Kaçamak Nedir?

KAÇAMAK a. 1. Gündelik yaşamın tekdüzeliğinden kurtulmak için kimileyin hoş karşılanmasa da meydana getirilen şey, bilhassa de hova...

KAÇAMAK a.

1. Gündelik yaşamın tekdüzeliğinden kurtulmak için kimileyin hoş karşılanmasa da meydana getirilen şey, bilhassa de hovardalık: Kocasının bu kaçamaklarından bıkmıştı. Bir kaçamağa göz yummak.

2. Zor bir durumu ya da yanıtı açıklıkla istenen bir suali geçiştirmek için başvurulan yol: Bu sorum karşısında bir kaçamak imkânı bulamayacaksınız.




3. Otlaklarda hayvan sığınağı olarak meydana getirilen ufak ağıl.

4. Kaçamak göstermek, muharebede düşmana kaçıyormuş izlenimi vermek (esk.). || Kaçamak yapmak, yapılması çoğu zaman hoş karşılanmayan bir şeyi ara sıra yapıvermek: Sizin de asla kaçamak yaptığınız, işi asıp gitmediğiniz günler olmadı mı? || Kaçamak yol, kaçamak yolu, kendini bir sorumluluktan ya da sıkıntılı bir durumdan kurtarmak için yeterince düşünülmeden öne sürülmüş, inandırıcılıktan yoksun özür: Tüm bunlar boşuna, hiçbir kaçamak yol yok, kabahat senin.


—Avc. Kaçamak yolu, ormanda avcıların ve gezinenlerin gidip gelmeleriyle oluşan patika, keçiyolu.


—Mim. Düşman baskını ve benzeri durumlarda kale ya da saraydan gizlice kaçabilmek için meydana getirilen kapı. (Yangın şeklinde çekince zamanlarında kaçmak için meydana getirilen yol ve kapılara da "kaçamak'' denir. Eski belgelere ve yazılı lara gore bunun yerine, arapça türce de kullanılıyordu.)


—Mutf. Mısır unuyla meydana getirilen bir tür yiyecek. (Kaynamakta olan suya yavaş yavaş mısır unu eklenip cıvık kıvamına gelinceye değin karıştırılarak pişirilir. üstüne eritilmiş tereyağı gezdirilir. Peynirli de yapılır. Karadeniz ve Trakya bölgesine özgü yemeklerdendir. Balkan devletlerinde de yapılır ve buralarda "mamalika†diye adlandırılır.)


—Müz. İki akor arasındaki, birinci akora aykırı olan ve ayrık aralıkla içinde yer alacağı ikinci akoru hazırlayan bağlantı notası.


♦ sıf.

1. Başkalarına belli etmeksizin, gizlice yapılmaya çalışılan şey için kullanılır: Bir hiç kimseye kaçamak bakışlar fırlatmak.

2. Yanıtı açıklıkla istenen bir suali geçiştirmek için verilen cevap için kullanılır: Geçmişiyle ilgili sorulara kaçamak yanıtlar vermek.

—Mad. oc. Kaçamak yol, bir kuyuda kafeslerin dolaşım yolundan bir perdeyle ayrılan ve gereğinde imdat merdivenleriyle donatılan ya da kimi zaman yalnızca havalandırma amacıyla kullanılan bölme.


Kaynak: Büyük Larousse







kaçamak

isim





1 . Hoş görülmeyen bir şeyi ara sıra yapma.

2 . Bir şeyi belli etmeden, gizlice halletmeye emek harcama:

"Bununla birlikte çok üzüntü içinde bulunduğunu da kaçamakla bana bakan gözlerinden anlıyordum."- A. Gündüz.

3 . Bir şeyden kaçınma yolu.

4 . Kaçacak yer, bilhassa çobanların sürüyü barındırmak, saklamak için yaptıkları yer.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

kaçamak yapmak

Birleşik Sözler

kaçamak yol


kaçamak (II)

isim
  • Mısır unundan meydana getirilen yağlı bir yiyecek.



kaçamak ingilizcesi
  • dish made with cornmeal, water, and butter.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaçamak Nedir?
Kaçamak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kacamak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kacamak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content