İbni Rüşt Kimdir

Batı dünyasında Averroes olarak tanınan ve İslam filozoflarının en büyüklerinden birisi olarak kabul edilen İbni Rüşt kimdir? İBNİ RÜŞT (14...

Batı dünyasında Averroes olarak tanınan ve İslam filozoflarının en büyüklerinden birisi olarak kabul edilen İbni Rüşt kimdir?



İbni RüştİBNİ RÜŞT (14 Nisan 1126, Córdoba, İspanya – 10 Aralık 1198, Marakeş, Fas)



En büyük İslam filozoflarından biridir. Avrupa’da «Averroes» diye tanınır. Endülüs’te Kurtûba (Cordoba) da doğdu. Babası, büyükbabası da yüksek devlet memurluklarında bulundukları için, İbni Rüşt iyi bir öğrenim gördü. 28 yaşında Fas’a, Muvahhit İmparatorluğunun başkenti Marakeş’e gitti. Muvahhit sultanlarından büyük itibar gördü. 1169’da İşbiliye (Sevilla) kadısı oldu. İmparatorluk başkadılığına kadar yükseldi. Bir ara Sultan’ın başhekimliğinde bulundu. 72 yaşında Marakeş’te öldü.



İbni Rüşt, felsefede Yunan okulunun yolundan gitmiştir, Aristoteles’in bugüne kadar en büyük açıklayıcısı sayılır. Aristoteles’in eserleri Ortaçağ’da Avrupa’da ancak İbni Rüşt’ün yazdığı açıklamalarla anlaşılmış, onun eserleri Avrupa medreselerinde Yeniçağ’ın başlarına kadar başlıca felsefe kitabı olarak okutulmuştur.



İslâm tefekkürünü temsil eden Gazalî, İbni Rüşt’le şiddetle çatışmıştır. İki filozofun çatışması, İslâm tefekkür tarihinin en ünlü olaylarındandır.



Uzun zaman Aristo’yu İbni Rüşt’ün anlattığı gibi, yani az çok değiştirilmiş şekliyle anlayan Avrupalılar, ancak yakın yüzyıllarda İbni Rüşt’ün etkisinden sıyrılmışlardır. Ortaçağ’ın sonlarında Papa, İbni Rüşt’ün felsefesini dine aykırı bularak yasak etti. İbni Rüşt’ü La Haye Universitesi’nde okutmakta inat eden filozof Van Riswik, 1512’de, diri diri yakılırken şu ünlü sözleri söyledi: «Aristoteles’le İbni Rüşt’ten büyük hiçbir mütefekkir yoktur. Eskiden körken onların sayesinde sonradan, nuru gördüm». Petrarca ile Dante de İbni Rüşt’ü «dinsiz» sayarak ona hücum etmişlerdir. Buna rağmen, XVII. yüzyılın büyük Avrupalı filozofları tarafından, en büyük üstatlardan biri şeklinde kabul edilmiştir. XIX. yüzyılda Renan, İbni Rüşt hakkında ünlü kitabını yazmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İbni Rüşt Kimdir
İbni Rüşt Kimdir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ibni-rust.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ibni-rust-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ibni-rust-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content