I. Abdülhamit Dönemi

Osmanlı padişahlarından I. Abdülhamit dönemi siyasal olayları, savaşları ve antlaşmaları hakkında maddeler halinde bilgiler. I. ABDÜLHAMİT ...

Osmanlı padişahlarından I. Abdülhamit dönemi siyasal olayları, savaşları ve antlaşmaları hakkında maddeler halinde bilgiler.



I. AbdülhamitI. ABDÜLHAMİT DÖNEMİNİN SİYASAL OLAYLARI (1774-1789)



I. Abdülhamit başa geçtiğinde Rus Savaşı sürüyordu. Bütün çabalara rağmen üstünlük sağlanamayınca, Rusların antlaşma koşulları kabul edildi.


Küçük Kaynarca Antlaşması (1774)



1. Kırım’a bağımsızlık verilecekti. Kırım hanları, yalnız din bakımından Osmanlı halifesine bagiı kalacaklardı.



2. Azak Kalesi ve Kabartay bölgesi Rusya’ya verilecekti.



3. Rusya bu savaşta işgal etmiş olduğu Eflak, Boğdan, Besarabya ile Ege’de işgal ettiği adaları ile Gürcistan’daki bazı yerleri Osmanlı Devleti’ne geri verecekti.



Buna karşılık Osmanlı Devleti şu koşulları kabul etti:



• Bu yerlerde bir genel af ilan edilecekti. Belli bir süre içinde buradaki halktan vergi alınmayacaktı.



• Arzu eden halk istediği yere göç edecek, buralarda halka din ve mezhep özgürlüğü verilecekti.



• Ruslar kutsal yerleri serbestçe ziyaret edebileceklerdi.



4. Ruslar, Karadeniz ve Akdeniz’de ve diğer Türk sularında ve limanlarında serbestçe ticaret yapacaklar, Fransa ve İngiltere’ye verilmiş olan kapitülasyonlardan faydalanacaklardı.



5. Ruslar, gerekli gördükleri her yerde konsolosluk açabilecekler ve istanbul’da devamlı oturan bir elçi bulunduracaklardı. Rus konsoloslarına da Fransa ve İngiltere konsoloslarının hakları tanınacaktı.



6. Ruslar, Osmanlı uyruğunda olan Ortodokslarla, Eflak ve Bogdan beylerinin haklarını koruyacaklardı.



7. Osmanlı Devleti, Rusya’ya savaş tazminatı ödeyecekti.



Antlaşmanın Önemi



1. Bu antlaşma, Osmanlı Devleti’ni temelden sarsmış ve Rusya’nın Osmanlı Devleti’nin içişlerine karışmasına ortam hazırlamıştır.



2. Bu antlaşmadan sonra Karadeniz’de Türk egemenliği sona ermiştir.



3. Kırım, Osmanlı ülkesinden ayrılmış,



4. Balkanlar Rus etkisine açılmıştır.



5. Ruslar’a Osmanlı uyruğundaki Ortodoksları koruma hakkının verilmesi yoluyla Osmanlı Devleti’nin egemenlik hakkı zedelenmiştir.



6. Osmanlılar ilk kez savaş tazminatı ödemek zorunda kalmışlardır.



7. Ruslara, serbest ticaret hakkının verilmesiyle, Akdeniz’e inmelerine yol açılmıştır.



KIRIM SORUNU



Bu antlaşmadan sonra da Rusya, yayılma siyasetine devam etti. ilk hedef olarak Kırım seçilmişti. Kırım’da çıkan bazı isyanları bahane eden II. Katerina, buraya bir ordu göndererek Kırım’ı Rusya’ya bağladığını ilan etti.



Osmanlıların bunu kabul etmemesi üzerine savaş tehlikesi yeniden belirdi.

YORUMLAR

BLOGGER: 1

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: I. Abdülhamit Dönemi
I. Abdülhamit Dönemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/i-abdulhamit.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/i-abdulhamit-donemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/i-abdulhamit-donemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content