Karma Nedir?

karma isim 1 . Karmak işi. 2 . ödat Ayrı türden olan ögelerin karıştırılmasıyla oluşmuş, muhtelit: "Karma aşı. Karma fu...


karma
isim

1 . Karmak işi.




2 . ödat Ayrı türden olan ögelerin karıştırılmasıyla oluşmuş, muhtelit:
"Karma aşı. Karma futbol ekibi."- .





  • Karma tamlama nedir?


  • Karma Iktisat


  • Fisker Karma



KARMA a. Karmak eylemi.


—Fels. Platon'a bakılırsa, değişik evrenlere ait değişik gerçekliklerden oluşan tek bir varlık.





—Fişekç. Değişik maddelerden taneciklerin bir araya getirilmesiyle hazırlanmış baruta denir. (Karma barut günümüzde, sıkıştırılmış itici barutları belirtir; bunların içinde bulunan tuz tanecikleri, sertleştirilmiş yanıcı bir kütle içinde sıkıştırılmışlardır [ısıl sertleşir bir reçine ya da bir tortu gibi]; çoğu zaman bu yanıcı kütleye karma barutun kalıbı denir.)


—Hidr. bağl. Tekrardan karma, karılmış bir harcı ya da betonu bir süre dinlendirdikten sonrasında, mesela tekrardan homojenleştirmek için, bir kez daha karıştırmak işlemi.


—inş. Alçı, çimento, harç karmak eylemi.


—Oy. Kâğıtları karma, kâğıtları karmak eylemi.


—Spor. Türlü kulüp takımlarına bağlı sporculardan oluşturulan ekip. (Bk. an- sikl. böl.) || Kürekte, iki ayrı kulüp kürekçilerinden oluşturulan ekip.


♦ sıf.

1. Değişik köken ya da yapıdaki öğelerden oluşan şey için kullanılır: Karma komisyon. Karma hükümet.

2. Ayrı cinsiyetten insanları kapsayan şey için kullanılır: Karma sınıl.


—Arrjbal. Karma ambalaj gereci, bileşimleri değiştirilen iki ya da daha çok öğenin (kâğıt, plastik, ince alüminyum, vb.) birleşmesinden elde edilmiş gereç. (Bk. ansikl. böl.)


—Anayas. huk. ve Siyas. bil. Karma komisyon, yasama organının Millet meclisi ve Senato benzer biçimde iki meclisten oluştuğu siyasal rejimlerde, milletvekili ve senatörlerden meydana gelen uzmanlık komisyonlarına verilen isim.


—Bayınd. Karma köprü, hem karayolu, hem de demiryolu ulaşımına açık köprü; metal bir strûktûrden ve betonarme bir kaplamadan oluşan ve metal strüktüre sıkı sıkıya bağlı olan betonarme kısımı rahat bir kaplama olarak kalmayıp genel eğilmeye karşı dayanıma katkıda bulunan köprü.


—Bilş. Karma bilgisayar, bir sayısal işlem birimiyle bir örneksemeli işlem birimi ile bu iki birim içinde diyalog kurarak, örneksemeli-sayısal ve sayısal-örnek- semeli dönüştürme sistemlerinden oluşan bilgisayar.


—Bot. Karma tomurcuk, hem yaprak, hem yalın ya da toplu çiçek çıkarabilen tomurcuklara denir. (Çıkacak sürgünlerin bir bölümü sınırı olan, bir bölümü sınırsız olabilir [kanaryaotu, ebegümeci]).


—Dilbil. Karma tamlama, isim tamlamasını oluşturan adlardan birinin ya da her ikisinin bir sıfatla genişlemiş şekline denir: Genç insanın tutkusu. Eli bol babanın hasispinti oğlu. Büyük buluşun sırları. Pembe köşkün kapıcısı. Çalışan annelerin en büyük dileği, vb.


—Dy. Karma lokomotif, her tür treni (yük ya da yolcu) çekmeye elverişli lokomotif. Karma tren, yük ve yolcu vagonlarından oluşan tren. Karma vagon, 1. ve 2. derslik kompartımanları olan ya da bir kısımı furgon olarak ayrılmış vagon.


—Ed. Karma ölçülü, vezinleri değişik dizelerden oluşan şiir. (Bk. ansikl. böl.) || Karma uyak, düzgün bir sıra izlemeyen ve çapraz (aba b), düz (a a) ve sarma (a bba) uyakların karışımından oluşan uyak düzenlemesi. Türk şiirinde kullanılmaz.


—Eğit. Karma eğitim, adam ve kız evlatların aynı okulda okumalarına ve türlü okul çalışmalarını beraber yürütmelerine olanak elde eden eğitim. (Bk. ansikl. böl.). ||Karma okul, karma eğitim uygulanan okul.


—Elektron. Karma dönem, değişik yapım özellikleri olan öğeleri (ayrık etkin ve edilgin öğeler ya da tüm dönem kırmığı) aynı bileşen üstünde toplayan tümdevre türü. ||Karma parametre, iki kapılıları incelemede akımlarla gerilimler arasındaki bağıntıları ifade etmede kullanılan hususi parametre türü. (Bk. ansikl. böl.)


—Elektrotekn. Karma uyarma, bir elektrik makinesinde, indükleyicileri, birisi indüviye paralel, öbürü seri bağlı iki sargı içeren uyarma. (Eşanl. BİLEŞİK UYARMA.) Karma üreteç, motor, karma uyarmalı doğru akım üreticisi, motoru. ||Karma yalıtkan, elektrikli makinelerin yapımında kullanılan yalıtkan bileşik. ||Çıkarmalı karma uyarma, iki sargısı zıt yönlü amper-sarımlar oluşturan karma uyarma. Toplamalı karma uyarma, iki sargısı aynı yönde amper-sarımlar oluşturan karma uyarma.


—Foto. Görüntülerin çakışmasını sağlamak için uygun bir şekilde işaretlenmiş bir sürü özdeş klişe kullanılarak, aynı kâğıt üstüne bir takım kısmi pozun basılmasıyla elde edilmiş averaj fotoğraf görüntüsü için kullanılır.


—Sonbahar. sant. Karma teknik (ing. mixed media), aynı yapıtta türlü fotoğraf ve grafik sistemlerinin-,metotlarının bir arada kullanıldığı teknik.


—Havc. Karma tayyare, helikopterle tayyare arası araç. (Bk. ansikl. böl.)


—Isıbil. Karma ısıtma, bir ocakta kömür ve akaryakıt benzer biçimde bir sürü yakıt cinsinin ardı ardına ya da eşanlı kullanılması.


—Isıt, havld. Karma ısıtma, bir sürü yöntemi beraber kullanan ısıtma sistemi. (Mesela elektrikle ısıtmada, ısıtıcı döşeme ve konvektör.)


—inş. Karma yalıtım, aralarına bir yapıştırma maddesi ya da hamursu bir ürün konularak bir araya getirilmiş değişik yapıdaki sızdırmazlık levhalanndan oluşan kaplama.


—Kim. Karma oksit, iki oksoaside müsavi düşen bir anhidrit; mesela N02, nitrit ve nitrik asidin anhidriti kısaca, karma bir oksittir.


—Kozmet. Karma ten, burun çevresinde yağlı mıntıkalar içermesine rağmen genel anlamda kuru olan ten.


—Mim. ion ve korinthos düzenlerini bağdaştıran mimari düzene denir (Kimi zaman, BEŞİNCİ DüZEN olarak adlandırılır.) ||Ptolema- ios dönemine ait bir mısır sütunu türüne denir. Karma ayak, girintili çıkıntılı bir çekirdeği, gömme sütunları ve girintilerin iç köşelerine yerleştirilmiş sütuncukları bulunan ayak. (Gotik mimarlık.) ||Karma sütun başlığı, bir sürü düzenin bir arada bulunmuş olduğu sütun başlığı.


—Nörobiyol. DUYUMSAL-DEVİMSEL'in eşanlamlısı.


—Polim. ve Seram. Karma araç-gereç, bir çok elementsel bileşenden oluşan araç-gereç; bu bileşenlerin bir araya gelmesi, bütüne, bileşenlerden hiçbirinin tek başına haiz olmadığı özellikler kazandırır. (Bk. ansikl. böl.)


—Uz. havc. Karma roket-motor, LİTERGOL- LüROKET-MOTOR'un eşanlamlısı. || Karma propergol, LİTERGOL'ün eşanlamlısı.


—ANSİKL. Ambal. Bileşimindeki öğelere bakılırsa nitelikleri iyi belirlenmiş (saydamlık ya da donukluk, gazlara, kokulara, vb. geçirgenlik ya da geçirimsizlik) karma ambalaj gereçleri elde edilebilir. Karma bir ambalaj gerecinde kullanılan öğeler yüz- yüze yapıştırma, plastik kaplama ya da ekstrüzyon-haddeleme yöntemiyle birleştirilebilir. Çok değişik hususi nitelikleri olan plastik maddeler, her türlü dış etkene karşı korunma gerektiren ürünlerin (besin, ecza, endüstri, vb. ürünleri) ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan karma ambalaj gereçlerini gerçekleştirmede temel rol oynarlar. Yüzeyleri baskıya elverişlidir.


—Eğit. OsmanlI imparatorluğu döneminde uzun seneler kızlar için tek tahsil olanağı, sübyan mektepleriydi. 11 yaşına gelen kızlar örtünerek (tesettür) erkeklerden ayrılır, toplumsal ve ekonomik yaşamdan uzaklaşırlardı. Tanzimat'ın ilanından (1839) sonrasında, kızların da eğitim olanaklarından daha geniş seviyede yararlanmalarını sağlayacak önlemler alındı. 1858'de İstanbul'da ilk kız ortaokulu açıldı. Meşrutiyetken (1908)sonrasında,K.zlara yükseköğretim de yavaş yavaş kapılarını açmaya başladı. Karma öğretim düşüncesine türk toplumuna Cumhuriyet döneminde ulaşıldı. Çıkarılan Çağdaş kanun ile hanımefendilere erkeklerle eşit haklar tanındı (1926). 1927 -1928 tahsil senesinde 70 ortaokulda aniden karma eğitime geçildi. 1934-1935 öğretim senesinde tek lisesi bulunan merkezlerdeki 19 lisede karma eğitim gerçekleştirildi. Aynı uygulama yükseköğretim kurumlarında da başlatıldı. Okullarda erkeklerle aynı eğitimi gören kızlar aynı meslek alanlarında vazife aldılar.


—Elektron. Karma parametreler. Obur sistemlerin parametrelerinin tersine, fizyolojik niteliklerinin aynı olmaması yüzünden bunlara, bu isim verilir. Çoğu zaman h işaretiyle belirtilen bu parametreler dört tanedir: giriş empedarisı h†(çıkış kısa devredir); gerilim aktarım oranının tersi h12 (giriş açık devredir; akım aktarım oranı h21 (çıkış kısa dönem iken akım kazancı);çıkış admitansı h22, (girişi açık devredir). Direkt doğruya ölçülmeleri başka sistemlerden daha kolay olduğundan karma parametreler, tüm bütün ülkelerce, bilhassa tran- zistorlu devrelerde kullanılmaktadır.


—Havc. Karma uçağın, yatay ivme için pervaneli ya da jet bir motoru vardır. Tutunma için durağan bir kanattan ve bir rotordan bununla birlikte yararlanır. Uçuş koşullarına bakılırsa, bir motorun çevirilmiş olduğu rotor tutunmanın tümünü ya da yalnız ufak bir kısmını sağlar Bu ikinci durumda, uçağı durağan kanat tutundurur. Değişken tayyare' tan değişik olarak karma tayyare, motor elemanlarının ya da tüm hücrenin yönünde herhangi bir farklılık olmaksızın uçar.


—Polim. Karma malzemeler bir çok kategoride sınıflandırılabilir:

—dağınık evreli malzemeler, çıplak gözle görülmeyen oldukça dağınık bir sürü evre ihtiva eder; bu tür durumlar, polimerlerle sınırı olan olmak koşuluyla plastik-plastik birleşmeler ve plastik-mineral yüklerdir;

—parçacıklı malzemeler, bu malzemelerdeki parçacıklar, bir öncekine oranla epey iridir ve yapıştırıcı bir bağlayıcıyla to- paklaştırılır; "topak" denen malzemelerin şartları böyledir;

—elyaflı malzemeler, bu şekilde malzemelerde lifler, görece daha az dayanıklı ama daha esnek ve çoğu zaman daha hafifçe bir plastik ana evre içinde kaybolur;

—haddelenmiş ya da sandviç malzemeler, bu tür durumlar ince yapraklarla (kâğıt, dokuma) sistemin bir tüm olarak yapışmasını elde eden makromoleküllü bir malzemeden oluşan birleşmelerdir.

Karma malzemelerde kullanılan pekiştirme maddeleri, çoğu zaman elyaf (bor, karbon ya da grafit, cam, poliester ya da poliamit elyafı benzer biçimde tabii ya da bileşik tekstil elyafı), dokuma parçaları ve dokunmamış maddelerden oluşur (kâğıt, cam elyafı keçesi). Bütünün yapışmasını elde eden ana evreler, doymamış poliesterler, polivinilklorür (R V. C.), poliimitler, epoksi reçineleri vb. benzer biçimde türlü plastik maddelerden meydana gelir.

Bir karma malzemenin özellikleri, pekiştirme maddesinin doğasına, kullanılış şekline, ana evreyi oluşturan bağlayıcı maddeye ve bunların karşılıklı yapışma güçlerine bağlıdır. Bu malzemelerin özellikleri, çıkış bileşenlerininkinden çok değişik olabilir; nitekim karbon elyafı dolgulu bir reçinenin çekme dayanımı, dolgusuz reçineninkinden yüz kez fazla olabilir; kaldı ki, liflerin tek başına hiçbir yapışma gücü yoktur. Özgül hacmi 1,93 g/cm3 olan bir bor-epoksi reçinesi lifinin çekme dayanımı, 143 kgf/mm2'dir.

Karma malzemeler inşaatlarda, levha üretiminde, kimya sanayisinde (depolama tankları), seyahat teknesi yapımında, makine ve elektrik sanayilerinde olmak suretiyle çok türlü alanlarda kullanılır. Bu malzemeler, havacılık ve uzay araştırmalarında kullanılmalarından dolayı bilhassa bir çok yıldan bu yana büyük ehemmiyet kazanmıştır. ( PEKİŞTİRİLMİŞ plastik, KATMANLI plastik ve ALAŞIM.)


—Spor. Türkiye'de ilk karma, Cumhuriyet' ten sonrasında Halkevleri karması adıyla kuruldu. Bu karma SSCB'de ve Türkiye'de Sovyetler karmasıyla karşılaştı. Karmalar her spor dalıyla ilgili olarak kurulur. Karma, kulüp temsilcileri ve spor ajanından oluşan bir komite tarafınca seçilir. Seçmeler, belli başlı sporu icra eden kulüplerin en formda ve en iyi oyuncuları arasından yapılır. Spor federasyonları, temsili (ikili hususi) karşılaşmalarda ulusal ekibi oluşturan ekibe karma temsil hakkı verir.

Kaynak: Büyük Larousse




karma ingilizcesi


1. mixing.

2. mixed.

3. coeducational.

- eðitim coeducation.

- iktisat mixed economy.

- hükümet coalition gövernment.

- komisyon joint committee.

- sıralama pol. split ticket.

- okul coeducational school.

- takým mixed team.

- tamlama gram. a possessive construction in which possessor or possessed or both are adjectivally modified.





  • Karma tamlama nedir?


  • Karma Iktisat


  • Fisker Karma


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karma Nedir?
Karma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/karma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content