Diyarbakır halk dansları: Üç ayrı bölümde ele alabilmek mümkündür: 1. Neni: 4-6 kişiden 15 kişiye kadar toplulukla oynanır. Diyarbakır düğ...
Diyarbakır halk dansları: Üç ayrı bölümde ele alabilmek mümkündür:
1. Neni: 4-6 kişiden 15 kişiye kadar toplulukla oynanır. Diyarbakır düğünleri bu halaysız olmaz. Düğün evinde sıra sıra kadınlı erkekli halay çeker, maya söylerler.
2. Delibe: Buna Üç Ayak da denir. Ayak seyir ve vuruşları oyun süresince o şekilde acele ve tüy benzer biçimde kalkar iner ki, seyredenler oyuncunun üçüncü bir ayağı olduğu kuşkusuna kapılır. Koçeri adlı başka bir oyun Delibe'nin yavaş oynanan şeklidir.
3. Giranî: Buna Esmer Oyunu da derler. Dans süresince davul zurna esmer güzeli Diyarbakır dilberlerine yakılan bir hoyratın nağmelerini dizeler. Diyarbakır'ın yukarıda sayılan halaylarından başka, şunlar benzer biçimde türleri de vardır: Durik, Goncut, Çepik, Çaçan, Keçikeni... Hepsi de Halay tipindedir.
Gaziantep'in başlıca dansları : Üç Ayak, Dokuzlu, Çepikli, Mendil, Şirani ve Şirin Nar. İçlerinden en fazla gün görerek tanınmış bulunanları Çepikli ile Mendil Oyunu'dur. Çepikli, şark illerinin Halaylarına çok benzeyen, son aşama hareketli bir çeşittir.
Siirt halk dansları: Aşka ve toprağa bağlılığın bir ifadesi olarak canlı ve türlüdür. Hareketler, son derecede kurallı, uyumlu ve mekiklidir. El ele tutuşmuş halde harekete geçerler. Vücutlarda üst kısım hareketsizdir. Oyuncuların omuz omuza dizildikleri yaslanışlı anlarda bir duvar ve kale dayanıklılığı ortaya çıkar. Meydan oyunu sıfatıyla davul zurnasız edemezler. Şeyhani, Siirt'in Eruh kazasının başlıca üç dansından biridir. Karakıştanî, Giryanî, Şeyhanî olmak suretiyle. Üçü de davul zurnalı dizi oyunlarındandır.
Urfa yöresinin halk dansları: Görece ağır tartımlı olmakla birlikte, esasları derhal daima cengaverliğe dayanır ve halkın savaşçı ruhunu ifade ederken muntazam, fakat ağır hareketlere yer verirler. Kesinlikle kıvrak ve hafifçe değillerdir. Arada, aşkı da ifade eden laflara yer verirler. Danslara daima davul zurna birlikte rol alır.
YORUMLAR