1 HACCP Tanımı 3 HACCP Temel İlkeleri Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda ...
1 HACCP Tanımı
3 HACCP Temel İlkeleri
Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.
Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.
Özet: “HACCP Nedir? HACCP Ne Anlama gelir? HACCP Anlamı, El Kitabı, Yararları” başlıklı yazımızda HACCP nedir, HACCP ne anlamına gelir, HACCP kelimesinin tanımı, HACCP temel ilkeleri, HACCP yararları, HACCP uygulamasının zorlukları şeklinde HACCP hakkında detaylı detayları-bilgileri bulacaksınız.
HACCP Tanımı
HACCP, besin işletmelerinde, sıhhatli besin üretimi için lüzumlu olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, ekipman hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sıhhat riski oluşturabilecek sebeplerin belirlenmesi ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP,İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point – Çekince Analizi ve Eleştiri Denetim Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin evvel belirlenmesi ve denetim altına alınmasını elde eden dizgesel bir yaklaşımdır.
HACCP Tarihçesi
HACCP, ilk olarak 1960’larda ABD’de Pillsbury şirketi tarafınca ABD Ordusu ve NASA için ‘sıfır hatalı’ ürün üretimi amacına yönelik olarak geliştirilmiştir. Hemen sonra 1970’lerden başlayarak daFDA (Food and Drug Administration-ABD Besin ve İlaç Dairesi) tarafınca resmi denetimlerde referans olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ilkin yalnız ABD’de uygulanan HACCP sistemi başta Avrupa Topluluğu olmak suretiyle öteki ülkelerin de dikkatini çekmiş ve 14 Haziran 1993 tarihindeki 93/43/EEC “Besin Maddelerinin Hijyeni” Direktifi ile Avrupa Topluluğu içindeki tüm besin üretimlerinde HACCP uygulamaları mecburi hale gelmiştir.
Türkiye’de, 9 Haziran 1998 tarihindeki Resmi Gazete’de gösterilen “Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik”de HACCP sisteminin uygulama gerekliliği belirtilmiştir ve gene aynı yönetmelikte 15 Kasım 2002 tarihinden geçerli olmak suretiyle; başta et, süt ve su ürünleri işleyen işletmeler olmak suretiyle, besin üreten öteki işletmelerin de kademeli olarak HACCP sistemini uygulamaları mecburi hale getirilmiştir.
Çekince analizi ve eleştiri denetim noktaları yönetim sistem (HACCP) belgesi olarak kamu ihalelerinde de istenilen belgelerden biridir.
HACCP genel olarak kabul görmüş aşağıdaki 7 temel ilkeden oluşmaktadır: 1. Çekince analizi ve detaylı akım şemalarının oluşturulması, 2. Karar Ağacı kullanılarak Eleştiri Denetim Noktalarının belirlenmesi, 3. Her bir Eleştiri denetim noktasındaki Hedef Düzey ve Toleransların belirlenmesi 4. Eleştiri denetim noktalarını denetim altında tutacak uygun seyretme şekillerinin oluşturulması, 5. Eleştiri Denetim Noktalarının izlenmesi esnasında bulunan Uygunsuzluklara ve sapmalara karşı uygulanacak “Düzeltici Faaliyetlerin” belirlenmesi 6. HACCP çalışmalarının etkinliğini kanıtlayacak Doğrulama Prosedürlerinin belirlenmesi 7. Bu ilke ve uygulamalara yönelik Dokümantasyon Yapısının oluşturulması
Bir işletmede HACCP sisteminin kurulmasından sonrasında bir sertifikalandırma gereği duyulursa, sistemle ilgili bilgiler, prosedürler ve referanslar şeklinde tüm detayları-bilgileri içerecek bir HACCP el kitabı hazırlanması gerekebilir. Bir HACCP el kitabı şunları içermelidir:
YORUMLAR