II. Murat Döneminin Siyasal Olayları

II. Murat Döneminde yaşanmış olan siyasal vakalar ile meydana getirilen savaşlar hakkında maddeler halinde bilgilerin verildiği yazımız. I....

II. Murat Döneminde yaşanmış olan siyasal vakalar ile meydana getirilen savaşlar hakkında maddeler halinde bilgilerin verildiği yazımız.



2. Murat (II. Murat)I. MURAT DÖNEMİNİN SİYASAL OLAYLARI (1421-1451)



a. II. Murat, hükümdarlığının ilk yıllarında amcası Mustafa Çelebi’nin isyanıyla uğraştı. Mustafa Çelebi Ayaklanması bastırıldıktan sonrasında Bizanslılardan öç alabilmek için İstanbul kuşatıldı.



b. Bunun üstüne Bizanslılar yeni bir taht kavgası yarattılar. II. Murat’ın Karamanoğulları’na sığınmış olan minik kardeşini İstanbul’a getirip bir süre sonrasında da Anadolu’ya gönderdiler. II. Murat İstanbul kuşatmasını kaldırarak kardeşinin üstüne yürüdü. Onu yendi ve öldürttü.



c. Menteşeoğulları ve Aydınoğulları topraklarını Osmanlı ülkesine kattı. Amasya ve çevresini yine ele geçirdi. Germiyanoğulları da topraklarını ölümünden sonrasında Osmanlılara bıraktı.



d. Mehmet Çelebi, Balkanları düzene sokmuştu. Fakat kati olarak buranm Osmanlı yönetimi altına girmesi II. Murat zamanında gerçekleşti.



e. Bu zamanda Osmanlı Devleti, Timur’un niçin olduğu sarsıntıyı atlatarak kalmış olduğu yerden gelişmesini sürdürdü.



f. Makedonya’nın kalan kısmı ile Selânik’in Osmanlıların eline geçmesi, Osmanlıların Balkanlardaki güvenlikleri açısından oldukça önemliydi.



Balkanlarda Osmanlıların en büyük rakibi Macarlardı. Macaristan Kralı, Osmanlı kuvvetlerine büyük kayıplar verdirtmiş, bundan dolayı Avrupa’da ün kazanmıştı.



Papa’nın da teşvikiyle Osmanlılara karşı Macar, Leh, Ulah, Sırp, Alman, Fransız ve Belçika kuvvetlerinden oluşan bir ordu kuruldu. Karamanoğlu ibrahim Bey de bu ittifakta yer aldı. Gaye, Osmanlıları Balkanlardan atmaktı.



Haçlı ordusu Sırbistan’ı geçerek Osmanlı topraklarına girdi. II. Murat’ın sulh istemesi üstüne Osmanlılarla Macarlar içinde Se-gedin Barışı yapılmış oldu.



Edirne – Segedin Barışı (1444)



1. İki taraf, on yıl birbirleriyle savaşmaya-caktı.



2. Sırbistan’ın bağımsızlığı geri verilecekti.



3. Eflâk Beyliği, Macaristan’ın himayesinde olacak; ama Osmanlılara vergi vermeye devam edecekti.



Bu antlaşmadan sonrasında II. Murat, tahtını 12 yaşındaki oğlu II. Mehmet’e bıraktı.



Varna Savaşı (1444)



Osmanlılardaki taht değişikliği üstüne Haçlılar, Segedin Barışı’nı unutarak tekrardan muharebeye hazırlandılar.



Haçlı ordusu Tuna’yı geçerek Eflak kuvvetleri ile birleşti.



Bu fena durumda, devlet büyükleri ve II. Mehmet, II. Murat’a mektuplar yazarak Edirne’ye gelmesini ve ordunun başına geçmesini sağladılar.



Osmanlılar, Varna’da Haçlılara büyük kayıplar verdirttiler.



Neticeleri



a. Osmanlıların Balkanlardaki egemenliği kesinleşti, islâm dünyasındaki saygınlığı arttı.



b. Yunanistan direkt Osmanlı yönetimi altına alındı.



c. Bulgaristan bir kez daha direkt Osmanlı yönetimi altına alındı. Buraya çok sayıda Türk aşireti yerleştirildi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: II. Murat Döneminin Siyasal Olayları
II. Murat Döneminin Siyasal Olayları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/2-murat.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ii-murat-doneminin-siyasal-olaylar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ii-murat-doneminin-siyasal-olaylar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content