Kalbur Nedir?

Kalbur - Kalbur Nedir - Kalbur Hakkında kalbur isim Arapça ¦irbÂ¥l TDK iyi günler diler: Alıntı Tahıl ve başka iri tanel...

Kalbur - Kalbur Nedir - Kalbur Hakkında



kalbur



isim Arapça ¦irbÂ¥l


TDK iyi günler diler:


Alıntı


Tahıl ve başka iri taneli maddeleri elemek için kullanılan büyük delikli ya da seyrek telli elek.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


kalbura çevirmek
kalbura dönmek
kalburdan geçirmek
kalbur şeklinde
kalburla su taşımak

Birleşik Sözler:

kalburabastı
kalburkemiği
kalburüstü
mısırkalburu





*





  • Rüyada Kalbur Görmek


KALBUR a

1. Tahıl ya da iri taneli maddeleri elemek için kullanılan iri ve seyrek delikli elek.

2. Kalbur şeklinde, delik deşik olan şeyler için kullanılır. || Kalbur üzerine gelmek, kolları üstünde kalmak, diğerlerinden belli başlı nitelikleriyle ayrılmak, seçkin bir durumda bulunmak. || Kalbura çevirmek, delik deşik etmek, delinmedik yan bırakmamak: Insanın gövdesini kalbura çevirmişler kurşunlarla. || Kalbura dönmek, her yanı delik deşik olmak. || Kalburdan geçirmek, elemek, ayırmak. |j Kalburla su taşımak, verimsiz, netice alınmayacak bir işle uğraşmak.





—Bot. üst üste gelmiş olarak soymuk boruları oluşturan türlü hücreler içinde akıntı ve bağlantı elde eden delikli bölmelere verilen isim. (Delikler, bir ya da pek çok ufak düzlem oluşturacak şekilde bir arada mevcuttur. Gelişme mevsiminde açık olan delikler dinlenme mevsiminde bir “nedbe†ile tıkanır.) || Kalbur boru, enlemesine delikli bölmeler halinde bulunan soymuk boru.


—Kim. müh. ve Mad. oc. Katı parçaları iriliklerine gore ayırmaya yarayan ve boyutlandırılmış delikleri olan düz tabanlı aygıt. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Kim. müh. ve Mad. oc. Deliklerden daha iri boyutlu parçalar kalburdan geçmez ve kalburüstü denen kesimi oluşturur. Deliklerden ufak tüm parçaların elenebilmesi için, kalbur yüzeyinin kafi genişlikte olması gerekir, ters takdirde kalbur üstünde sınıflama haricinde kalan maddeler birikir.

Deliklerin şekli, koşullara gore çfeğişir: bu tür durumlar, birbirine koşut ince ve uzun yarıklar, yuvarlak, kare, dikdörtgen ya da üçgen şeklinde olabilir. Deliklerin toplam yüzeyinin kalbur tabanının toplam yüzeyine oranını, elden geldiğince büyük tutmak gerekir; fakat kafi mekanik dayanımın da gözden kaçırılmaması zorunludur. Çok iri parçaları ayırmada kullanılan kalbur tabanı, birbirine koşut çubuklardan oluşur; orta irilikteki parçalar için delikli saçtan, ufak ve ince taneler için ise pek çok kez çelik tel örgüden yararlanılır.

Az oranda malzemeyi elemede, elle sallanan silindir şeklinde bir kalbur kullanılır ve işlem kesikli olarak sürdürülür Kesiksiz elemede kalbur bir ucundan devamlı beslenir, yüklenen ürün, kalbur süresince yer değiştirerek kayar. Durağan kalburlarda ürün akışını ve kalburüstünün kalbur sonundan boşaltılmasını sağlamak için kafi seviyede eğik ızgaralar mevcuttur. Mekanik kalburlar, en fazlaca kullanılan türlerdir. Bu aygıtlarda hafifçe eğimli eleyici yüzeyde ürünlerin akışını ve karıştırılmasını bir motor sağlar; motor gücüyle devinimli ızgara çubukları ya yer değiştirir ya da döner; ama pek çok kez sarsıntılı almaşık devinimle kalburun tümü sallanır (sarsıntılı kalbur). Sarsıntının yapıya yayılmasını önlemek için büyük kalburları dengelemek gerekir. Makaralı kalburlar'da, eleyici yüzey, birbirine koşut yatay eksenlere bağlı çembersel ya da oval kesitli disk ya da makaralardan oluşur; bunların dönüşü, parçaların ilerlemesini sağlar Bu aygıtlardan çok kaba bir kalburlama işleminde yararlanılır. Titreşimli kalburlar, mesela çok süratli bir yalpa devinimiyle sağlanan sarsıntılarla malzemeyi eler Bir kalbur, malzemeyi ikiden daha çok kategoriye ayırabilir; bu türler kalbur süresince art arda ya da üst üste yerleştirilen delikli saçtan ya da tel örgüden yapılmış eleyici yüzeylerle donatılır.

Kaynak: Büyük Larousse




kalbur ingilizcesi
  • sieve, riddle





  • Rüyada Kalbur Görmek

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kalbur Nedir?
Kalbur Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kalbur-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kalbur-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content