İpek Yolu Hakkında Bilgi

İpek yolu nedir? İpek yolu nerede adım atar, nerede biter, tarihteki önemi nedir? İpek yolunun özellikleri, hakkında bilgi. İPEK YOLU Mila...

İpek yolu nedir? İpek yolu nerede adım atar, nerede biter, tarihteki önemi nedir? İpek yolunun özellikleri, hakkında bilgi.



İPEK YOLU



Milattan yüzyıllar ilkin Mısırlılar ondan sonra Romalılar, Çinlilerden ipek satın almışlardır. Ulaşıra ise, ondan sonra ipek Yolu isminde olan güzergahları izleyen kervanlarla sağlanmıştır. M.S. 555’te, Çin’deki bazı kesişler ilk ipek kozalarını Çin’den Bizans’a (Anadolu’ya) getirmişlerdir, ipek böcekçiliği İstanbul’dan Yunanistan’a 7. yüzyıldan itibaren de İtalya, ispanya ve Fransa’ya geçmiştir.



İpekYolu’nu kullanan kervanlar Çin’in Şi an kentinden hareket etmişler, Özbekistan’ın Kaşgarkentine gelmişler ve buradan da iki değişik güzergah izlemişlerdir, ilk yol Afganistan’dan Hazar Denizi’ne, ikincisi ise İran üstünden hareketle Anadolu’ya gelmiştir. Anadolu’ya ulaşan mallar deniz yöntemiyle ya da Trakya üstünden karayoluyla Avrupa’ya gitmiştir.



Bu yollarda kervanlar ipek, porselen, kağıt, baharat ve kıymetli madenleri batıya taşımışlardır. Yollarda bir tek mallar taşınmamış bununla beraber Doğunun kültürü de Batıya taşınmıştır.



Bu yol çağlar süresince ona hakim olan, o yolu kullanan kültürlerin izlerini de taşımış ve buralarda muhteşem bir zamanı ve kültürel zenginliğin oluşumuna da beşiklik etmiştir.



Anadolu; coğrafi konumu sebebiyle eski çağlardan beri doğu ile batı içinde bir köprü görevi görmüştür. Eski çağlardan beri Anadolu’da; ticari, dini ya da askeri alanlarda mühim bir tecim yolu şebekesinin varlığı bilinmektedir.



Anadolu, ipek Yolu’nun da mühim bir kavşak noktası olmuştur. Orta Asya’dan değişik güzergahlar izleyerek, Trakya üstünden Avrupa’ya uzanmıştır. Ek olarak Ege kıyıları, Karadeniz’de Trabzon ve Sinop, Akdeniz’de Alanya ve Antalya şeklinde mühim limanları kullanarak da mallar Avrupa’ya taşınmıştır.



Anadolu’da değişik devletlerin oluşturduğu banlar ve kervansaraylar hem ticaretin devamlılığını elde etmiş hem de varlıklı taş süslemeleri, ticareti ve seyahati itimat altına almaları ve toplumsal dayanışmayı sağlamaları açısından cemiyet hayatında mühim yer tutmuştur.



Kültürel mirasımızın mühim unsurlarından olan bu yapıların korunması ve yaşatılması adına 2000’li yıllarda ipek Yolu’nun tekrardan canlandırılması gündeme gelmiş ve yol süresince inşa edilen kervansaraylar restore edilmeye adım atmıştır.



Bunlar;



1- Şarapsa Han (Alanya)



2- Sultan Han (Aksaray)



3- Akhan (Denizli)



4- Saruhan (Nevşehir)



5- Ağızkara Han (Aksaray)



6- Çardak Han (Denizli)



7- Alara Han (Antalya)



8- Susuz Han (Burdur)



9- Alay Han (Aksaray) 10- incir Han (Burdur)



11 – Silahtar Mustafa Paşa Hanı (Malatya)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İpek Yolu Hakkında Bilgi
İpek Yolu Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-yolu-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-yolu-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content