Güzel Sanatların Sınıflandırılması Nedir

Güzel sanatları, geleneksel ve modern olmak suretiyle iki şekilde sınıflamak, bizlere bir takım kolaylıklar getirebilir. 1 - Geleneksel Sı...

Güzel sanatları, geleneksel ve modern olmak suretiyle iki şekilde sınıflamak, bizlere bir takım kolaylıklar getirebilir.

1 - Geleneksel Sınıflandırma:

Bu sınıflandırmada sanat eserlerinin seslendiği duyu organları belirleyici unsurdur.

Buna nazaran:

Görsel Sanatlar: Bu gruptaki sanatlara "plastik sanatlar" da denilir. Fotoğraf, heykel, mimari vb.

İşitsel Sanatlar: Kulağa hitap eden bu sanat türleri "fone­tik sanatlar" ismini alır. Müzik, edebiyat vb.

Karma Sanatlar: Hem görsel hem işitsel olan sanatlardır. Bunlara "ritmik sanatlar" da denir. Tiyatro, beyazperde, opera, operet vb.

Geleneksel sınıflama, güzel sanatları, hitap etmiş olduğu duyu organla­rına nazaran sınıflar.

Söz gelimi görsel sanatlar (plastik sanatlar), göze ve görme­ye dayanan sanatları; fotoğraf, heykel, mimari benzer biçimde dalları bir grupta toplar.

Fonetik sanatlar, müzik ve türleri ile edebiyatı; ritmik sanatlar ise, hem görme hem de hareketle ilgili olan beyazperde, opera gi­bi sanatları kapsamaktadır. Fakat, bu sınıflandırmanın ister is­temez haricinde kalabilen bir takım türler de olabilmektedir. Karikatür ya da seramik benzer biçimde. Bu yüzden, daha modern bir sınıflandırmaya gerek duyulmuşÂ­tur. Bu sınıflamada söz mevzusu edilen sanat branşının niteliği ve tekniği göz önünde bulundurulmaktadır.

2 - Uygar Sınıflandırma:

Bu yöntemde söz mevzusu edilen sanat branşının niteliği ve tekni­ği göz önünde bulundurulmaktadır.

Yüzey Sanatları: Tüm iki boyutlu sanat emek harcamaları, doğrusu bir eni ve bir boyu olan kâğıt ya da tuval üstüne, bir duvar ya da kumaş üstüne uygulanan sanatlardır. Fotoğraf ve türleri (yağlı boya, sulu boya, baskı sanatları vb.), duvar resmi, minyatür, karikatür, fotoğraf, süsleme vb.

Hacim Sanatları:Üç boyutlu sanat çalışmalarıdır. Söz geli­mi heykel, seramik, anıtlar vb.

Mekân Sanatları:İç ya da dış mekânı kapsayan ya da dü­zenleyen sanat dallarıdır. Mimarî ve çevre düzenlemesi gi­bi mekâna ilişkin tüm tasarım emek harcamaları bu gruba girer.

Dil Sanatları:Edebiyat ve yazı türlerini kapsayan sanatlardır. Roman, hikâye, şiir, tecrübe etme, tiyatro metni ve film se­naryosu vb.

Ses Sanatları:Müzik ve müziğin tüm türlerini kapsayan sanatlardır. Halk müzikleri, klâsik müzikler vb.

Fiil Sanatları:İnsan bedeniyle ifade gücü kazanan sanatlardır. Bale, dans türleri, halk dansları, pandomim vb.

Trajik Sanatlar: İnsanın bir eylemle kendini ya da bir vakası, bir olguyu anlattığı sanatlardır. Tiyatro, opera, müzi­kal oyun, kukla benzer biçimde sahne sanatlarıyla beyazperde, gölge oyu­nu benzer biçimde türler bu grupta toplanabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güzel Sanatların Sınıflandırılması Nedir
Güzel Sanatların Sınıflandırılması Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guzel-sanatlarn-snflandrlmas-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guzel-sanatlarn-snflandrlmas-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content