Hindistan’ın coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler. ...
Hindistan’ın coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler.
Hindistan
✓ Hint Yarımadası’nda yer edinen Hindistan, Dünya’nın yüzölçümü bakımından 7., nüfus bakımından 2. büyük ülkesidir.
✓ 6°-37° Şimal enlemleri ve 68°-97° Doğu boylamları içinde yer alır.
✓ Hindistan’ın kuzeyinde uzanan Himalaya dağları ülkeyi Orta Asya’dan ayırır. 7000 m ‘yi aşan 92 zirve noktasıyla Dünya’nın en yüksek dağ sırasıdır. Ülkenin orta kesiminde Dekkan Platosu bulunur. Platonun doğusunda ve batısında Gat dağları uzanır. Dekkan platosu ve Himalayalar içinde İndus, Ganj ve Brahmaputra nehirlerinin deltalarının birleşmesiyle oluşan şimal ovaları yer alır. Ülkenin kuzeybatısında Tar Çölü bulunur.
✓ Büyük bölümünde Muson iklimi etkilidir. Haziran-eylül arası yaz Musonları sebebiyle yağışlı geçer. Himalaya dağlarının etekleri (Çerapunçi) en fazlaca yağış alan yerlerdir. Yarımadanın iç kısımlarında yağış azalır. Eylül – şubat ayları arası kurak ve serindir.
✓ Toplam nüfusu 1 milyardan fazladır. Nüfusun %74’ü kırsal kesimde, % 26’sı kentsel alanda yerleşmiştir.” Nüfus dağılışı düzensizdir. Ganj ovaları, Pencap, Ahmedabad, Bombay ve Korela Yarımadasfnın güneybatısı en yoğun sözü geçen yerlerdir.
✓ Ülkenin % 60’a yakın kısmı tarıma ayrılmıştır. Nüfusun % 75 ‘i tarımla uğraşmaktadır. Ağırlıklı olarak ekstansif ziraat yöntemi uygulanmaktadır. Ülkede tarımsal üretim yağış şartlarına bağlı olarak iki ekim döneminde yapılmaktadır. Yağışlı bahar ve yaz döneminde tahıl (buğday hariç), jüt (hint keneviri) çeltik ve mısır ekilir. Kurak kış döneminde ise buğday, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkiler üretilir. Nüfus fazlalığından dolayı yetiştirilen çeltik, buğday, pamuk, darı, jüt’ün iç tüketimi fazladır.
✓ Dış satım için çay, kahve, kauçuk, şekerkamışı plantasyonları bulunmaktadır. Hindistan; şeker kamışı, tütün ve pamuk üretimi bakımından Dünya’nın önde gelen ülkelerindendir.
✓ 1960’lı yıllardan sonrasında tarımı geliştirmek ve daha çok verim almak için emekler yapılmıştır. Verimi yüksek çeltik tohumlan Malezya ve Endonezya’dan; buğday tohumları Meksika’dan getirilerek tarımsal verimlilik artırılmıştır.
✓ Ülkede büyükbaş hayvan sayısı fazla olmasına karşın hayvancılık gelişmemiştir. Mukaddes sayılan ineklerin kesilmesi yasaktır. Bilhassa çeltik tarımında büyükbaş hayvanların gücünden yararlanılır. Küçükbaş hayvanlar ise Himalaya eteklerinde ve Dekkan Platosu’nda beslenir. Balıkçılık potansiyeli olmasına karşın yeterince değerlendirilmemektedir.
YORUMLAR