Kam Nedir?

kam isim Şaman. Kam Mili Nedir? Kâm Nedir? Kam MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi Temasta olduğu hareketli bir ma...

kam
isim Şaman.








  • Kam Mili Nedir?


  • Kâm Nedir?



Kam
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Temasta olduğu hareketli bir makine parçasına, döndüğünde, her dönüşünde aynı hareketi yaptıran dairesel olmayan disk. Kamlar, bağlı bulundukları mil döndükçe, iticilerini mile dik bir doğrultuda hareket ettirirler. Kamların bağlı bulunmuş olduğu mile kamlı mil ya da eksantrik mili denir. Çoğunlukla içten yanmalı motor ve buğu makinelerinde supapları yönetmekte kullanılırlar. Entertip ve linotip dizgi makinelerinde de birçok otomatik hareket, değişik profilli kamlarla sağlanır.


Kam (Şaman)


13. yüzyıldan itibaren metinlerde görülmeye başlamış olan şaman kelimesi, Türkçeye Batı larından bir insanbilim terimi olarak girmiştir (Fransızca "chaman"). Eski Türklerde şaman kelimesi yerine "kam" kullanılmıştır. Dinî törenleri yöneten kişiye "kam" denildiğini Çin larından anlamaktayız. Uygurlarda kam kelimesinin "din adamı" karşılığı olarak değil, "büyücü" anlamında kullanıldığı da bilinmektedir.


KAM a. (esk. türkç. söze.). Şaman.

KAM a. (ar. (tam0). Esk.

1. Kahretme, ezme.

2. Zapt etme, buyruğu altına alma.

3Kam etmek, ezmek; buyruğu altına almak.

KAM a. (alm. Kamm, tepe, diş tarağı'n- dan). Mak. san.

1. Bir dönme devinimini, azca ya da çok karmaşık bir yasaya nazaran ve tam olarak hesaplanmış bir profille, ötelenme devinimine dönüştüren çok çeşitli mekanizmalara verilen ad. (Bk. ansikl. böl.)

2. Kam mili, merkeze uzaklığı değişen çıkıntılarla donatılmış ve dönüşü, bu çıkıntılara dayanan parçaların almaşık olarak radyal ötelenme devinimi yapmasını elde eden, bilhassa de içten yanmalı motorların supaplarının açılıp kapanmasına kumanda eden mil. || Düşmeli kam, kılavuzlanan organın yavaş yavaş kalkmasını, arkasından da ani olarak düşmesini elde eden kam. || Radyal-eksenel kam, geometrik özellikleri, kumanda edilen organa birbirine dik iki doğrultuya nazaran bir devinim vermek suretiyle, hem dönme eksenine olan uzaklığa, hem de bu eksen süresince konuma bağlı olan kam. || Silindirsel kam, profili içi boş bir silindirin doğurucularının uzunluğuyla belirlenen kam. || Yivli kam, çektirme yayının kullanımını ortadan kaldırmak için, kumanda edilen organa bağlı tekerciğin yerleştirildiği bir yiv (bir disk, bir silindir, bir koni vb. üstüne açılmış) içeren kam. || Yürek kam, durağan(durgun) süratli doğrusal ve almaşık bir devinim elde eden, helisel bakışımlı bir profile haiz kam.


—Oto. Kam mili, EKSANTRİK MİLİ'nin eşanlamlısı.


—Saatç. Bir levyeyle (sıfırlama işlevi gören yürek kam) devindirilen ya da bir levyeyi, bir çarkı (çalıştırma sistemlerini kurma kamı) kaldıran sarmal, logaritmik vb. profilli döner parça.


—ANSİKL. Mak. san. Kam döner bir parçadan oluşur; bu parça çoğu zaman çembersel olmayan bir disktir ve kam dönerek diskin profiline dayanan devingen organa (tekercik, dayanak vb.) bir gidip gelme devinimi iletir. Kamın profili, geometrik tanımlı ya da deneysel çizimli çok çeşitli eğrilerden yararlanarak sözkonusu organın gerçekleştireceği devinime nazaran belirlenir. Kamlar bilhassa çağıl mekanizmaları otomatikleştirmede ve giriş supapları ile egzos supapların kalkışına kumanda etmede kullanılır.


Kaynak: Büyük Larousse





  • Kam Mili Nedir?


  • Kâm Nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kam Nedir?
Kam Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kam-nedir_12.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kam-nedir_12.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content