Kadife Nedir?

kadife isim Arapça ®aµ³fe 1 . Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş. 2 . öda...

kadife
isim Arapça ®aµ³fe




1 . Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış ham madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş.
2 . ödat Bu kumaştan yapılmış, bu kumaşla kaplanmış:
"Camları kapanık bir arabanın yumuşak kadife minderleri, o çıplaklığa karşı, zavallı adamı avunduruyordu."- H. R. Gürpınar.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller:kadife benzer biçimde

Birleşik Sözler:kadife çiçeği






  • Kadife Çiçeği Yetiştiriciliği


  • Kadife Çamı Yetiştiriciliği


  • Kadife Çiçeği (Tagetes)



Kadife
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Bir yüzü ülger denilen pek kısa, ince, sık tüylerle kaplı, parlak ve yumuşak kumaş. Yün, pamuk, ipek ya da naylondan, atkı ve çözgü ipliğiyle dokunur. İlk çağlarda Doğu'dan Batı'ya götürülen en kıymetli tecim mallarından biriydi. Batı'da 12. yüzyılda, Venedik ve Cenovalılar da kadife yapmayı öğrendiler. Osmanlı yaşamında, hanım ve adam giyiminde kadifenin hususi bir yeri vardı. Giyim kuşamda derhal her alanda (kaftan, cepken, terlik, camedan vb.) kullanılmıştır. Günümüzde giyim eşyası haricinde dekoratif açıdan da yararlanılan bir kumaştır. Aydos, Bilecik, üsküdar, Bursa kadifeleri çok ünlüdür.


KADİFE a. (ar katife).

1. Bir yüzü düz, diğer yüzü zemin ipliklerine bağlı, çok sıkı ve dik havlarla kaplanmış kumaş. (Bk. ansikl. böl.)

2. Kadife (benzer biçimde),dokunulduğunda ele yumuşak gelen şey ya da yumuşak, pürüzsüz ses için kullanılır: Kadife benzer biçimde bir ten. Kadife tende. Kadife benzer biçimde bir ses.


—Deric. Kadife deri, kullanılacak yüzeyine kadifeninkine benzer bir görünüm ve dokunum kazandırmak amacıyla kazınarak bitirilen deri.


—Kâğ. san. Kadife kâğıt, yapıştırıcıyla sıvanmış bir taban kâğıdı üstüne belirli boyutlarda tekstil lifleri floklayarak elde edilmiş duvar kâğıdı.


—Mobc. Kadife şerit, mobilyacılıkta dikiş yerlerini ve döşemelik kumaşın ahşaba bitiştiği bölgeleri gizlemek için üstten geçirilen kadife bordür.


—Tekst. Desenli kadife, zemin dokusu desenli kadife. || Düz kadife, mekanik olarak makaslanmış desensiz ve fitilsiz kadife. |] Epengle ya da bukle kadife, bukleleri kesilmemiş kadife || Fitilli kadife, almaşık olarak düz ve havlı çubuklar içeren kadife. || Havsız kadife, çok kısa tüylü kadife. || iki, üç, dört tüylü kadife, havları iki, üç, dört kat iplikten oluşan kadife. || Kord kadife, hem fitilde, hem de raporda sekiz iplik içeren ve iki hav atkısı bir zemin atkısından oluşan kadife. || Makaslanmış kadife, kesilmiş, bukle havlar birleştirilerek elde edilmiş kadife. || Renkli döşemelik kadife, 3, 4 ya da 5 değişik renkte hav ipliği kullanılarak desen verilen kadife. || ütrecht kadifesi, döşemecilikte kullanılan uzun havlı kadife.


—ANSİKL. Ortaçağ'ın başlangıcında, giyimde ve döşemecilikte kullanmak için kadifeler Doğu'dan getiriliyordu. XIII. yy.'dan sonrasında Venedik ve Cenova kadife üretmeye başladı. Venedik, süslemeleri doğu kadifelerine benzeyen, altın ya da gümüş işli kesilmiş kadifeler üstünde uzmanlaşırken, Cenova makaslanmış kadife üretimini yeğledi; bu tür, frize ve kesilmiş kadife tekniğinin birleşiminden oluşuyordu. Fran- çois I, İtalyan üreticilerin XVI. yy.'da Lyon'a getirmiş olduğu kadife sanayisini destekledi. XVII. yy.'da bu kent fasone kadifelerin merkezi haline geldi. Peşinden Paris, Tours ve Montpellier'de mühim fabrikalar kuruldu. Aynı çağda Amiens pelüş üretiyordu. Fransa, pamuklu kadife mevzusunda uzun süre İngiltere'ye bağımlı kaldı; Rouen ve Amiens'de (Fransa) sadece XVIII. yy.'ın ortasında bu tür kadife üretilmeye başlandı; ayrıca Lyon fasone ipek kadife üretiminde uzmanlaştı.

Türk kadifeciliği XV. ve XVI. yy.'larda süratli bir gelişme gösterdi ve Batı'da, İran kadifelerinden çok daha büyük bir ilgi uyandırdı. OsmanlIlar döneminde kadife dokumacılığının çok ayrı ve mühim bir yeri vardı. Dokunması diğeri kumaşlara oranla daha çok beceri ve ustalık isteyen bu kıymetli ve ağır kumaşlar, sarayda olmasıyla birlikte halk içinde da büyük bir beğeni görüyordu.

Bursa, Bilecik, İstanbul (üsküdar), Aydos, Göynük ve Karaman, OsmanlIlar dönemindeki en mühim kadife dokuma merkezleriydi. Bunlar içinde, bilhassa üsküdar ve Bilecik kadifeleri çok ünlüydü. XX. yy. başlarına kadar, eski önemini yitirmiş olmakla beraber, ahşap jakarlı kadife tezgâhlarında sürdürülen yerli kadife dokumacılığı Kurtuluş savaşı'ndan sonrasında tamamen ortadan kalktı. Bugün yalnızca Sümerbank Plereke fabrikası'nın ipekli dokuma bölümündeki eski tezgâhlarda, tarihsel yapıtları, sarayları döşemede kullanılan kadifeler hususi olarak dokunur. Günümüzde kadife dokumacılığı başlı başına bir tekstil mevzusudur.

Atkı ya da çözgü ipliklerince oluşturulan kadife etkisine bakılırsa kadifeler iki büyük kategoriye ayrılır.


*Atkı kadifeleri, tek çözgü ve tek atkı ihtiva eder; sadece kimi atkılar bağlantı görevi yaparken ötekiler kadife tesirini oluşturur.

Düz atkı kadifeleri kolay armür raporlarıyla dokunur; mesela, altı çözgü ipliği üstüne bir bezayağı atkı, üç saten atkı, ikinci bir bezayağı atkı ve kadifeyi oluşturması ihtiyaç duyulan altı atkı için iki zemin atkısı atılır. Çok sıkı atkılı (santimetre'de 80 ile 120) bu şekilde bir dokumada saten atkılar birbirine yaklaştırılır ve böylece kenarlara koşut fitiller biçiminde çok sayıda atkı yüzmesi taşıyan bir kumaş elde edilir. Kumaşın son görünümü, dokunduktan sonrasında bir takım işlemden geçirilerek elde edilir. Kumaş parçalarının nemini olabildiğince gidermek için, bu parçalar buharla ısıtılmış bakır silindirlerden geçirilir ve daha yumuşak bir dokunuş vermek, gereğinde zamkı kolay soğurmasını sağlamak için kumaşın arka yüzü tüylendirilir; sonrasında kumaşın ön yüzü, atkı atlamalarını sertleştirmek amacıyla kireç sütüyle hafifçe ıslatılır. Dokuma işlemi esnasında dokuma yüzeyinde oluşan tüm atkı atlamaları, bir takım üçgen bıçağı olan bir makineyle kesilir. Ondan sonra dokuma, kıldan yapılmış döner fırçalarla enine ve boyuna fırçalanır. Böylece, kesilmiş atkı ipliklerinin atlamaları açılır ve dokuma son kadife görünümü kazanır. Nihayet dokuma boyanır ve yüzeyini düzleştirmek için makas makinesinden geçirilir. Kadife atlamalarını çözgüye bağlayan ilmekler, saten armüre bakılırsa atıldığından bunların dokuma yüzeyindeki dağılımı düzenlidir: bu yöntemle düz kadife üretilir.


Aynı ilkeye bakılırsa, kadife atlamalarını aynı çözgü ipliklerine bağlayan bir armür kullanılır ve bu atlamalar kesilerek kumaş kenarlarına koşut fitiller oluşturulur. Bunlara fitilli kadifeler denir; bu kadifelerin, fitil kalınlıklarına bakılırsa çok çeşitli türleri vardır.

Kadife atlamalarının çözgü iplikleri üstündeki bölgeleri tertipli olarak değiştirilirse, düşlem kadifeler elde edilir: grendorj, dalgalı vb. Ek olarak düz kadifeler üstünde de belli fanteziler gerçekleştirilebilir; bu işlem esnasında kadifenin havı, birbiri üstüne basan ve biri desenli, ısıtılmış iki metal silindirle ezilir: bunlara desenli kadifeler denir. Bu tür kadifeler, dokuma üstünde oluşmuş kabarıklıkları düzensiz halde düğümleme ve dokumayı sıcak suya batırma ya da buharlama kanalıyla da elde edilebilir. Böylece oluşturulan düzensiz katlar, kumaşa belli bir süsleme tesiri verir.

Tüm atkı kadifeleri çoğu zaman pamuktan dokunur ve hem elbise yapımında hem de döşemecilikte kullanılır. Ek olarak aynı tip armürle, atkıda karde yün ipliği kullanarak düz kadifeler üretilebilir. Böylece, hanım mantoları yapımında kullanılan ve soğuğa karşı koruyucu olan, çok süslü yün kadifeler elde edilir. Günümüzde, “yün kadife†adı altında, çok dinklenmiş ve aşırı havlandırılmış serj kumaşlar (hem tek hem de çift yüzlü) dokunmaktadır. Bu dokumalarda, gerçek yün kadifelere çok yakın oldukça yumuşak bir dokunuş elde edilir.


*Çözgü kadifeleri, iki değişik çözgüden (dokuma bağlantısını elde eden zemin çözgüsü ve kadife tesirini veren hav çözgüsü) ve tek atkıdan oluşur. Dokuma esnasında, hav ipliklerinin kalkması sonucu oluşan ağızlığa, mekik yerine, merj denilen metal bir çubuk geçer. Ağızlık kapandığında, hav iplikleri bu çubuk üstünde bukleler oluşturur. Birçok çubuk bu yolla dokumanın içine yerleştirildiğinde, ilk geçirilen verj geri çekilir ve mekik, atkıyı atmak için her verj girişinin arasından iki kez geçerek dokumanın zemin iplikleriyle bağlantısını sağlar; dokuma işlemi bu şekilde sürer. Kullanılan verjler, yuvarlak ve kolay çubuklarsa, bunların geri çekilmesinden sonrasında kadifenin yüzeyinde bukleler oluşur; bundan dolayı bunlara bukle kadifeler denir. Verjlerin uçlarından birinde kesici bir bıçak bulunuyorsa, hav ipliklerinin bukleleri verjin geri çekilişi esnasında kesilir ve kesilmiş kadifeler e İde edilir. Görünümünü iyileştirmek için dokuma fırçalanır ve makaslanır.

Kesilmiş kadifenin ve bukle kadifenin armürleri aynı dokuma üstünde birleştirilirse, en meşhur türü Cenova kadifesi olan makaslanmış kadifeler elde edilir. Çözgü kadifelerinin klasik tipi, bağlantı çözgüsü keten, hav çözgüsü moher iplik, atkısı da pamuk olan Utrecht kadifesi'dir. Çözgü kadifeleri çoğu zaman ipekten dokunur ve Utrecht kadifesi benzer biçimde bilhassa döşemecilikte kullanılır.

Pan, hususi bir çözgü kadifesidir; moher iplikten hav çözgüsü ve değişik kalınlıkta iki atkıyla dokunur; bu dokuma üstünde havlar yatık bir görünüm taşır.

Pelüş de, uzun havlı bir çözgü kadifesidir. Havların uzunluğu kumaşa kimi kez parlak, kimi kez de mat bir yüzey sağlar.

Nihayet, oldukça fazla büküm verilmiş kalınca yün ipliklerle (ya çözgüde ya da atkıda) astragan taklidi, çözgü ya da atkı kadifeleri dokunur. Kesme esnasında, atlamalar düzensiz halde açılır ve kumaş yüzeyinde belirleyici bir bukle tesiri oluşturulur. İki dokumayı, tezgâhta üst üste dokuyarak da, kesilmiş kadifeler üretilir; bu türlerde çözgü bir dokumadan öbürüne geçerek havı oluşturur. Hav vargel devinimi icra eden bir bıçakla tezgâhta kesilir.


—Giy. Kadife, kadife dokumacılığının yaygınlaştığı XV. ve XVI. yy.'lardan bu yana hanım ve adam giysileri yapımında kullanılagelmiştir Önceleri sadece saray ve çevresinde kullanılabilen kadife, giderek halkın zengin kesiminin de rağbet etmiş olduğu bir kumaş türü olmuştur. Kadifeden kaftan, pantolon, ceket, hırka, entari, şalvar, yelek, camadan, terlik vb. bir çok giyim eşyası yapılmıştır. Bunların yanı sıra kese, yastık, kitap kılıfı, çeşitli başlıklar yapımında ve döşemelik olarak kullanılmıştır.

Günümüzde düz kadifeler daha çok hanım giyiminde kullanılır. Ara sıra adam modasına da girmiştir. Kabartma çizgili (fitilli) kadifelerse gerek adam gerek hanım giyiminde kullanılmakta, spor giyimde mühim bir yer tutmaktadır. Kadife döşemelik ve perdelik kumaşlar içinde da mühim bir yere haizdir.


Kaynak: Büyük Larousse


kadife ingilizcesi


1. velvet.

2. corduroy. -- benzer biçimde velvety.





  • Kadife Çiçeği Yetiştiriciliği


  • Kadife Çamı Yetiştiriciliği


  • Kadife Çiçeği (Tagetes)


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kadife Nedir?
Kadife Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kadife-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kadife-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content