Gölgeye Göre Nasıl Yön Buluruz Nedir

Gölgeye gore yönümüzü nasıl buluruz sorusunu cevaplamak için bizlere gerekenler; parlak güneşli bigün, bir sopa ve gölgesi. Sopanın gölgesi ...

Gölgeye gore yönümüzü nasıl buluruz sorusunu cevaplamak için bizlere gerekenler; parlak güneşli bigün, bir sopa ve gölgesi. Sopanın gölgesi işaretlenir. Bir süre sonrasında yer değiştiren gölge ucu yeniden işaretlenir. Bu iki işareti birleştiren çizgiye dik doğru cenup - şimal eksenidir. Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeye bakmaktadır.

Yıl içinde gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde - bu tarihlere Ekinoks da denir. Bulunduğumuz yerde Güneş’in doğduğu taraf Şark’dur. Sağ kolumuzu Şark’ya doğru uzatırsak, solumuz Garp, önümüz Şimal ve arkamız Cenup yönünü gösterir. Yönlerimiz böylece belirlenmiştir.

Güneşten yararlanarak şu şekilde de yönümüzü bulabiliriz: Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Pazarlayacağımız en kısa gölge uzunluğu, kuzeyi; karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönecek olursak, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir.

Çubukla Gölgeye Gore Yönümüzü Nasıl Buluruz



1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker, bir süre sonra gölgesini izleriz. Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü Şimal’i gösterir. ( Cenup Yarımkürede Cenup’i ). Bunun tam zıt yönü ise Cenup yönüdür.

Ya da öğle vaktini asla beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz. Dünya döndükçe - süre geçtikçe - gölgenin yönü de değişecektir. Bir süre sonra ikinci bir gölge noktası belirleriz. Birincisine sol, ikincisine sağ ayağımızı basarız. Bu duruşumuzla yüzümüz ya da önümüz Şimal yönü gösterir. Gene bu anda sol ayağımızı bastğımız yerden sağ ayağımızı bastığımız yere çizilen doğru Şark’yu gösterir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gölgeye Göre Nasıl Yön Buluruz Nedir
Gölgeye Göre Nasıl Yön Buluruz Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/golgeye-gore-nasl-yon-buluruz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/golgeye-gore-nasl-yon-buluruz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content