Kaçakçılık Nedir?

KAÇAKÇILIK a. 1. Bir ülkeye girmesi yasaklanmış ya da gümrükten geçirilmemiş malları gizlice sokma işi. 2. Bir şeyin yasadışı yolla...

KAÇAKÇILIK a.

1. Bir ülkeye girmesi yasaklanmış ya da gümrükten geçirilmemiş malları gizlice sokma işi.

2. Bir şeyin yasadışı yollarla meydana getirilen ticareti: Uyuşturucu kaçakçılığı. Döviz kaçakçılığı.





—Cez. huk. Döviz kaçakçılığı, kambiyo mevzuatının öngördüğü yasaklara aykırı fiil. (Kambiyo mevzuatıyla ilgili temel yasa olan 20 şubat 1930 tarih ve 1567 sayılı Türk parasının kıymetini koruma hakkında kanun, 7 mayıs 1985 tarihinde mühim seviyede değiştirildi ve daha liberal bir hale getirildi.)


—Verg. huk. Vergi kaçakçılığı, vergi yükümlüsünün [vergi dairesine karşı işlediği kaçakçılık suçu. (Bk. ansikl. böl).


—ANSİKL. Cez. huk. Kaçakçılık suçları 7 ocak 1938 tgrih ve 1918 sayılı “Kaçakçılığın men ve İakibine dair kanunâ€da belirtilmiştir. Yasaya nazaran, şu eylemler kaçakçılık sayılır:

1. herhangi bir maddeyi ya da eşyayı gümrük işlemi uygulamadan Türkiye'ye ithal etmek ya da ithale girişmek;

2. Türkiye'ye ithali ya da ihracı yasak olan herhangi bir madde ya da eşyayı ithal ya da ihraç etmek ya da buna girişmek.

3. kaçak eşyayı yurtiçinde bir yerden bir yere bilerek taşımak, satın almak, satmak, satılığa çıkarmak, ya da alınıp satılmasına yol göstermek;

4. devlet tekeli altında bulunan maddeleri izinli ya da yetkili olmaksızın, Türkiye'ye ithal etmek, ithale girişmek, yurtiçinde bir yerden bir yere taşımak, saklamak, satmak, bilerek satın almak, kullanmak, yurtiçinde üretmek, üretim için yurtdışından vasıta ve gereç ithal etmek;

5. hususi yasalar uyarınca belli işler için vergisiz ya da azca vergiyle ithal edilen ya da hükümetçe verilen vergiye ya da tekele bağlı maddeleri tahsis edildikleri yerden başka yerlerde kullanmak ve satmak, satın atmak, yasal hakkı olmaksızın ya da hakkından fazla olarak almak, bunlar için bildirge doldurmak ya da beyannameyi onaylatmak. Bunların haricinde gümrük ve tekel idarelerinin mühür, damga, marka, bandrol ya da etiketlerini öykünmek etmek, değişiklik yapmak, bu tarz şeyleri konulduğu eşyadan çıkararak, değiştirerek ya da çalarak, düzmece ve çalınmışlarını sağlayarak kaçak maddelerde kullananlar da kaçakçılık yapmış sayılır.

Özgür bölge olarak kabul edilmiş bölgelerden, Türkiye'nin diğeri bölgelerine ya da bu bölgelerden özgür bölgelere gümrük işlemlerine bağlı olmaksızın mal getirilmesi ya da götürülmesi de kaçakçılık sayılır. Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek madde ve eşyayı içişleri, Maliye ve Gümrük bakanlıklarınca gösterilecek makamlardan izin almaksızın güvenlik bölgelerine sokmak yasaktır. Güvenlik bölgeleri Bakanlar kurulu'nca belirlenir. Güvenlik bölgelerinde üretilen malların tüketildiği bölgeler açıklanmazsa bu mallar kaçak olarak yurtdışına çıkarılmış sayılır. Bu şekilde davrananlar cezalandırılır.

Devlet memurları, mahalli yönetimlerde ve belediyelerde çalışanlar, mahalle ve köy muhtarları, yaşlanmış heyeti üyeleri, mahalle, kır ve orman bekçileri, köy korucuları kaçakçılık eylemlerinden haberleri olduğunda bunu yetkililere bidirmek zorundadırlar.

Bir yerin en büyük mülki amiri, gümrük ve gümrük muhafaza görevlileri, tekel memurları, güvenlik, jandarma ve sahil güvenlik komutanlığı görevlileri kaçakçılığı önlemek ve koğuşturmakla yükümlüdür. Kaçak malı yakalayanlara ve haber verenlere yasada belirlenen ölçülere nazaran ikramiye ödenir.

Kaçakçılığı önlemekle görevli yetkililer, kaçak eşya bulunmuş olduğu kuşkusu duyulan kişilerin üstünde, konutlarda, kamuya açık yerlerde kara, deniz ve hava taşıtlarında arama yapabilirler. Silahlı kolluk ve gümrük muhafaza memurlarının gerektiğinde tabanca kullanma yetkileri vardır.

“Kaçakçılığın men ve takibine dair kanun†kaçakçılık suçları girişim derecesinde kalsa bile tam olarak cezalandırılmasını öngörür. Kaçakçılık amacı ile teşkilat oluşturanların, toplu kaçakçılık, silahlı kaçakçılık yapanların ve kaçakçılığı önlemekle yükümlü memurların kaçakçılık yapmaları halinde cezaları artırılır.


—Verg. huk. Vergi kaçakçılığı, rahat bir kaçırmadan (gelirlerin beyan edilmeyip gizlenmesi), ya da azca çok ustalıklı bir düzenlemeden (düzmece satmaca tanziminden düşsel şirket kurmaya kadar) lanabilir. Kendi kendini besleyen bir olgu olduğu seviyede toplumsal bir afet halini alır. Şu şekilde ki, vergi kaçakçılığı arttıkça yükümlülerde vergi yükünün adaletsizliği duygusu gelişir, bu duygu geliştiği seviyede de yükümlüler vergiden kaçmanın yollarını ararlar. Bunun sonucu olarak vergi oranlarının yükseltilmesi gereği ortaya çıkar ve bu da ek olarak vergi kaçakçılığını körükler.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Suçlar - Kaçakçılık


kaçakçılık

isim





1 . Bir devletin yasalarına karşı gelmiş olarak meydana getirilen tecim:

"Kaçakçılık ediyormuş, çok para vurmuş."- R. H. Karay.

2 . Bir ülkeye gümrüğü ödenmemiş, yasaklanmış malı gizli saklı olarak, sokma.

3 . Gizli saklı olarak, sezdirmeden kaçırma işi:

"Ben bu şekilde gözlere görülmeden meydana getirilen kaçakçılıktan korkarım."- H. R. Gürpınar.

Birleşik Sözler

vergi kaçakçılığı


kaçakçılık ingilizcesi
  • smuggling





  • Suçlar - Kaçakçılık

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaçakçılık Nedir?
Kaçakçılık Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kacakclk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kacakclk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content