Kabara Nedir?

kabara isim (kaba'ra) 1 . Dayanıklılık sağlamak amacıyla, ayakkabıların altına çakılan, yassı ve iri başlı demir çivi. 2 ....


kabara
isim (kaba'ra)




1 . Dayanıklılık sağlamak amacıyla, ayakkabıların altına çakılan, yassı ve iri başlı demir çivi.

2 . Süs olarak odaların ahşap bölümlerine, türlü biçimler yapmak için çakılan iri başlı, sarı çivi.

3 . Kumaş kaplı mobilyanın kenarındaki şeridin üstüne çakılan süslü çivi.







KABARA a.

1. Bilhassa dağcı ayakka bılarını sağlamlaştırmak için tabanına Bkılan geniş ve yuvarlak başlı çivi.

2. Muntazam kabartı ya da oyuklardan oluşan, dikey ya da eğik olarak yerleştirilmiş, bakla ya da uzun yumurta biçimindeki süsleme. (Bk. ansikl. böl. Süslem. sant.)




3. Ahşap kapı ya da pencere kanatları, sandık, deri ya da kadife eşyada kullanılan iri başlı çivi. (Bk. ansikl. böl. Süslem. sant.)


—Ciltç. Cilt kabarası, eski ciltlerin kapakları üstüne çoğu zaman dört köşeye ve ortaya tespit edilen metal çivi. (Cilt, bu çivilerin kabartmalı, kimi vakit da oymalı başları üstünde durur, böylece cildin sürtünmeyle yıpranması önlenirdi. Cilt kapağının ortasına konulmuş olan kabaraya “göbek" denir.)


—El sant. Kabara tutmak, bakırcılıkta sahan ve tencere kapaklarının tepesini, tutacak yerini dövmek. || Kabara vurmak, bakır üstüne noktalar oluşturacak şekilde çekiç vurmak. (Nokta çekiç vurmak da denir.)


—Eşy. Sandık, bavul ya da valizlerin diplerini korumaya yarayan yuvarlak başlı iri çivi.


—Flayvc. Yörs. Atın ön bacaklarındaki şişkinlik.


—Koşumc. Atın başlığını ve diğer koşum parçalarını süslemek için çakılan büyük ve yuvarlak başlı çivi.


—Mim. Yapılarda iki kemer içinde kalan üçgenimsi yüzeylerin ortasında ya da taçkapı alınlıklarında kullanılan süs öğesi. (Daire biçiminde, duvarla aynı düzeyde olanlara kurs, gül biçiminde oymalılara da gülçe denir. OsmanlIlarda kabaralar, çoğu zaman ikisi yanlarda, biri yukarda olmak suretiyle üçlü olarak kullanılır.)


—Müc. “Kabarcıklı" ya da "etek kabarcıklı" denen kaşık biçiminde kabartma görünümünde çarpma kuyumculuk işi.


—ANSİKL. Süslem. sant. Kabaralar bilhassa tümü birbirine koşut olmak suretiyle sütun başlıklarının, bahçe vazolarının ve kuyumculuk parçalarının bezemesinde kullanılır. İslam süreci maden sanatlarında da kabaralı örneklere çokça rastlanır (buhurdanlar, aynalar, havanlar, şamdanlar). Metropolitan müzesi'ndeki aslan biçiminde buhurdan'ın (XII. yy. Selçuklu eseri), boyun ve göğüs üstündeki kabaralarında, kûfi yazıyla "sulh, bolluk, mutluluk" sözcükleri işlenmiştir. Gene Selçuklu süreci havanları içinde çeşitli motiflerin yanı sıra badem biçimi iri kabaralarla bezeli örnekler bulunmaktadır (Türk ve İslam eserleri müzesi). Horasan işi (XII -XIII. yy.'lar) pirinci şamdanların bir kısmı iki- üç sıra altıgen biçiminde kabaralarla süslüdür.


*Geçmişte çeyiz sandıkları, kadife kaplı kutular, el aynaları, nalınlar, vb. üstüne altın ya da gümüş kabaralar çakılırdı. Gelin odaları, zengin kişilerin salonları kıymetli kumaşlarla kaplanır, bunlar süslü kabaralarla duvarlara tutturulurdu. Büyük cami ve türbelerin kapı kanatlarında değişik biçimlerde kabaralar kullanılıyordu (Ankara Hacıbayram türbesi, Bursa Yeşil türbe, Edirne Bayezit külliyesi camisi, vd ).


Kaynak: Büyük Larousse




kabara

isim (kaba'ra)


1 . Dayanıklılık sağlamak amacıyla, ayakkabıların altına çakılan, yassı ve iri başlı demir çivi.

2 . Süs olarak odaların ahşap bölümlerine, türlü biçimler yapmak için çakılan iri başlı, sarı çivi.

3 . Kumaş kaplı mobilyanın kenarındaki şeridin üstüne ara verilmeden çakılan süslü çivi.


kabara ingilizcesi
  • hobnail, boss




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kabara Nedir?
Kabara Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabara-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabara-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content