HACCP Nedir? HACCP Ne Demektir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Faydaları

1 HACCP Tanımı 3 HACCP Temel İlkeleri Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda ...


  • 1 HACCP Tanımı



  • 3 HACCP Temel İlkeleri


  • Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.



    Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.


    Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.


    HACCP Tanımı



    HACCP, besin işletmelerinde, sıhhatli besin üretimi için lüzumlu olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, ekipman hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sıhhat riski oluşturabilecek sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP,İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point – Çekince Analizi ve Eleştiri Denetim Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin evvel belirlenmesi ve denetim altına alınmasını elde eden dizgesel bir yaklaşımdır.


    HACCP Tarihçesi



    HACCP, ilk olarak 1960’larda ABD’de Pillsbury şirketi tarafınca ABD Ordusu ve NASA için ‘sıfır hatalı’ ürün üretimi amacına yönelik olarak geliştirilmiştir. Hemen sonra 1970’lerden başlayarak daFDA (Food and Drug Administration-ABD Besin ve İlaç Dairesi) tarafınca resmi denetimlerde referans olarak kullanılmaya başlanmıştır.



    haccp



    Ilkin yalnız ABD’de uygulanan HACCP sistemi başta Avrupa Topluluğu olmak suretiyle öteki ülkelerin de dikkatini çekmiş ve 14 Haziran 1993 tarihindeki 93/43/EEC “Besin Maddelerinin Hijyeni” Direktifi ile Avrupa Topluluğu içindeki tüm besin üretimlerinde HACCP uygulamaları mecburi hale gelmiştir.



    Türkiye’de, 9 Haziran 1998 tarihindeki Resmi Gazete’de gösterilen “Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik”de HACCP sisteminin uygulama gerekliliği belirtilmiştir ve gene aynı yönetmelikte 15 Kasım 2002 tarihinden geçerli olmak suretiyle; başta et, süt ve su ürünleri işleyen işletmeler olmak suretiyle, besin üreten öteki işletmelerin de kademeli olarak HACCP sistemini uygulamaları mecburi hale getirilmiştir.



    Çekince analizi ve eleştiri denetim noktaları yönetim sistem (HACCP) belgesi olarak kamu ihalelerinde de istenilen belgelerden biridir.



    HACCP genel olarak kabul görmüş aşağıdaki 7 temel ilkeden oluşmaktadır: 1. Çekince analizi ve detaylı akım şemalarının oluşturulması, 2. Karar Ağacı kullanılarak Eleştiri Denetim Noktalarının belirlenmesi, 3. Her bir Eleştiri denetim noktasındaki Hedef Düzey ve Toleransların belirlenmesi 4. Eleştiri denetim noktalarını denetim altında tutacak uygun seyretme şekillerinin oluşturulması, 5. Eleştiri Denetim Noktalarının izlenmesi esnasında bulunan Uygunsuzluklara ve sapmalara karşı uygulanacak “Düzeltici Faaliyetlerin” belirlenmesi 6. HACCP çalışmalarının etkinliğini kanıtlayacak Doğrulama Prosedürlerinin belirlenmesi 7. Bu ilke ve uygulamalara yönelik Dokümantasyon Yapısının oluşturulması



    Bir işletmede HACCP sisteminin kurulmasından sonrasında bir sertifikalandırma gereği duyulursa, sistemle ilgili bilgiler, prosedürler ve referanslar şeklinde tüm detayları-bilgileri içerecek bir HACCP el kitabı hazırlanması gerekebilir. Bir HACCP el kitabı şunları içermelidir:



  • Yiyecek Nedir? Yiyecek Ne Anlama gelir? Anlamı


  • Ev Nedir? Ev Ne Anlama gelir? Anlamı


  • Iyi sabahlar Nedir? Iyi sabahlar Ne Anlama gelir? Anlamı
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: HACCP Nedir? HACCP Ne Demektir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Faydaları
    HACCP Nedir? HACCP Ne Demektir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Faydaları
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/haccp.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/haccp-nedir-haccp-ne-demektir-haccp.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/haccp-nedir-haccp-ne-demektir-haccp.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content