Kahverengi Nedir?

KAHVERENGİ, -yi, -ni, sıf. Kavrulmuş kahve renginde: Kahverengi pantolon. Kahverengi far sürmek. Kahverengi gözler. —Boyac. Siyah...

KAHVERENGİ, -yi, -ni, sıf. Kavrulmuş kahve renginde: Kahverengi pantolon. Kahverengi far sürmek. Kahverengi gözler.


—Boyac. Siyaha yakın, kızılın egemen olduğu, karma, koyu renkteki şeyler için kullanılır. (Bk. ansikl. böl.)





—Pedol. Kahverengi toprak, ovaların ya da alçak tepelerin ılıman bölgelerinde görülen, yapraklı ormanla dengeli olan ve ki- reçsiz ya da karbonatsız gereçler üstünde gelişen toprak. (Bk. ansikl. böl.)


* a. Kavrulmuş kahve rengi: Kahverengi sana gitmiyor, siyah giyinin.


—ANSİKL, Boyac. Renkölçüm terimi olarak kahverengi, azca doymuş, çok açık olmayan azca çok sarı bir turuncudur. Yaygın terimlerle açıklanırsa, karıştırmayla kahverengi elde etmek için turuncu ya da sarı -turuncu renklerden hareket edilir, bunlara çok koyu bir gri katılır. Bir çok pigment ve boyarmadde emsalsiz olarak kahverengidir. Sanayide boyaların, verniklerin, mürekkeplerin ve benzer ürünlerin hazırlanmasında kullanılan kahverengi pigmentler, boyarmaddeler ve laklar şöyleki sınıflandırılabilir: anorganik kahverengi pigmentler, bitkisel ve hayvansal kökenli kahverengi boyarmaddeler, renkli vernik yapımında kullanılan çözünür organik boyarmaddeler, organik kahverengi pigmentler, kahverengi laklar.


• Anorganik kahverengi pigmentler. En yaygın olanları, bazı aşıboyaları" ve toprak-boyalar"'dır. Van Dyck kahverengisi, ihtiva ettiği yüksek orandaki humus yüzünden tam bir anorganik pigment olarak kabul edilemez: kaldı ki bu ad altında çeşitli lardan gelen kahverengi pigmentler pazarlanmaktadır.


* Bitkisel ve hayvansal kökenli kahverengi boyarmaddeler. Yağlı ve sulu boyacılıktan çok kumaş boyamada kullanılan bitkisel kökenli kahverengi boyarmaddeler içinde en tanınmışları kaşu ve bakam ağacı'ndan elde edilir; bakam ağacından, kahverengi lakların hazırlanmasında da yararlanılabilir. Hayvansal kökenli, koyu kahverengi, ışığa dayanıklı sepya (mürekkepbalığının salgısı) suluboyada kullanılır. Bu ürünlerin boyacılıktaki kullanımı gitgide azalmaktadır.


* Renkli vernikler yapımında kullanılan çözîırıûr organik boyarmaddeler. Organik çözücülerde düşük derişimde bulunan, organik ya da suni organik boyarmaddelerin bir çok son aşama renkli çözeltiler verir. Yüksek boyama gücü olan, sadece donukluğu yüzünden örtme gücüne haiz olmayan bu çözeltiler, renkli vernikler biçiminde (mesela alkollü vernikler) olduğu şeklinde, tipo mürekkeplerinin hazırlanmasında da kullanılırlar: organol kahverengiler ve sudan kahverengileri buna örnektir (azo boyarmaddeler).


* Organik kahverengi pigmentler. Pigment olarak, direkt organik çözücülerde ve sıvı yağlarda çözünmeyen bazı organik boyarmaddelerden yararlanılır. Mesela Lutetia kahverengisi (/3-naftolden türeyen ve sülfonlu olmayan azo boyarmadde) bu türe girer.


* Kahverengi laklar. Birçok organik boyar- maddenin çoğu zaman anorganik bir taşıyıcıya bağlanmasıyla kahverengi laklar elde edilebilir; bunlar boya yapımında pigment görevi yapar. Rezorsin RN kahverengisi. diazol M kahverengisi şeklinde, laklamadan sonra-pigment olarak kullanılabilen diazo boyarmaddeler buna örnektir.


—Pedol. Yüzeydeki A katı, mull türü pıtraklı bir humustur; bu humus, demir III oksihidroksitlerlş çimentolanmış, koyu kahverengi killi humuslu topraklardan oluşur. Derinlerde bulunan ve çok yüzlü bir yapı olan B katı, C ana kayacının bozulmasının ürünü olan killer ve demir oksihidroksitlerle yoğun bir halde yüklüdür, bu kahverengi topraklar çoğu zaman, son buzullaşma evresinden sonrasında ve orman bitkileri altında gelişmiştir; bunlar çoğunlukla iyi özellikte ziraat topraklarını oluşturur. Humusun asitleşmesine bağlı olarak A katının fakirleşmesi, B katının yığılmasına ve tıkanmasına, organik ya da daha çok insanoğlunun yol açmış olduğu suni çevrebilim dengesizliklerinin etkisiyle toprağın bozulmasına niçin olur.

Kaynak: Büyük Larousse







  • İlişki sonrası kahverengi sıvının sebebi nedir?


  • Kahverengi Yılan (Pseudonaja)


  • Fundyy - Koyu Kahverengi



kahverengi ingilizcesi
  • brown








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kahverengi Nedir?
Kahverengi Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kahverengi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kahverengi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content