KARAMEL a. (isp. caramelodan). Mutf Şekerin 200°C'ın üstünde ısıtılması sonucu elde edilmiş koyu kahve renkli, aramalı, kıvamlı...
KARAMEL a. (isp. caramelodan). Mutf Şekerin 200°C'ın üstünde ısıtılması sonucu elde edilmiş koyu kahve renkli, aramalı, kıvamlı ürün. (Çeşitli gıdaları, konyak, viski, likör şeklinde damıtık alkollü içkileri renklendirmede, kimi tatlılara koku ve tat vermede kullanılır.)
—Boyarmad. Gıda maddelerinde kullanılan boyarmadde. (Avrupa Ekonomik topluluğu'nca belirlenen kod numarası: E 150.)
♦ sıf. Nük. müh. Karamel yakıt, zirkonyum alaşımından iki levha arasına yan yana yerleştirilmiş, kare biçiminde, sinterlenmiş uranyum dioksit (U02) plakalardan oluşan nükleer yakıt. (Yakıt, plakalar içeren dikdörtgen biçiminde ince levhalar oluşturur. Zirkonyum alaşımından bir kutuya belli sayıda plaka koşut olarak doldurularak yakıt demeti elde edilir; bu demet reaktör kalbinin temel bileşenidir; % 10'dan daha azca 235 izotopu içeren uranyumdan oluşmuş bu tip yakıt, bilhassa araştırma reaktörlerinde kullanılır.)
—Boyarmad. Gıda maddelerinde kullanılan boyarmadde. (Avrupa Ekonomik topluluğu'nca belirlenen kod numarası: E 150.)
♦ sıf. Nük. müh. Karamel yakıt, zirkonyum alaşımından iki levha arasına yan yana yerleştirilmiş, kare biçiminde, sinterlenmiş uranyum dioksit (U02) plakalardan oluşan nükleer yakıt. (Yakıt, plakalar içeren dikdörtgen biçiminde ince levhalar oluşturur. Zirkonyum alaşımından bir kutuya belli sayıda plaka koşut olarak doldurularak yakıt demeti elde edilir; bu demet reaktör kalbinin temel bileşenidir; % 10'dan daha azca 235 izotopu içeren uranyumdan oluşmuş bu tip yakıt, bilhassa araştırma reaktörlerinde kullanılır.)
Kaynak: Büyük Larousse
Kahveli Krem Karamel Tatlısı Tarifi
Karamel Soslu Çaylı Hurmalı Kek Tarifi
karamel ingilizcesi
- caramel
YORUMLAR