Karabasan (Sleep Paralaysis) Nedir

Karabasan, Uyku felcidir. Derin uyku ve uyku uyuşukluğunun anormal bir şeklidir. İnsanlar, rüya gördükleri REM uykusu esnasında, göz ve solu...

Karabasan, Uyku felcidir. Derin uyku ve uyku uyuşukluğunun anormal bir şeklidir. İnsanlar, rüya gördükleri REM uykusu esnasında, göz ve solunum kasları haricinde tamamen fizyolojik bir nüzul durumundadırlar. Hiçbir kasları çalışmaz. Hasta, birkaç dakika hareket edemez. Umûmiyetle uykuya dalarken ya da uykudan kalkarken bu uykulu hâli ile bazı sesler duyduğunu ya da şekiller gördüğünü sanır. Kestirme yaparken ya da uykuya başlarken... Bu durum, başka sebeplerle de ortaya çıkabilir. Ses duyma ve biçim görmeler, aynı anda olabilir.

Bu şekilde olmasaydı, biz rüyalarımızı oynar hale gelirdik. Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu halletmeye başlardık. Kimi zaman rüyadan uyandığımızda beynimiz uyanık ve etrafın bilincinde olduğumuz halde, hareket edemez, ses çıkaramaz ve göğsümüzün üstünde bir ağırlık varmış benzer biçimde hissederiz.

Bunu hepimiz, yaşamının bir döneminde minimum bir kez yaşamıştır. Korku verici bir durumdur. Fakat saniyeler içinde kendiliğinden düzelir. Karabasanın olma sebebi; uykudan uyanmamıza karşın REM uykusundaki fizyolojik nüzul halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesine bağlıdır. Çok kolay izah etmek gerekirse, "Uykudan uyandığın anda beyin uyanıyor; fakat vücut uyanmıyor..." İkisi içinde bir bağlantı vardır. Vücut, bu sinyali alıp gerçekleştiremiyor derhal. Bu, genel anlamda stresten, bitkinlikten vs. olarak açıklanıyor.

Fizyolojik olarak, REM atonia olarak da malum, REM uykusu esnasında oluşan düzgüsel nüzul ile yakından ilgilidir. Buna gore bazı bilim adamları ve fizikçiler bunun uyku döngüsünün "organik" bir tesiri olduğuna inanır. Uyku felci, beyin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçse de, gövde felcinin devam etmesi durumunda oluşur. Bu durum, kişinin bilincinin tamamen açık olmasına karşın hareket edememesine sebep olur. Ek olarak bu durum ile beraber hypnagogic halisünasyonlar olabilir.

Rüyada gördüğümüz aktivitelerin fizyolojik tesiri, tıpkı günlük hayatta açık bilinçle yaşadıklarımızın aynısıdır. Rüyamızda, koşmak, müzikle uğraşmak, kaçmak aktivitelerinde bulunuyorsak beyinden kaslara bu fonksiyonlar için emirler gider. REM uykusu esnasında oluşan bu hareket emirlerini "Locus Coeruleus" noktası durdurur. Bu yüzden, şahıs, hareket etmek istediği halde hareket edemez. Uyku esnasında kişileri korumaya yönelik oluşmuş bu güvenlik sistemi, bilhassa heyecanlı rüyalarda kişiye nüzul olmuşluk duygusu verir. İnsan, rüyasında da kaçmak istediği halde kaçamadığı, koşmak istediği halde koşamadığı rüyalar görür. Bu nüzul olmuşluk hissi, korkulu rüyalarda kabusa dönüşür ve abartılı korku tepkileri (süratli kalp çarpıntısı, ter içinde kalmak, ağız kuruluğu vb.) hissederek uyanan karabasan sahipleri KARABASAN sanrısı ile kalkarlar.

Bir çok vakit, uyku felcine uğraya şahıs tarafınca, bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır. Uyku felcinin sebep olduğu halisünasyonlar kimi zaman durumun düzgüsel bir rüya olarak algılanmasına, kimi zaman de oda içinde imgesel şeyler görülmesine sebep olur .

Karabasanın, insanoğlunun uyanışı esnasında fizyolojik, eterik ve astral bedeninin hem de bir araya gelmediklerini ve birinin dışarıdayken (tam olarak bedene girmemiş halde) ötekinin bedene dönmüş bulunduğunu biliyorum. Odayı hisseder, görürsünüz, hatta dokunduğunuzu da hissedersiniz, yatakta olduğunuzu da... Fakat bağırsanız sesiniz çıkmaz,zira astral bedeninizle bağırıyorsunuz, fizyolojik bedeninize aynı uyarıyı gönderemiyorsunuz. Aynı şekilde bu sebepten dolayı fizyolojik bedeninizi hareket ettiremezsiniz.

Karabasanın iki temel sebebi var:
1.Kan dolaşımındaki düzensizlikler.
2.Ruhsal gerginlikler.
Eski bir Avrupa şampiyonu güreşçi, bu durumun sebebini şu şekilde açıklıyor: "İnsanın gece yatış pozisyonu mühim. Sırtüstü yatarsan, vücuttaki kan dolaşımı çok kısa devam eden bir an, ayni seviyede kalır ya da durur. Bu anda vücut, bahsedilen sıkıntıları yaşar. Fakat sen bu durumdayken, küçük bir hareket yapsan -bir parmak bile oynatsan mesela- kan, tekrardan vücutta dolaşmaya adım atar ve sorun dağılır."

Bu anlattığımız olayın bilimsel adı, "Rapid Eye Movement"tir (REM). İnsanın uykusu, birkaç evreden oluşur. REM döneminde, süratli göz hareketleri vardır ve beyin aktivasyonu durur. Fakat bazı insanlarda beyin aktivasyonu, ara sıra ya da devamlı durmaz. Vücudu denetim edemezsiniz; fakat bilgili ya da bilinçsiz çevreyi görebilirsiniz. Bu ürkütücü bir durum. Çocukluktan beri "karabasan, karabasan" diye anlatılan hikâyeler, bilinçaltında daha da büyük korkular yaratıyor. Tekrar yaşarsanız, bilinciniz yerinizde ise bu bir sıhhat problemi ve uyanmalıyım diye düşünün ve odaklanın. Uyanacaksınız.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karabasan (Sleep Paralaysis) Nedir
Karabasan (Sleep Paralaysis) Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karabasan-sleep-paralaysis-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karabasan-sleep-paralaysis-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content