Görgü Kurallarının Yararları Nedir 1-Kurallar belirsizliği azaltarak öngörülebilirlik ve istikrar sağlar, 2-Kurallar insan davranışlarına ko...
Görgü Kurallarının Yararları Nedir
1-Kurallar belirsizliği azaltarak öngörülebilirlik ve istikrar sağlar,
2-Kurallar insan davranışlarına kontrol ve sınırlama getirirler, böylelikle insanı ve çevresini o insanoğlunun zaaflarından (zayıf yönlerinden) ve hatalarından korurlar.
3-Kurallar bireyi özgür kılarlar, çünkü neyi özgürce yapabileceklerini, neyi yapmaları halinde kimsenin karışamayacağını belirler.
Görgü Niçin Gereklidir
Başkalarına ait bizlere karşı kibar davranmasını istediğimize nazaran ikimiz de onlara karşı kibar davranmalıyız. Görgü kuralları kimi zaman insanı sıkıntıya sokarsa da, böylece elde ettiğimiz kazanç, uğradığımız sıkıntıdan çoktur.
Pek çok görgü kurallarının arkasında, bunların yerleşmesini haklı gösterecek sebepler vardır. Zaman içinde bu sebepler ortadan kalkmış, kurallar kalmıştır. Eski geleneklerden birisi el sıkışmadır. Ortaçağ’da iki adam karşılaşınca, kılıçlarını kullanmaya niyetli olmadıklarını göstermek için sağ ellerini birbirlerine uzatır, el sıkışırlardı. El sıkışmayı gerektiren sebep ortadan kalktığı halde anane o zamandan bu zamana kadar kalmıştır.
Erkekle hanım arasındaki ilişkileri düzenleyen kuralların da aynı şekilde sebepleri vardır. Hanımefendilerin bolca ve uzun etek giydirilmiş olduğu devirlerde otomobile binip inmeleri daima yardım etmeyi gerektirir, kibar baylar bayanların otomobile binmesine yardım ederlerdi. Bugün de kibar erkekler otomobile binen, inen bir hanıma gerekirse yardım etmek için hazır beklerler.
Görgünün bir bölümü bizim başkalarına karşı görünüşümüzü düzenler. Günlük yaşayışımızdaki davranışımız karşılaştığımız kimseleri iğrendirmeyecek, onları rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır. Vapur, beyazperde vs. şeklinde yerlerde oturuşumuz, sokakta yürüyüşümüz pek çok görgü kurallarıyla kayıtlanmıştır. Vapurda, otobüste yanımızdakini, karşımızdakini rahatsız edecek şekilde oturamayız. Görgülü bir insan bu şekilde yerlerde yanındakiyle yüksek sesle konuşmaz.
Yiyecek yerken alacağımız lokma ağzımızı tamamen doldurmamalı, ağızda yiyecek varken konuşmamalıdır. Elle yiyecek de karşı-mızdakini rahatsız eder. Bundan başka, dişlerimizi temiz tutmak, sık sık yıkanmak, üstümüzü başımızı temiz bulundurmak da başkalarına karşı görünüşümüz bakımından önemlidir.
Görgünün çok ayıp saydığı bir başka davranış da yere tükürmektir. Bu, görünüş bakımından çok iğrenç olduğu şeklinde, sıhhat bakımından da başkalarına zararlıdır. Görgüden en minik nasibi olan bir kimsenin yere tükürmek ya da sümkürmek şeklinde çirkin bir hareketi yapmaktan kaçınacağı tabiidir.
YORUMLAR