ISON Kuyruklu Yıldızı

Ison Kuyruklu Yıldızı 2013 yılının en büyük yıldızının, yüzyılın kuyruklu yıldızı olarak vasıflandırılan Ison olacağı ileri sürüldü...

Ison Kuyruklu Yıldızı


fileashxh




2013 yılının en büyük yıldızının, yüzyılın kuyruklu yıldızı olarak vasıflandırılan Ison olacağı ileri sürüldü.


Rus gökbilimciler tarafınca keşfedilen kuyruklu yıldız, 2013 yılında dünyadan çıplak gözle görülebilecek.Ison kuyruklu yıldızı şu anda yalnız sofistike teleskoplarla yavaş hareket eden bir ışık noktası olarak görülebiliyor.Bu kuyruklu yıldızın da uzayın derinliklerine hareket halinde olan pek çok cisim şeklinde yalnız kaya kütleleri ve buzdan ibaret olduğu belirtiliyor.Ama dünyanın dört bir tarafındaki gökbilimciler bu kuyruklu yıldızı izlemeye almış durumdalar ve yaklaşmasını sabırsızlıkla bekliyorlar.


Bir yıla kadar bütün ülkelerde her insanın bu yıldızın ismini bileceğini söylüyorlar.Ison kuyruklu yıldızının nesiller süresince görülen en parlak, hatta dolunaydan dahi parlak bir kuyruklu yıldız olması sebebiyle görmek isteyen milyonlarca insanı geceleri dışarı çıkaracağı tahmin ediliyor.Ison, ilk olarak Rusya'daki Kislovodosk Gözlemevi'ndeki bir teleskop tarafınca gece gökyüzünde bulanık bir nokta olarak belirlenmişti.



Kaynak : CNN (28 Aralık 2012,16:18)





  • Kuyruklu Yıldız Nedir?


  • Halley kuyruklu yıldızı hakkında bilgi verir misiniz?


  • Lovejoy Kuyruklu Yıldızı










Hemen hemen bilmediğimiz bir çok kuyruklu yıldız var olmalı.Bu tür durumlar bizim güneş sistemimizde kayıt altına alınanlar ya da alınacak olanlar.Bir de evrendeki güneş sistemlerini düşünürsek mevzu daha da garip oluyor.





ISON Kuyruklu Yıldızı'nın En Net Görüntüleri


8j3c

ISON'un TRAPPIST tarafınca çekilen fotoğrafı, 30 saniyelik süre süresince mavi, yeşil, kırmızı ve yakın kızılötesi filtreler kullanılarak çekildi. Kuyruklu yıldız arka plandaki yıldızların önünden geçtikçe, bu yıldızlar renkli noktalar olarak belirdi.



La Silla Gözlemevi'ndeki TRAPPIST teleskobu, Ekim ayının ortasından bu yana takip etmiş olduğu ISON kuyruklu yıldızının en net görüntüsünü yakalamayı başardı. İlk olarak Eylül 2012'de tespit edilen ISON, Kasım 2013'te Güneş'e en yakın mesafeye ulaşacak. ISON çok fazla ısıdan dolayı parçalanmazsa gündüzleri gökyüzünde parlak bir nokta olarak belirecek.Teleskop, son aşama yüksek çözünürlüğünde olan görüntüde, hususi filtreler kullanarak kuyruklu yıldız tarafınca Uzay boşluğuna salınan gazları da tespit etmeyi başardı. Gökbilimciler, bu filtreler yardımıyla gök cisminin yaymış olduğu gazların kaç molekülü bulunduğunu saptayabiliyor.


ISON, yaymış olduğu gaz miktarının iki katına çıkmış olduğu 1 Kasım 2013 geçmişine kadar sakin bir biçimde ilerlerken, TRAPPIST tarafınca görüntülendiği 13 Kasım günü, yeni ve ikinci bir büyük gaz patlamasıyla sarsıldı. Hareketliliği 10 kat artan kuyruklu yıldız, bugün dürbünle karanlık gökyüzünde görülebilir hale geldi. ISON, son birden fazla gün içinde tekrardan istikrarlı bir görünüme kavuştu.


Güneş'in Karşısına Çıkacak


u8o0

ISON, bugün piyasaya çıkan fotoğrafta Güneş'e yaklaşırken görülüyor.


Güneş Sistemi'nin 5.5 milyon yıl ilkin terk eden ISON kuyruklu yıldızı,Güneş'e en yaklaşacağı günlerde, yıldız tarafınca ya yok edilecek, ya da yoluna devam edecek. ISON'un geçişi bu akşam saatlerinde başlamış olacak. Gök cismi, bugün TSİ 20:37'den itibaren Güneş'in yerçekiminin etkisine girecek. Kuyruklu yıldız, birden fazla hafta sürecek geçiş esnasında ya Güneş'in ısısı sebebiyle parçalara ayrılıp yok olacak, ya da tek parça halinde kalmayı başararak yoluna devam edecek.


NASA'nın Dünya'ya Yakın Nesneler Programı yetkilisi Donal Yeomans, uzay havacılık kurumunun internet adresinden yapmış olduğu açıklamada, “ISON, Güneş'in yakınına geldiği süre gerçekleşebilecek 3 olasılık var... Birincisi, Güneş'in yerçekiminden kurtulabilir ve gökyüzünde çok parlak bir nesne olarak görülebilir. İkincisi, parçalara ayrılarak yok olabilir. üçüncüsü ise son aşama güçsüzleşerek bir toz bulutuna dönüşebilir†dedi. Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Carey Lisse de, “Parçalar olduğu sürece görecek bir şeyler de olacak... ISON ne yapacağını tahmin etmesi güç bir gök cismi. Ama bana kalırsa Güneş'ten sıyrılamayacak†dedi. ISON, TSİ 20:37 itibariyle Güneş'in yüzeyinden 1.2 milyon km mesafeden geçmeye başlamış olacak. Kuyruklu yıldızın hareketi NASA tarafınca internette diri yayında gösterilecek.

Güneş Parçalayabilir

ISON'daki patlamalar, Güneş'e yaklaşmakta olan buzul gök cisminin çekirdeğindeki ısının artması sonucu büyük oranda toz ve gazın etrafa saçılmasından lanıyor. ISON, 28 Kasım tarihinde Güneş'e en yakın olduğu mesafeye, 1.2 milyon kilometreye vardığında (bu miktar Güneş'in çapından az bir daha minik) daha çok buz parçası ve gaz saçacak.ISON'un çekirdeği, Güneş'e yakınlaştığında çok fazla ısıdan dolayı parçalanabilir. Bu durumda parçaları zaman içinde eriyecek olan kuyruklu yıldız sonunda yok olacak. Ama Güneş'ten kurtulmayı başarırsa, ISON gündüzleri son aşama parlak bir cisim olarak belirecek. Şili'de bulunan 60 santimetre uzunluğundaki TRAPPIST, Belçika'nın Liege kentindeki bir denetim odasından, 12 bin km öteden denetim ediliyor.

Benzeri Olmayan Bir Örnek

ISON, Güneş'e en yakın mesafeye geldiği süre yüzeyindeki ısı 2760 dereceye çıkacak. Isı ne kadar yüksek görünse de, kuyruklu yıldızın tamamen erimeden Güneş'in ısısından kurtulabileceği bir kalınlığa haiz olduğu düşünülüyor. NASA bilim adamları, Güneş'ten sıyrılması için ISON'un minimum 200 metre uzunluğunda olması icap ettiğini belirtirken, kuyruklu yıldızın bu miktarın iki katı uzunluğunda olduğu düşünülüyor. Hatta, bu miktar 1.2 km olarak da öne sürülüyor.


Saniyede 349 km şeklinde devasa yükseklikte bir hızda hareket eden kuyruklu yıldız, böylelikle Güneş'in karşısında çok zaman geçirmeyecek. Rusya Internasyonal Bilimsel Optik Ağı (ISON) tarafınca 2 yıl ilkin amatör gök bilimciler tarafınca keşfedilen ISON, Güneş Sistemi'nin 4.5 milyar yıl önceki düzene giriş sürecinden arta kalan donmuş kalıntılardan birisi olarak kabul ediliyor. ISON, Güneş'ten binlerce ışık yılı uzaklıktaki Oort Bulutu'ndan Güneş Sistemi'ne yönelen buzul cisimlerden bir tanesi.
Gök bilimci Lisse, “Gezegenleri inşa etmek için kuyruklu yıldızlara ihtiyacınız var. ISON, 4.5 milyar senedir Oort Bulutu'ndaki derin dondurucudaydı. Bu kuyruklu yıldız antik bir kalıntı. Güneş Sistemi formasyonunda bir dinozor kemiğini temsil ediyor†dedi.


Kaynak: BBC / ESO (28 Kasım 2013, 11:08)





  • Kuyruklu Yıldız Nedir?


  • Halley kuyruklu yıldızı hakkında bilgi verir misiniz?


  • Lovejoy Kuyruklu Yıldızı


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: ISON Kuyruklu Yıldızı
ISON Kuyruklu Yıldızı
http://img713.imageshack.us/img713/1285/fileashxh.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ison-kuyruklu-yldz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ison-kuyruklu-yldz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content