatör nedir ve gladyatörlük nasıl ortaya çıkmıştır. Gladyatörlük ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Eski Ro...

Gladyatör nedir ve gladyatörlük nasıl ortaya çıkmıştır. Gladyatörlük ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



GladyatörEski Roma’da bir şov olarak meydana getirilen kanlı dövüşlerde savaşanlara «gladyatör» denirdi. Bu isim Latince “kılıç” anlamına gelen «gladius» kelimesinden türemiştir. Fakat gladyatörlar kılıçtan başka daha bir sürü silahları da kullanırlardı.



Gladyatörlar genellikle esirler arasından seçilerek yetiştirilirdi. Sonradan para, ya da ün kazanmak için Romalılardan da gladyatör olanlar da çıkmıştır. Romalı asillerden, hatta kadınlardan dahi kendilerine şöhret sağlamak için gladyatör olanlar vardır.



İlk gladyatör gösterisi M.Ö. 264’te, Marcus Brutus’un babasının cenaze töreni şerefine yapılmıştı. Bu tarihten sonrasında gladyatör gösterileri tanzim etmek anane haline geldi. Devlet idaresinde vazife alabilmek isteyenler, en muhteşem gladyatör gösterisini düzenliyebilmek için birbirleriyle yarış ederlerdi. İmparator Traianus’un yaptırttığı bir gladyatör gösterisi yüz gün sürmüş, iki bin gladyatörün ölümü ile sonuçlanmıştı.



Bu gösterilerde iki gladyatörun birbirleriyle savaşmalarından sonrasında kazanan gladyatörün yenileni öldürüp öldürmemesine izleyiciler karar verirlerdi. Öldürülmesi için karar vermişlerse bu konuyu başparmaklarını aşağı doğru çevirerek belirtirler; öldürülmeyip ertesi gün savunabilmek için döğüşe devam etmesi kararlaştırılmışa bu da alkışlarla anlatılırdı.



Usta gladyatörlar hem seyircilerin takdirini toplayabilecek yürekli atılışlar yaparlar, hem de evvel aralarında anlaşmış olduklarından birbirlerini yaralamayacak şekilde dövüşebilirlerdi.



gladyatör gösterileri, bir bakıma, şimdiki güreşlere, boks karşılaşmalarına benzetilebilir. Yalnız, gladyatör gösterileri yapıldıkları dönemin zevklerine, duygularına uygun olarak daha çetin ve tehlikeli geçerdi.



Esirlerin arasından seçilmiş gladyatörlerden başarı gösterenlere kimi zaman hürriyetleri geri verilirdi. Hatta gladyatör dövüşünde üstün gelenlere kıymetli hediyeler, ödüller vermek de gelenekti.



Tarihteki en ünlü gladyatör, Trakyalı bir tutsak olan Spartacus’tur. Spartacus kendi sınıfına meydana getirilen haksızlıkları göz önünde bulundurarak esirlerin, gladyatörlerin iştirak ettiği büyük bir ayaklanma düzenlemiş, Roma’nın bir sürü ünlü birlikleriyle savaşarak onları yenilgiye uğratmıştı. Yalnız, M. Ö. 73 ile 71 yılları içinde iki yıl devam eden Gladyatörler Savaşı Esnasında Spartacus’un ihtilâl kuvvetleri bozguna uğratıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gladyatör Hakkında Bilgi
Gladyatör Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gladyator.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gladyator-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gladyator-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content