Haritalarda Bulunması Gereken Unsurlar

Harita nedir, özellikleri nedir? Haritalarda bulunması ihtiyaç duyulan unsurlar nedir? Harita ve kroki nedir, hazırlanan haritalar neler olm...

Harita nedir, özellikleri nedir? Haritalarda bulunması ihtiyaç duyulan unsurlar nedir? Harita ve kroki nedir, hazırlanan haritalar neler olmalıdır?



harita



HARİTA



Yeryüzünün tamamının ya da bir kısmının kuşbakışı görünümünün (tepeden) belirgin bir oranda küçültülerek (ölçekli) bir düzleme aktarılmasıdır.



Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için:



✓ Kuşbakışı çizilmesi,



✓ Belirgin bir ölçekle çizilmesi,



✓ Düzleme aktarılması gerekir.



KROKİ:



Herhangi bir yerin kuşbakışı görünümünün ölçek kullanmadan kaba taslak olarak bir düzlem üstüne aktarılmasıdır.



Harita ve planlar ölçek dahilinde küçültülerek çizilirken krokiler ölçeksiz olarak çizilir.



Dünya’nın şeklinin yuvarlak (Geoid) olması sonucunda Dünya’nın haritaları yapılırken, kara ve denizlerin yer küre üstündeki şekilleri ve genişlikleri tam olarak çizilememektedir. Gerçeğe uymayan bozulmalar ve hatalar olmaktadır.



BİR HARİTADA BULUNMASI GEREKENLER (Harita Elemanları)



Duvar haritalarında, atlaslardaki haritalarda ve belirgin maksatlar için hazırlanan haritalarda, haritanın kullanımını kolaylaştıracak bir takım özellikler bulunmalıdır. Şimdi bu özellikleri tanıyalım.



1. Haritanın Başlığı



Harita’nın kullanım ve hazırlanış gayem belirtir. Türkiye siyasal haritası, Dünya fiziki haritası şeklinde.



Bir harita çizimine başlanırken öncelikle kullanım gayesi belirlenir. Başka elemanlarda kullanım amacına uygun hazırlanmış olur.



2. Haritanın Ölçeği



Harita üstündeki uzunluğun, gerçek uzunluğa oranını ifade eder. Küçütmenin ne kadar yapıldığını gösterir.



3. Coğrafi Koordinatlar



Haritası çizilen bölgedeki paralel ve meridyenler gösterilir. O bölgenin matematik konumunu belirlemede kullanılır.



4. Harita İşaretleri (Lejand)



Haritalarda çizilmiş şekillerin, işaretlerin ve renklerin neleri gösterdiğini belirten bölümdür. Hususi işaretler bölümüde denir. Haritaların kullanım amacına bağlı olarak farklılıklar gösterir.



5. Yön Oku



Coğrafi koordinatların kullanılmadığı haritalarda haritanın kuzeyini gösteren işarettir. Bir haritada paralel ve meridyenler var ise yön okuna gerek kalmamıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Haritalarda Bulunması Gereken Unsurlar
Haritalarda Bulunması Gereken Unsurlar
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/harita.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/haritalarda-bulunmas-gereken-unsurlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/haritalarda-bulunmas-gereken-unsurlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content