Kabartı Nedir?

kabartı isim Tümsek, çıkıntı, kabarmış yer: "Bunlar birazcık eğildikleri vakit cübbelerin arkasında tabanca kabzalarının kaba...


kabartı
isim
Tümsek, çıkıntı, kabarmış yer:
"Bunlar birazcık eğildikleri vakit cübbelerin arkasında tabanca kabzalarının kabartısı görülür."- F. R. Atay.








KABARTI a. Kabarmış yer; kabarcık şeklindeki çıkıntı, tümsek.


—Bot. Bazı organların yüzeyinde çıkıntı halinde bulunan azca yaygın ve pütürlü kalınlaşma. || Devindirici kabartı, gündüz ya da gece hareketleri ya da küstümotunda olduğu benzer biçimde irkilme hareketleri icra eden yaprakların sapının dibinde bulunan şişkin kısım. (Devindirici kabartı, geceleyin suyla şişer; gündüzleriyse, tersine, gevşek ve yumuşaktır.)





—Inş. Bir duvarı kaplayan sıvada ortaya çıkan kambur


—Jeomorfol. Kenar kabartı, cambriaöncesi sert bir tabana bağlı bir kalkanın yükselen kenarı. (Kenar kabartılar, hidrografi bakışımsızlıklarıyla çakıştıklarında bükülme ve kırık sistemleriyle bağlantılı olarak düşünülebilir.) || Lakolit kabartısı, bir lakolitin yerleşmesi sonucu yüzeysel katmanların yükselmesiyle oluşan kubbe biçiminde kabartı. || Toprak akması kabartısı, bir yamaç üstünde toprak akmasının etkisiyle beliren, çoğu zaman hilal biçimindeki kabartı.


—Metalürj. Haddelenmiş ya da dövülmüş bir parça yüzeyinde çoğu zaman oksitlenmiş kabuk. (ürünün, şekil değiştirmeden ilkin taşımış olduğu yüzey özüründen lanır)


—Yerbil. Paleocoğrafyada, küçülmüş ve yoğuşmuş çökel dizileri birikimiyle (örn. Briançon kabartısı) ya da platform türü kalınca dizilerle (örn. Gavrovo kabartısı) ayırt edilen yüksek ve dar dönem. (Denizbilim, bu çökelim türlerinin dengeli kenarlar düzeyindeki çökelime denk düştüğünü göstermiştir.)


—Zootekn. Konik kabartı, sığırlarda kesici dişlerin üst yüzeyinde yer edinen ufak çıkıntı. (Konik kabartının yıpranma durumuna bakılırsa hayvanların yaşı belirlenir; bu çıkıntı silindiğinde dişin üstü düzleşir.)


Kaynak: Büyük Larousse




kabartı ingilizcesi
  • swelling; blister




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kabartı Nedir?
Kabartı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabart-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabart-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content