İnsanlık tarihinin en malum ve bir sürü ilim insanı ve bilimsel emek harcamayı etkilemiş olan İsaac Newton ‘un yaşamı ve emek harcamaları ha...
İnsanlık tarihinin en malum ve bir sürü ilim insanı ve bilimsel emek harcamayı etkilemiş olan İsaac Newton ‘un yaşamı ve emek harcamaları hakkında kısa temel bilgiler.
Ünlü bir İngiliz matematikçisi ve astronumudur. Yerçekimi kanunu Isaaac Newton ortaya çıkarmıştır ve bu sebeple çok meşhurdur. Ilim tarihinin en mühim ve büyük keşiflerinden birisi olan yerçekimi kanununun bulunması, Isaac Newton’un başka başarı ve buluşlarını gölgede bırakmıştır. Oysa Isaac Newton’un ışık ile ilgili buluşları da aynı derecede önemlidir. Ayrıca, bir prizmadan geçen güneş ışınlarının yedi renge ayrıldıklarını göstererek beyazın yedi rengin birleşmesinden meydana geldiğini kanıtlama etmiştir. Bununla birlikte bir de teleskop yapmış bu güçlü teleskop aracılığı ile astronomlara büyük faydalar elde etmiş ve yeni keşiflerin önünü açmıştır. Isaac Newton matematik de de bir sürü keşiflerde bulunmuştur. Bu alanda da en mühim eseri “Philosophia Naturalis Principia Mathematica” (Tabii Felsefenin Matematik İlkeleri)’dir.
Isaac Newton, Lincolnshire’da doğmuştur. Hemen hemen okul çağlarında iken makine onarım etmeyi kendine nazaran yeni aletler yapmayı seviyordu. İlk icatları içinde mısır, buğdayı ezen bir değirmen, su damlaları ile işleyen bir saat ve bir de güneş saati bulunuyordu.
Isaac Newton, 1661 senesinde Cambridge Üniversitesine girdi. Burada kabiliyetleri ile ve bilgilerinin üstünlüğü ile dikkat çekti. Üniversiteyi bitirdikten sonrasında ilim araştırmalarına başladı. İki yıl içinde matematik bilimine mühim yenilikler kazandırdı. 1669’da Cambridge Üniversitesine matematik profesörü oldu. 1672’de Kraliyet Ilim Kuruluna üye seçildi. 1689’da milletvekili olarak parlementoya girdi. 1 sene sonrasında parlemento dağılınca Isaac Newton’da siyasetten çekildi. 1703 senesinde Cambridge Üniversitesinin temsilcisi olarak tekrardan Parlementoya geri döndü. 1704’te o güne kadar yapmış olduğu deneylerin sonucunu “Opticus” adındaki bir eserde topladı. 1705’te devrin kraliçesi Anne, Isaac Newton’a “Sir” ünvanı verdi. Isaac Newton bu ünvanı kabul ederek insanoğlu içinde eşitliğe inanmayan ve bir ilim insanına yakışmayan bir biçimde hareket etmiştir. Isaac Newton yaşamının son 20 senesinde Kraliyet Ilim Kurulunun başkanlığını da yapmıştır. Öldüğünde İngilizlerin ünlü şahsiyetlerini gömdükleri Westminister Abbey mezarlığına defnedilmiştir.
YORUMLAR