Hammurabi kanunlarında nasıl bir cezalandırma öngörülmüştür Nedir

Çözüm : Kısasa kısas yöntemiyle ceza verilirdi. Hammurabi Kanunlarının Özellikleri : 1.Sümer kanunlarına nazaran az bir daha serttir. Ama ...

Çözüm : Kısasa kısas yöntemiyle ceza verilirdi.


Hammurabi Kanunlarının Özellikleri :
1.Sümer kanunlarına nazaran az bir daha serttir. Ama toplumun tüm kesimlerinin hakları güvence altına alınmıştır. (Çağdaş, ceza, tecim, miras)Bu kanunlar Sami geleneklerinden ve Urukagine kanunlarından yararlanılarak hazırlanmıştır.)
2. Hammurabi yapmış olduğu kanunlarla ”Tanrı Kral” yerine ”Hayırsever Kral” terimini getirdi.(Adaletin Çobanı ,Kavimler Çobanı)
3. Hukuk devleti anlayışını ilk kez tarihe getirmişlerdir.

Hammurabi Yasaları

MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'da yaratılan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biridir. Bu dönemden ilkin toplanan yasa koleksiyonları içinde Ur kralı Ur-Nammu'nun kanun kitabı (MÖ 2050), Eşnunna kanun kitabı (MÖ 1930), ve İsin'li Lipit-İştar'ın kanun kitabı (MÖ 1870) yer alır.

Babil kralı Hammurabi'nin (MÖ 1728-MÖ 1686) türlü meselelerde verdiği kararlar, Babil'in koruyucu tanrısı Marduk adına meydana getirilen Esagila Tapınağı'na dikilen bir taş üstüne Akatça dilinde yazılmıştı. Hammurabi, kendisine bu kanunları yazdıranın güneş tanrısı Şžamaş'ın bulunduğunu söylemiştir. Bundan ötürü kanunlar da tanrı sözü sayılıyordu.

Arkeolog Jean Vincent Scheil'in 1901'de Susa, Elam'da bulmuş olduğu (şimdiki Huzistan, İran) ve Fransa'ya taşımış olduğu Hammurabi Kanunları'nın yazılı olduğu stel, Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Ortalama iki metrelik silindirik bir taşın üzerine çivi yazısı ile yazılmış olan kanunlar tam 282 maddedir, fakat bu maddelerin 30'u (madde 66-99) şu anda okunamayacak durumdadır. 13 sayısı uğursuz sayıldığı için 13. madde yazılmamıştır. Paris Louvre müzesinde sergilenmektedir.

Hammurabi Kanunları

1. Bir kimse bir eve girecek delik açarsa, o deliğin önünde ölümle cezalandırılır ve gömülür.
2. Bir evde yangın çıkar ve oraya yangını söndürmeye gelen bir kimse evin sahibinin malında göz gezdirip evin sahibinin malını alırsa, kendisi de aynı ateşe atılır.
3. Adam kendisine bir çocuk veren karısından ya da kendisine bir çocuk veren hanımdan ayrılmak isterse, o vakit karısına çeyizini geri verir ve çocuklarına baksın diye tarlanın, bahçenin ve malların bir kısmının kullanım hakkını verir. Çocuklarını büyüttüğü vakit küçüklere verilenlerden bir parça, oğlanınkine eşit olan bir parça da ona verilir. Ondan sonrasında kalbinin erkeği ile evlenebilir.
4. Bir adam bir bayan alır da bu hanım ona bir bayan hizmetçi verirse ve çocuklarına bakarsa; fakat, buna karşın adam başka bir bayan alabilmek isterse ona izin verilmez; bu adam ikinci bir bayan alamaz.
5. Bir adam bir evladı evlatlık alır ve oğlu olarak ona adını verirse ve onu besleyip büyütürse, büyümüş bu çocuk tekrar geri istenemez.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hammurabi kanunlarında nasıl bir cezalandırma öngörülmüştür Nedir
Hammurabi kanunlarında nasıl bir cezalandırma öngörülmüştür Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hammurabi-kanunlarnda-nasl-bir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hammurabi-kanunlarnda-nasl-bir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content