Kafein Nedir?

Kafein TDK MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi isim Kahve ve çayda bulunan, hekimlikte kullanılan, kasları, sinirleri uyarıcı, mide s...

Kafein
TDK MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi




isim Kahve ve çayda bulunan, hekimlikte kullanılan, kasları, sinirleri uyarıcı, mide salgısını ve metabolik hızı artırıcı tesir icra eden bir madde.


Kahveden elde edilmiş ve kimyasal adı trimetil ksantin (C8H8N4-O2) olan bir alkaloit. Çay yaprağında, kakaoda ve kolada bulunur. Ergime noktası 238°C'tır. Merkezî sinir sistemine tesir eder. Esas olarak bilgili zihinsel fonksiyonları etkisinde bırakır. Düşünceyi daha canlı kılar. Motor faaliyeti artıran uyaranlara gösterilen tepki zamanının azalmasına niçin olur. Mesela, bir daktilografın daha azca hatayla yazmasını sağlar. Kafein, kas yorgunluğunu azaltarak iş yapma kabiliyetini artırır; sadece çok enerji harcandığından, tesiri geçince bitkinlik hissedilir. Kalp atışlarını, kan basıncını ve gastrik asit salgısını artırır. Uykusuzluk, mide rahatsızlığı ve kabızlık da yapar. İdrar yollarının daha çok çalışmasına neden olur. Aspirinle beraber, baş ağrısına ve çeşitli ağrılara karşı kullanılır.





  • Kafein


KAFEİN Fr. caféine
TDK, Türk Dil Kurumu




1. Kahve ve çayda bulunan, hekimlikte kullanılan, kasları, sinirleri uyarıcı, mide salgısını ve metabolik hızı artırıcı tesir icra eden bir madde.
2. Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezî sinir sistemi üstünde uyarıcı tesiri olan, cAMPÂ’yi 5'-AMP hâline dönüştüren, fosfodiesteraz aktivitesini engellemiş olan bir purin alkaloit (1,3,7 trimetilksantin).
3. Formülü C8H10O2N4.H2O olan , kahvede (1 çay fincanında ortalama 100 mg), çayda ve kola tohumunda bulunan bir diüretik madde.
4. Kahve taneleri ve çay yapraklarında bulunan, merkezî sinir sistemi üstünde uyarıcı tesiri olan, fosfodiesteraz aktivitesini engellemiş olan bir pürin alkaloit.
5. Coffea arabica, C. liberica, c. canephora bitkilerinin kavrulmuş ve öğütülmüş tohumlarından elde edilmiş metilksantin türevi, merkezî sinir sistemi uyarıcısı olan bir ilaç.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kafein Nedir?
Kafein Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kafein-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kafein-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content