II. Gustav Adolf Kimdir

İsveç’in meşhur , ünlü krallarından olan II. Gustav Adolf yaşamı, süreci ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. II. Gustav A...

İsveç’in meşhur , ünlü krallarından olan II. Gustav Adolf yaşamı, süreci ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



II. Gustav AdolfII. Gustav Adolf (1594-1632) ünlü bir İsveç kralıdır. Devlet başkanlığının yanı sıra çok güçlü bir komutan olarak da isim bırakmıştır. Daha çok minik yaşta bir veliaht prens olarak, sıkı bir öğretim ve eğitim görmüştü. Askerlik talimlerinden başka klasik edebiyatı da iyice öğrenmişti. Belirgin başlı altı yabancı dilde okuyup yazabiliyordu. Müzik bilgisi de kuvvetliydi. 1611 ‘de babası I. Gustav’ın ölümünden sonrasında tahta geçti.



Genç kral, tahta çıkmış olduğu süre İsveç’in şartları parlak değildi. Gustav, İsveç’in sınırlarını genişletmek, Baltık Denizi’ni bir İsveç gölü haline getirmek istiyordu. Bu sebeple de orduyu adamakıllı kuvvetlendirdi. 1617’de Rusya’yla da bir anlaşma yaparak İsveç sınırlarını Baltık Denizi’nin şark kıyılarına kadar uzattı. 1620’de Polonya’ya cenk açtı, dokuz yıl sonrasında Polonya’yla bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya nazaran İsveç’le Polonya içinde tecim özgür olacaktı. Bununla birlikte Şark Prusya’nın bir bölümüne da Gustav hükmedecekti.



Tarihte Otuz Yıl Savaşları olarak malum Katolik – Protestan savaşması tüm hızı ile devam ediyordu. Muharebede bilhassa Almanya çok fena bir duruma düşmüştü. Koyu bir Protestan olan Gustav Adolf, 1630’da, 13.000 askerle Almanya’ya gitmek suretiyle yola çıktı. İyi bir komutan bulunduğunu bu savaşlarda gösterdi. İki yıl sürekli cenk meydanlarında kahramanca dövüştü. 6 kasım 1632 günü Lutzen harbinde ağır yaralandı. Kimse kralın yere düştüğünü fark etmemişti. Fakat cenk sonlandıktan sonrasında kralın yaralanıp öldüğü anlaşıldı. Gustav’ın atından düşmüş olduğu yere bir taş dikildi. Bir süre sonra da buraya bir abide yapılmış oldu. Gustav’ın ölümünden sonrasında yerine kızı Christina kraliçe oldu.



Gustav Adolf İsveç’i büyük devletler arasına sokmuştur, bir an için İsveç, Hıristiyan Avrupa’nın en güçlü askeri devleti haline gelmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: II. Gustav Adolf Kimdir
II. Gustav Adolf Kimdir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gustav-adolf.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ii-gustav-adolf-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ii-gustav-adolf-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content