İngiltere’nin coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler. ...
İngiltere’nin coğrafi konumu, fiziki özellikleri, iklimi, ekonomisi, yaşam koşulları, genel özellikleri hakkında maddeler halinde bilgiler.
İngiltere
✓ İngiltere endüstri devrimini ilk gerçekleştiren ülkedir. Endüstri Devrimi’nin ingiltere’de başlamasının bir takım sebepleri vardır. Bu nedenler toplumsal, politik ve ekonomik nedenler olarak ele alınabilir.
• İngiltere’nin merkezi otoriteye haiz olması, başka Avrupalı devletlerdeki şeklinde türlü mahalli otoritelere bölünmemesi
• İngiltere’nin endüstri için lüzumlu hammadde ve pazara haiz olması
• İngiltere’nin endüstri üretiminde kullanılan demir ve kömüre haiz olması
• Stratejik ve ekonomik açıdan mühim olan merkezlerin İngiltere’nin elinde olması
✓ Bununla birlikte deniz gücü yardımıyla coğrafi keşifler sonrasında tabii kaynakları varlıklı pek çok ülkeyi sömürgeleştirmiştir.
✓ İngiltere’de endüstri devriminin başlangıcında ilk değişimler pamuklu dokuma ve demir-çelik faaliyetinde olmuştur. Önceleri evlerde ve atölyelerde, el tezgâhlarında sürdürülen dokumacılık yeni buluş edilen ve buğu gücü ile işleyen makinenin bulunmasıyla farklılıklara uğramıştır. Böylelikle ilk kez dayanıklı pamuk ipliği ve İngiliz kumaşı üretilmiştir. Böylelikle üretim ev tipi üretimden kopmaya başlamış ve buğu gücü yardımıyla suyun olmadığı bölgelere de fabrikalar kurulmaya başlanmıştır.
✓ Endüstri devriminin ilk aşamasında kömür, buğu ve demirin ortak kullanımı demiryollarının gelişmesini elde etmiştir. Kömür hem demiryollarında lokomotif olarak kullanılmış hem de uzak bölgelere taşınarak buğu gücü ile çalışan fabrikaların uzak bölgelere kurulmasına olanak tanımıştır.
✓ Sanayileşmeyle beraber İngiltere’nin nüfusu 80 yıl içinde 6 milyondan 14 milyona ulaşmıştır. Doğum oranının bu denli artmasında fabrikalardaki işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla doğumların teşvik edilmesi yatmaktaydı.
✓ Sanayileşme ile işçi sınıfı da ortaya çıkmıştır.
✓ İşgücüne gereksinimin artması, kırsal kesimde yaşayanlar için kentleri cazip hale getirmiş fabrikaların olduğu kentlere göçler adım atmıştır. 1800 ile 1900 yılları içinde kentlerde yaşayanların oranı %25’ten %65’e ulaşmış ve nüfusun pek çok sanayinin yoğunlaştığı şimal bölgelerde toplanmıştır.
✓ Sanayileşme giderek Garp Avrupa ülkelerine yayılmış bu vaziyet tabii kaynakların ekonomik ve toplumsal yaşamda ehemmiyet kazanmasına niçin olmuştur.
✓ Ekonominin küreselleştiği bütün ülkelerce sanayileşmede yenilikler ortaya koyan ve gelişimleri yakından takip eden ülkeler hızla gelişerek kalkınmışlardır.
YORUMLAR