Hilal Simgesi Nedir

Göksel ve gizemsel varlıklara kut, yom, ongun benzer biçimde simgesel değerler verilmesi; insanoğlunun kendi tarihiyle özdeş. Ilkin, ulaşıla...

Göksel ve gizemsel varlıklara kut, yom, ongun benzer biçimde simgesel değerler verilmesi; insanoğlunun kendi tarihiyle özdeş.

Ilkin, ulaşılamaz olmasından dolayı ürkü ve meraktan dolayı tabulaştırır, hatta tanrılaştırır; bilinçler açıldıkça bu kez de eski geleneğinin anısına onu kutsallaştırır, sembolleştirerek yüceltir.

Aynı simge, değişik coğrafya bölgelerinde ve değişik ekinlerde ayrı anlamlar taşıyabilir. Bizim coğrafyamız Anadolu ve Eskidünya olduğundan dolayı “hilal simgesi”ni bu toprakların derinliklerinde aramak doğru olur kanısındayım.

Ama aynı anda Orta Asya’da da hilal simgesi kullanılır. Hatta Türk-Oğuz atası Oğuzhan’ın, gelecekteki boy atalarını oluşturacak evlatlarının ismi dahi göksel ve doğasal varlıklardır. Ayhan, Gökhan, Yıldızhan, Dağhan, Denizhan benzer biçimde.

Gelelim Anadolu-Ortadoğu’ya:
İlk dönem toplumlarından Anadolu halkı Anaegemen toplumsal yaşayış sürdürürken; naüreldir ki baştanrı da dişidir. Malum adıyla Anatanrıça Kybele.

Kybele’nin ana etmeni doğurganlığı, bolluğu - bereketi simgeleyişidir. Bir dişinin yaşamsal evrelerini simgeleyişidir.
Hilal görünümü, bakireliğinin simgesi;
Ayça görünümü kadınlığının simgesi;
Sondördün görünümü, doğurganlığın /analığının simgesini oluşturur. Tüm doğaya ve evrene bolluk bolluk yaşamsal özler doğurur.

Kybele tapkısı, Samiler tarafınca Filistin ve Ortadoğu’ya göç eder.
İslam öncesi Arap toplumu, adına “Hübel” diyerek Arabistan’a taşır, çevresinde dönülerek “tavaf” edilir.
Hübel’le beraber, hilal simgesi, başka iki büyük put olan Lat ve Uzza ile öylesine içselleşir ki, bundan sonra isimleri “Üç Bakireler” olur. Hilal ve Üç Hilal, İslam öncesi Arap toplumlarının da simgesidir.

Cenabı Peygamberin, toplumsal bir devrim olan “İslam Dini”yle, Arap toplumu ve tüm insanlığa yeni bir yaşam ve genel kurulları sunması çok şeyi değiştirir. Ama binlerce senenin DNA’lara girmiş kozmik kalıntıları kolayca sökülüp atılamaz. Yeni yaşam yasalarına uygunlaştırılıp yumuşak geçiş yapılır. Peygamberimiz, “Hacer-ül Esved”i kaldırıp atmadığı benzer biçimde, “Köleliği” aniden söküp atmadığı benzer biçimde, “Üç Hilal’i de kökünden söküp atmaz. “Taşâ€ı, Kâbe’den kaldırmaz. Değildir Arabistan, O devrin tüm malum dünyasının gerçeği olan köleliği; yumuşak bir geçişle süreç içinde yok etmeği yeğler. Bundan ötürü de köle azat etmeyi en büyük sevaplardan sayar ve sahabelerinden-toplumundan devamlı “azat etmeyi” ister.

Türkler İslam olunca Üç Hilal’i tıpkı alırlar ve kendi askeri sistemlerindeki “tuğ”larından dahi daha yüksek bir kata taşırlar.

Hilal’den sonrasında yıldızın gelişi ve rengin kırmızı oluşu; III. Selim-II Mahmut dönemlerinden buyana doğru değişik seyirlerde gelişerek Cumhuriyetimize erişir. Cumhuriyetten sonrasında, “Bayrak Yasası”yla son olarak biçimini alır.

Dostlar, yazdıklarım tümüyle söylencebilimsel bir yazıdır.


Değişik Kaynaktan Hilal Sembolü:
Hilâli camilerdeki "kubbe"lerin ortasına ya da "minarelerin alemleri"ne dikmişlerdir ki; burasının bir "İslâm diyarı" olduğu anlaşılsın!..
"Hilâl", aslen bir "mühür"dür!.. Evet, İslâm'ın mührü!..

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hilal Simgesi Nedir
Hilal Simgesi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hilal-simgesi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hilal-simgesi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content