Kaptan-ı Derya: Osmanlı Devleti’ni ilgilendiren denizlerdeki tüm işlerin sorumlusu ve Donanmay-ı Hümayunun başkomutanıdır. 16. yüzyıldan it...
Kaptan-ı Derya: Osmanlı Devleti’ni ilgilendiren denizlerdeki tüm işlerin sorumlusu ve Donanmay-ı Hümayunun başkomutanıdır. 16. yüzyıldan itibaren İstanbul’da bulunmuş olduğu zamanlarda divan çalışmalarına iştirak etmiştir. Kaptan-ı Derya
Osmanlı Devleti'nde bahriye(deniz Kuvvetleri) teşkilatının en büyük amiri ve donanmanın başkumandanıdır. Denizciliğin gelişmesi ile vezirlik verilen kaptan-ı derya Divan-ı Hümayun üyesi olarak merkezde bulunmuş olduğu zamanlarda divan toplantılarına iştirak etmiştir. Divan-ı Hümayun'da kendisine havale olunan bahriye teşkilatı ile ilgili meselelerle ilgilenirdi.Bahriye teşkilatındaki tayinler kaptan-ı derya tarafınca yapılırdı. Mühim işleri vezir-i âzama arz ederdi. Bahriye ile ilgili işler için yargı yazmaya ve tuğra çekmeye yetkisi vardı.
Osmanlı Bahriyesinin hem yönetimsel hem de denizdeki komutanlarına önceleri âDerya Beyiâ denilmiştir. Osmanlı deniz teşkilatının temellerinin atılmış olduğu Yıldırım Bayezid (1389-1402) döneminden itibaren, Gelibolu Sancak Beyi, bununla birlikte âDerya Beyiâ unvanı ile bugünkü anlamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütmüştür. Bu makam sahipleri kendilerine verilen sancak ve eyalet gelirleri ile gemiler inşa ettirmiş, donatmış, personelin iaşe ve harçlıklarını karşılamış, seferde de donanmayı sevk ve yönetim etmiştir. Önceleri Derya Beyi adı ile anılan bu makam, Osmanlı Bahriye teşkilatının büyümesi ile XVI.yüzyıldan itibaren Kapudan-ı Derya (Derya Kaptanı) adını almıştır.
Osmanlı Bahriyesi'nin en büyük amiri ve donanmanın başkumandanı olan Kaptan Paşalar, devlet protokolüne nazaran resmi günlerde ve törenlerde başlarına yalnız sağ tarafı sırma şerit ile süslü âKallaviâ giymişlerdir.
Üstlerine yeşil atlas üstüne samur kaplı dört parça kürklü kaftan, bunun altına krem renkli çubuklu ipek kumaştan entari, entarinin altına da koyu fes rengi bir şalvar giymişlerdir. Ayaklarında ise sarı deriden ucu kalkık âYemeniâ isminde olan ayakkabı bulunmuştur.
Kaptan Paşanın kaftan içindeki kuşağından dışarıya doğru kıymetli mücevheratla süslü bir hançer çıkmıştır.
YORUMLAR