İçinde Yaşadığımız Kültürün Özellikleri Nedir

Türk Kültürünün Genel Özellikleri Türk kültürü çok eski ve köklü bir kültürdür. Türk kültürü hem göçebe hem de yerleşik özellikler taşır. Tü...

Türk Kültürünün Genel Özellikleri



Türk kültürü çok eski ve köklü bir kültürdür.
Türk kültürü hem göçebe hem de yerleşik özellikler taşır.
Türk kültürü karasal özelliklerin tesirinde kalmıştır.
Türk kültürü, yayılış alanının coğrafi konumu sebebiyle birçok kültürden etkilenmiş ve bu kültürleri etkilemiştir.
Dedelerin adları çoğu zaman torunlara verilir.
Bir çok yörede her adın bir sıfatı vardır.
Türk ahlakı yiğitlik, kahramanlık üstüne kuruludur. Alp ve gazilikten, yüksek karakterli ve temiz kalpli, korkusuz, inanç ve irfanlı, milliyetperverliktir. Ek olarak cesaret,onur,gurur,onur,misafirperverlik,dürüstlük ve merhamettir.

Türk Kültürünün Özellikleri



1 - Türk kültürünün ocağı kısaca ilk ortaya çıkmış olduğu bölge Orta Asya'dır. (Bu bölge; kuzeyde Sibirya, güneyde Himalayalar, doğuda Kingan Dağları ve batıda Hazar Denizi ile çevrelenen geniş bir bölgedir.)
2 - Türkler, çeşitli bölgelere göç etmişlerdir. (Bu göçler sonucunda Türk boylarının mühim bir kısmı Anadolu'ya gelmiş ve yeni kültürlere komşu olmuşlardır. Bu kültürler; İslâm kültürü, Yunan kültürü ve İran - Pers kültürüdür. )
3 - Türkler, tarih süresince asla tutsaklık altında yaşamayı kabul etmemiş ve 16 bağımsız devlet kurmuş bir millettir.
4 - Türklerin İslâmiyet ile şekillenen karakterinin en dikkat çeken özelliği, haksızlığa ve zulme karşı olan tepkisidir.
5 - Türk halkı, tarih süresince birçok imparatorluklar ve süper devletler kurmuş, üç kıtaya düzen vermiştir.
6 - Tarih sahnesinde Müslüman Türkler derhal her dönemde, yönetici vasıflarıyla boy göstermişler, adaletli ve merhametli yönetimleriyle örnek teşkil etmişlerdir.
7 - Değişik kültürlere ve inançlara haiz, değişik dilleri konuşan birçok milleti aynı bayrak altında ve büyük bir hoşgörü çerçevesinde sevgi ve saygı hudutları içinde yaşatabilmişlerdir.
8 - Orta Asya'daki göçebe yaşam tarzından kalma Türk kültür simgelerini günümüzde de görmek mümkündür.
9 - Çadır, at, halı ve kilim dokumacılığı o dönemlerden günümüze ilişkin simgelerdir.
10 - Sadece daha sonraları Orta Asya'dan çeşitli bölgelere göç eden Türkler yerleşik hayata geçerek şehirler ve devletler kurmuş ve yerleştikleri bölgelerde bir çok sanat eserleri yapmışlardır.
11 - Köprüler, çeşmeler, kervansaraylar, hanlar, hamamlar, camilere yüzyıllar öncesinde yapılmış eserlere günümüzde de rastlanabilmektedir

İçinde Yaşadığımız Türk Kültürünün Özellikleri



Türkiye'nin kültürel yapısı, tarihinin derinliklerinden gelen çok varlıklı ve çeşitli kültürlerin birikiminden oluşmuştur.Türkiye, coğrafi konumu gereği Doğu, Batı, Ortadoğu, Akdeniz, İslam kültürü şeklinde değişik kültürlerin merkezindedir.

Dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden önde gelen Anadolu, binlerce senelik geçmişi ve tarihinde mevcud bir çok değişik kültürün etkisiyle nadir görülen kültürel zenginliğe haizdir.Bu öylesine bir zenginliktir ki, birbirine çok yakın yerleşim bölgelerinde bile bu zenginliğin yarattığı kültürel farklılıkları görebiliriz.

Halk Kültürleri Türkçe, Türkiye nüfusunun %90'inin anadilidir.Konuşulan öteki diller içinde çeşitli Kafkas ve Kürtçe diyalektler,Arapça,Rumca,Latin ve Ermenice şeklinde 70 kadar dil ve diyalekt yer alır.

Yeni Türkiye'yi modern uygarlık düzeyine eriştirebilmek için Batı kültüründen de yararlanılması gerektiğine inanan cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk, bu amaçla 1928 senesinde Arap alfabesinin yerine,Türkçenin ses düzenine uygun olarak hazırlanan Latin harflerinin kabul edilmesini sağlar.

Doğum Gelenekleri


Geçiş dönemlerinde ilki olan doğum dünyanın her yerinde olduğu şeklinde Anadolu’da da daima mutlu bir vaka olarak kabul edilmiştir.Dünyaya gelen her çocuk bir tek ebeveynin değil bununla beraber akrabaları,komşuları,soyu ve sopu da sevindirmektedir.Bundan dolayı her doğum ailenin akrabaların soyun,sopun sayısını artırmaktadır.

Ulusal Bayramlar


Şžehir ve kasabalarda bir şenlik havası içinde kutlanan bu bayramların (30 Ağustos Zafer Bayramı,Cumhuriyet Bayramı,Kurtuluş Bayramları şeklinde) askeri geçitler,fener alayları v.b. "resmi" gösterilerinde anane olan tek unsur seğmenler,zeybeklerin hususi giysileriyle gösterilere katılmalarıdır.

Halk Oyunları



Halk oyunları düğünlerde, nişanlarda, askere uğurlamada, yaylaya çıkış ve inişte, doğumda, dini ve ulusal bayramlarda, kazanılan zaferin sonucunda, ferfene, barana, sıra gezmesi, yaren sohbeti şeklinde toplantılarda oynanmaktadır. Oyunlar çoğu zaman oyun oynamaya elverişli açık alanlarda oynandığı şeklinde kapalı yerlerde oynanır.

Müzik Kültürü



Genel kültürel yapıdaki bu zenginlik naturel olarak müzik kültürümüze de yansımaktadır.Türkiye coğrafyasında oluşmuş ve yaşayan "müzik türlerini" genel bir yaklaşımla üç başlık altında toplayabiliriz: Geleneksel, modern ve popüler müzik.

Geleneksel Sanatlar-Zanaatlar



Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, cicim zili, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, arabacılık vb. sıralanabilir.Geleneksel el sanatlarımızdan dokumaların hammaddeleri yün, tiftik, pamuk, kıl ve ipekten sağlanmaktadır.




Türk Mutfak Kültürü:



Beslenme biçimleri, içinde bulunulan kültürel- coğrafi- ekolojik- ekonomik yapıya ve tarihsel sürece bakılırsa şekillenmektedir.Türk mutfağı denildiğinde Türkiye'de yaşayan insanların beslenmesini elde eden yiyecekler- içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için lüzumlu araç-gereç ve teknikler ile yiyecek yeme adabı ve mutfak çevresinde gelişen tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır.Türk mutfağındaki çeşit zenginliği bir çok etkene bağlıdır.

Kısa bir ifadeyle orta Asya ve Anadolu topraklarının sunmuş olduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç süresince birbirinden değişik birçok kültürle yaşanmış olan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı şeklinde imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, mutfak kültürümüzün yeni yapısını kazanmasında rol oynamıştır.

Ek olarak mimari, giyim kuşam, süsleme şeklinde sanatlarda da hususi kültürel özelliklerimizi yansıtan emek harcamalar vardır.

Türk Kültürünün Yaşandığı Bağımsız Türk Devletleri



Türkiye Cumhuriyeti
Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Azerbaycan
Türkmenistan
Özbekistan
Kazakistan
Kırgızistan
Tacikistan

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İçinde Yaşadığımız Kültürün Özellikleri Nedir
İçinde Yaşadığımız Kültürün Özellikleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/icinde-yasadgmz-kulturun-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/icinde-yasadgmz-kulturun-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content