Japonya’da yaşayan halk için pirincin ne öneme geldiği ile ilgili bilgilendiren yazımız. Japonya’ya gidenler, büyük bölümü kere yerli halkı...
Japonya’da yaşayan halk için pirincin ne öneme geldiği ile ilgili bilgilendiren yazımız.
Japonya’ya gidenler, büyük bölümü kere yerli halkın, «Haydi, pirinç hazır, sofraya oturalım» diye aralarında konuştuklarını duymuşlardır. «Pirinç hazır» sözü yemeğin hazır bulunduğunu anlatır. Japonların belirgin başlı yemeği pirinçle pişirilen yemeklerdir, diğeri besinler ikinci, üçüncü derecede kalır. Bir Japon sofrada pirinçli bir yiyecek yemezse, karnını doyurmuş sayılmaz. Pirinçle Japonların birbirlerinden ayrılması imkansızdır.
Pirinci ilk kez kimlerin yetiştirdiği pek bilinmemekle birlikte tarihin en eski çağlarından bu zamana kadar Japonlar’ın pirinçle karın doyurdukları, pirince büyük ehemmiyet verdikleri ele geçen belgelerden anlaşılıyor. Japonların giyeceklerinde, ev eşyalarında da tarlada yetişen pirinçle ilgili bir çok madde göze çarpar. Pirinç yetiştirmekle ilgili bir çok dini merasim de Japonların günlük hayatlarını süsler. Derebeylik devirlerinde Japon köylüleri, efendilerine vergi yerine belirli oranda pirinç verirlerdi. Pirinç köylülerin evlerine giremeyecek kadar lüks bir besin maddesi sayılırdı.
Başka memleketlerde, kadının beceriksizliğini vurgulamak için kullanılan, «Yumurta dahi pişirmekten âciz» sözü Japonlarda «Pirinç pişirmekten dahi âciz» şekline çevrilmiştir. Bununla birlikte, son yıllarda ekmek eskisinden daha çok yenmesine karşın pirincin önemi hiç bir zaman düşmemiştir.
YORUMLAR