Serum Nedir? (Sözlük)

SERUM a. (lat. serum, süt suyu). Hematol. Kan pıhtılaştıktan sonrasında pıhtıdan sızan sıvı ya da merkezkaçlanmış fibrinsiz kanın y...

SERUM a. (lat. serum, süt suyu). Hematol. Kan pıhtılaştıktan sonrasında pıhtıdan sızan sıvı ya da merkezkaçlanmış fibrinsiz kanın yuvarlardan ayrılan sıvı kısmı. (Bk. ansikl. böl.)


—Eczc. Suni serum, kan serumu ile aynı geçişme basıncına haiz tıbbi çözelti (mesela serum fizyolojik, serum glukoze). || Saflaştırılmış serum, uygulamada meydana gelebilecek yan tesir riskini azaltmak için, plazmadan, lüzumlu olmayan proteinlerin büyük bir kısmının ayrılması suretiyle elde edilmiş serum. || Tedavi serumu, insandan ve başta at olmak suretiyle türlü hayvanlardan elde edilmiş ve tedavide kullanılan serum. Bu tür şeyler düzgüsel serumlar olabileceği şeklinde, bir takım hastalıkların mikroplarına karşı tesir gösteren ve artan dozlarda antijen verilerek elde edilmiş bağışık serumlar ya da başka işlemler uygulanmış serumlar da olabilir. (Bk. ansikl. böl.)





—Kad. doğ. Kanlı şenim şişliği, yeni doğmuş çocuğun tepesinde görülen ve ten ile kafatası kubbesinin arasına kan sızmasından ileri gelen şişlik. (Dölüt kafasının, uyum sağlama, biçimlenme, kalıp alma olaylarının bir işaretidir. İlk doğumda daha belirgin olmakla birlikte, her doğumda az çok varlığını korur. Birden fazla gün içinde kendiliğinden kaybolur.)


—Patol. Serum hastalığı, yabancı bir serumla tedavi edilmekte olan bir hastada ortaya çıkabilen belirtilerin tümü (ateş, eklem ağrıları-sancıları, ten döküntüleri vb). [Bugün kullanılan serumlar immünoglobülinler bakımından ileri derecede saflaştınlmış olduklarından tam güvenlidirler.]


—Ted. Serum ile aşılama, aşıya özgül bir serum katılarak meydana getirilen aşı. (Serum şırıngası hemen edilgin bir koruma sağlar, ama bu tesir kısa sürerse de onunla beraber verilen aşıdan elde edilecek etkin bağışıklık oluşuncaya kadar vakit kazandırır (mesela tetanosta). || Serum ile tedavi, kuluçka devresindeki bulaşıcı bir hastalığın emarelerini hafifletmek amacıyla serum verilerek meydana getirilen tedavi.


—Tıp. Antilenfositer serum (A.L.S.), lenfositlerin bağışıklık etkinliğini azaltabilen ya da yok edebilen serum. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Eczc. Serumların imalat ve satışı için Sıhhat ve toplumsal yardım bakanlığından izin alınması gerekir. Bir takım serumlar liyofilize (soğukta kurutulmuş) şekildedir ve kullanılacağı vakit çözücü ilave edildikten sonra çözelti haline getirilir. Piyasaya verilmeden ilkin serumların özgüllükleri, faaliyetleri, zararsızlıkları bir sürü deneyle saptanır ve başka imalat kontrolleri yapılır. Etken madde miktarlan, aynı koruyucu etkiyi gösteren standart serumlarla karşılaştırılarak belirlenir ve mililitrede enternasyonal birim olarak anlatılır.

Antitoksik serumlar mikropların salgıladıkları toksinleri nötralize eder (difteri serumu), bir takım serumlar ise direkt doğruya mikroplar üstüne tesir gösterir (me- nengokok serumu).

Başlıca serumlar şunlardır: botülizm serumları (A, B, C, D ve E tipleri vardır), difteri, kangren, kuduz, tetanos ve türlü zehir (yılan, akrep, vb.) serumları.

Baytar eczacılığında da her hayvan cinsine bakılırsa ayrı ayrı serumlar hazırlanmış olur. Serumlar, ışıktan korunarak +2 ile +10 °C içinde saklanmalıdır.


—Hematol. Kan serumu, plazmadan yalnız fibrlnojenin yokluğu ile ayrılır. Pıhtılaşma olgusu fibrini çöktürerek plazmayı ikiye ayırır, fibrin lifleri kan yuvarlarını sararak pıhtıyı meydana getirir. Serumun kimyasal bileşimi bir sürü hastalığın evrimi esnasında değişikliğe uğrar. Serum, çok oranda albumin içeren sarı bir sıvıdır, içinde albüminlerden başka azotlu maddeler (üre, amlnoasitler, kreatin, ürik asit), glusitler (glukoz), lipitler (yağ asitleri, fosfoamlnollpitler, steroller), mineral iyonlar (sodyum, potasyum, kalsiyum, demir) mevcuttur.

Serum bunlardan biride başka çok türlü maddeler, bilhassa enzimler ihtiva eder. Bu türlü maddelerin miktarı, yaşa, cinsiyete, zamana ve patolojik durumlara gî's farklı olabilir. Serumun kimyasal çözümlemesi, biyokimya ile serolojinin mühim bir kısmını oluşturur.


—Tip. Antilenfositer serum. Türlü lenf organlarından elde edilmiş İnsan lenfositleri ile bir hayvanda (mesela at) bağışıklık sağlayarak üretilir A.L.S.'nin İçinde lenfosltin yüzeyindeki antijenlere karşı bir takım antikor vardır. Bu serum bilhassa, geç kalmış aşırıduyarlılık tepkimelerini tutuklar. A.L.S.'nln tesirinin en mühim emaresi kanda lenfositlerin azalmasıdır. Tesiri, bilhassa timüsten gelen hücrelerin, doğrusu T len fositlerinin üstünde görülür. Uygulamada, insanda organ nakli esnasında, greflerin ömrünü uzatmak amacıyla immünodep- resör olarak kullanılır, ama yan etkilere de niçin olur.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Lugat 2000 Lügat - Türkçe-İngilizce-Almanca-Fransızca Lügat


  • Lügat Nedir? Lügat Hakkında


  • Serum nedir, nasıl hazırlanmış olur?



Serum ingilizcesi
  • The clear liquid that separates from clotted blood. Serum differs from plasma, the liquid that separates from unclotted blood. "Serum" is the Latin word for "whey", the watery liquid that separates from the curds in > cheesemaking.
  • clear fluid which separates from the blood during coagulation; clear bodily fluid of an animal








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Serum Nedir? (Sözlük)
Serum Nedir? (Sözlük)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serum-nedir-sozluk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serum-nedir-sozluk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content