Kal Nedir?

kal 1 isim, madencilik Bir alaşımdaki madenlerin erime derecesi farkından yararlanarak bu tarz şeyleri birbirinden ayırma işlemi. k...


kal 1 isim, madencilik
Bir alaşımdaki madenlerin erime derecesi farkından yararlanarak bu tarz şeyleri birbirinden ayırma işlemi.


kal 2 -li isim, eskimiş (ka:l) Arapça kal
Söz, lakırtı, söz. kale almamak Örutubet vermemek, hesaba katmamak, sözünü etmeye kıymet bulmamak.








  • İktidar - Orda Kal


  • Kal Penn


  • Sanchez Melankolias - Hep Benimle Kal



KAL a. (ar. jtâf). Esk.

1. Söz, söz: "Ehl-i hâle kailizi kâl ehline aldanmazuz" (Yahya Bey, XVII. yy.).

2. Bir şeyi, bir kimseyi kale almamak, üstünde durmamak, hesaba katmamak, önemsememek.




3. Kal ü kil ya da kil ü kal, dedikodu: "Kâl û kil ve ilm ü mansıp cübbe ve destârı nider" (Eşrefoğlu Rumi, XV. yy).

KAL a. (ar. kaT). Esk.

1. Sökme, söküp çıkarma; kökünden sökme.

2. Kal-ieş- car, ağaçları sökme. || Kal-i esman (diş çekme).

KAL a. (fr cal). Tıp. Kırık bir kemiğin iki kırık yüzü içinde kaynamayı elde eden ve bağdokusundan oluşan kemik maddesi.


—Metalürj. Bir sıvı karışımdan, oksijene karşı değişik ilgi gösteren bir ya da birçok elementi yükseltgeyerek ayırmayı amaçlayan işlem. (Bk. ansikl. bö!.)|| Kal potası, laboratuvarlarda kullanılan, porselenden, kristalden, kumtaşından vb. minik pota —Kal işleminde kullanılan kavrulmuş kemikten minik pota.


—Patol. Kal öncesi doku, bir kırık iyileşirken kan pıhtısının yerini alan granülasyon dokusu.


—ANSİKL. Metalürj. Kal işleminin en belirgin örneği gümüşün gümüşlü kurşundan ayrılmasıdır. Kurşun, ilkin yükseltgenerek mürdesenk haline getirilir ve sonrasında bu bileşikten elde edilir; ışıltı anında (parlak banyonun açığa çıkması) yalnızca arı gümüş kalır. Bu işlemde tabanlı fırınlar ya da yansımalı fırınlar kullanılır; bu fırınlardan kimisinin devingen bir kemeri ya da tabanı vardır.


—Tip. Kal oluşumu birçok etmene (damarsal, hormonsal) bağlıdır. Bu etmenler, protein örüsüne kalsiyumun tutunmasını sağlar. Kal, birkaç evrede gelişir: ilkin granülasyon dokusundan lifsi kal gelişir ve kalsiyum tuzlarını meblağ, kemik zarından sonrasında erişkin kemik oluşur ve kırık yerinde tam bir kaynama sağlar. Eğer oluşumu bozulursa kala bozuk denir: kal ya fena yerden ya da taşkın kaynamıştır. 4(ALA be. (kalmak'tan kal-a, kalmış olarak).

1. Bir eylemin gerçekleşmesi için, belirli bir zamana nazaran tamamlanmamış kalan dakika sayısını, saati, günü, ayı vb. belirtmek için, zamanı gösteren sözcükten sonrasında kullanılır: 12'ye on kala geldiler. Konserin başlamasına bir saat kala yangın çıkmış. Bayrama üç gün kala gelir. Mezuniyetine bir ay kala hastalığa yakalandı.

2. Belli bir yere ulaşmak için tamamlanmamış kalan uzaklığı belirtmek amacıyla uzaklığı gösteren sözcükten sonrasında kullanılır: İstanbul'a beş kilometre kala otomobil bozuldu.

Kaynak: Büyük Larousse




kal ingilizcesi
  • word, talk, speech.
  • -e almak /ý/ to take (something) into consideration.
  • -e almamak /ý/ to consider (something) unimportant, not to hisse any attention to.





  • İktidar - Orda Kal


  • Kal Penn


  • Sanchez Melankolias - Hep Benimle Kal


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kal Nedir?
Kal Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kal-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kal-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content