II. Dünya Savaşına girmeyerek büyük bir felaketten kurtulmuş olan Türkiye’nin bu cenk esnasında ki politikası ve tutumu ile ilgili bilgiler....
II. Dünya Savaşına girmeyerek büyük bir felaketten kurtulmuş olan Türkiye’nin bu cenk esnasında ki politikası ve tutumu ile ilgili bilgiler.
TÜRKİYE’NİN TUTUMU
1939-1945 yılları tüm dünya için olduğu benzer biçimde Türkiye Cumhuriyeti için de büyük mesele ve sıkıntılarla dolu bir dönem oldu. Türkiye, muharebeye girmemekte kesin olması durumunda çevresi bir ateş ve kan çemberiyle sarılmıştı.
a. Orduyu devamlı olarak muharebeye hazır halde tuttu, terhisleri kaldırdı.
b. Harp süresince 2 milyon kişiyi tabanca altında tuttu.
c. Tüm ekonomik enerjisini askeri yatırımlara ayırmak mecburiyetinde bırakıldı.
d. Bunun sonucunda Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşme çabaları oldukça yavaşladı.
• Üretim düştü. Temel besin maddeleri dahi güç temin edilir hale geldi.
• 2. ve 3. beş senelik endüstri ve kalkınma planları uygulanamadı.
Türkiye’nin stratejik önemi sebebiyle gerek müttefikler, gerekse Mihver Devletler Türkiye’nin kendi yanlarında savaşması için uğraş harcadılar.
• Türkiye’nin muharebeye katılmakla elde edebileceği bir şey yoktu.
• Bu yüzden Cumhurbaşkanı İsmet İnönü başta olmak suretiyle Türk yöneticiler müttefikleri oyalama taktiği güttüler.
• Meydana getirilen yoğun baskılar üstüne İsmet İnönü, ilke olarak muharebeye girmeyi kabul etmekle beraber Türkiye’nin gereksinim duyan araç ve gereç temin edilmedikçe girilemeyeceğini belirtti.
• Müttefiklerin baskılarının giderek artması üstüne Türkiye, 1944’te Almanya ile diplomatik ilişkilerini kesti. 1945 başlarında Almanya’nın yenilgisi geriye kalan kesindi. Bu yüzden Türkiye, diplomatik bir jest olmak suretiyle 23 Şubat 1945’te Almanya ve Japonya’ya cenk duyuru etti.
• Türkiye’nin bu cenk ilanının bir sebebi de cenk sonrası oluşturulacak internasyonal kuruluşlara kolayca girebilmesiydi.
YORUMLAR