Herakleitos Nedir

parmenides´in durağan ve değişmez varlığına karşi, niteliksel değişme olarak oluşun gerçekliğini öne devam eden yunan filozofu. bilgi bakım...

parmenides´in durağan ve değişmez varlığına karşi, niteliksel değişme olarak oluşun gerçekliğini öne devam eden yunan filozofu.

bilgi bakımından, empirik ya da duyusal bilgilere asla kıymet vermeyen herakleitos, gözlerin ve kulakların fena tanıklar bulunduğunu öne sürerek, rasyonalizmin savunuculuğunu yapmıştır. çok şey bilmeye, ansiklopedik bir bilgilere karşi çikan felsefeci, çok şey bilmenin akıllı olmayı ögretmedigini söylemiştir. siyasal alanda, demokrasi karşitı eğilimlerini, çogunluk geniş halk yığınlarına karşi duyduğu nefretle birleştiren ve ´bir kişinin, yetkin biriyse eğer, kendisi için, on bin kişiden daha kıymetli olduğunu´ söyleyen herakleitos´un metafiziğinin en mühim tezi, asla şüphe yok ki, çatisma ve savaşin herşeyin babası olduğu düşüncesidir. ona nazaran, karşitların savaşi, varlık ya da oluşun tek ve en mühim koşuludur. zira bu cenk olmasaydı, hiçbir şey varolmayacaktı. bundan dolayı, varlıkların doğuş ya da varlığa gelişi, birbirlerine karşit olan ve bundan ötürü birbirlerini varlıkta tutan karşitların çatismasina bağlıdır.

onun varlık ögretisinin ikinci tezi ise, herşeyin birliğini ortaya koyar. birlik, tıpkı iyonyalı düşünürlerde olduğu şeklinde, evrenin ilk maddesinden, evrendeki herşeyin kendisinden doğduğu maddi tözden meydana gelir. bu birliği ateşte bulan herakleitos´a nazaran, ateş, örnegin yoğunlaştığı vakit, nemli hale gelir ve tazyik altında suya dönüşür. su dondurulmuş olduğu vakit ise, toprak olup çikar. onun ilk madde olarak ateşi seçmesi, daha çok ondaki oluşu, değişme ve birlikten çokluga geçiş sürecini en iyi, yakarak ve yıkarak yaşayan ateş ifade etmiş olduğu için ehemmiyet taşir.

herakleitos birliğin olmasıyla birlikte, çoklugun da hakkını veren bir filozoftur. başka bir deyişle, o monist bir felsefeci olmasıyla birlikte, bununla beraber bir çokluk filozofudur. onun çokluk filozofu olmasını mümkün kılan şey ise, oluşu ön plana çikartmis olmasıdır. herakleitos´a nazaran, çokluk ya da karşitlar olmaksızın, varlık ya da oluş olması imkansız. o, bir taraftan da çoklugun birliğe dayandığını söylemiştir. bundan dolayı, çokluk olmadan birlik, birlik olmadan da çokluk olması imkansız. evren, bununla beraber hem bir ve hem de çoktur; bu da, oluşla anlatılır.

herakleitos, birlikten çokluga geçiş ve oluş sürecini, ateşle ve bundan ötürü akış düşüncesiyle ifade etmiştir. bu onun varlık görüşünün üçüncü temel tezini meydana getirmektedir. şeylerin devamlı akışı, herşeyin akmakta oluşu, evrenle ilgili en mühim doğrudur. ona nazaran, evrende kalıcılık ve durağanlık yoktur; herşey değişmekte, yakarak, yıkarak yaşamaktadır.

herakleitos kendisinden önceki filozofların boşu boşuna evrende kalıcılık ve süreklilik aradıklarını, oysa evrende kalıcılık bulunmayıp, mutlak bir değişmenin söz mevzusu bulunduğunu öne sürmüştür. dere akıp gittiği için, o aynı nehire iki kez giremeyeceğimizi belirtir. evrende hiçbir nesne, nesnelerin hiçbir özelligi yoktur ki, değişmeden aynı kalsın. herşey bir başka şeyin yıkımı ve ölümü yardımıyla varlığa gelmekte ve bir süre sonra yok olup gitmektedir. evrendeki tüm ögeler içinde devamlı bir çatisma ve cenk hali vardır ve değişmeyen tek şey, bu değişme halinin sonucu olan kozmik denge durumudur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Herakleitos Nedir
Herakleitos Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/herakleitos-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/herakleitos-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content