Gölgeye gore yönümüzü nasıl buluruz sorusunu cevaplamak için bizlere gerekenler; parlak güneşli bigün, bir sopa ve gölgesi. Sopanın gölgesi ...
Gölgeye gore yönümüzü nasıl buluruz sorusunu cevaplamak için bizlere gerekenler; parlak güneşli bigün, bir sopa ve gölgesi. Sopanın gölgesi işaretlenir. Bir süre sonrasında yer değiştiren gölge ucu yeniden işaretlenir. Bu iki işareti birleştiren çizgiye dik doğru cenup - şimal eksenidir. Birinci işareti sola ve ikinci işareti sağınıza aldığınızda yüzünüz kuzeye bakmaktadır.
Yıl içinde gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde - bu tarihlere Ekinoks da denir. Bulunduğumuz yerde Güneş’in doğduğu taraf Şark’dur. Sağ kolumuzu Şark’ya doğru uzatırsak, solumuz Garp, önümüz Şimal ve arkamız Cenup yönünü gösterir. Yönlerimiz böylece belirlenmiştir.
Güneşten yararlanarak şu şekilde de yönümüzü bulabiliriz: Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Pazarlayacağımız en kısa gölge uzunluğu, kuzeyi; karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönecek olursak, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir.
Çubukla Gölgeye Gore Yönümüzü Nasıl Buluruz
1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker, bir süre sonra gölgesini izleriz. Gölgenin en kısa olduğu ( öğle vakitlerinde ) andaki yönü Şimal’i gösterir. ( Cenup Yarımkürede Cenup’i ). Bunun tam zıt yönü ise Cenup yönüdür.
Ya da öğle vaktini asla beklemeden çubuk gölgesinin ilk yerini işaretleriz. Dünya döndükçe - süre geçtikçe - gölgenin yönü de değişecektir. Bir süre sonra ikinci bir gölge noktası belirleriz. Birincisine sol, ikincisine sağ ayağımızı basarız. Bu duruşumuzla yüzümüz ya da önümüz Şimal yönü gösterir. Gene bu anda sol ayağımızı bastğımız yerden sağ ayağımızı bastığımız yere çizilen doğru Şark’yu gösterir.
YORUMLAR