Kaymakam Nedir

tarif kaymakam, ilçenin genel yönetiminden görevli olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir. görevler kaymakam...

tarif
kaymakam, ilçenin genel yönetiminden görevli olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.

görevler
kaymakam görevlerini bağlı olduğu ildeki valinin denetimi altında yürütür.
başlıca görevleri şunlardır:
- ilçede yasaların uygulanmasını sağlar,
- valinin emirlerini uygular,
- ilçedeki çeşitli kamu kurumlarının emekleri içinde eşgüdümü sağlar,
- halkın şikayetlerini dinler, gereksinimlerini saptar ve giderilmesi için lüzumlu önlemleri alır,
- törenlere başkanlık eder, resmi ziyaretleri kabul eder.

mesleğin gerektirdiği özellikler
kaymakam olmak isteyenlerin;
• üst düzeyde bilimsel nitelikli kabiliyete haiz,
• toplumsal bilimlere ilgili ve bu alanda başarıya ulaşmış,
• başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen,
• insanlarla iyi haberleşme-iletişim kurabilen, insanları anlayabilen,
• yeniliklere açık, yaratıcı,
• işleri planlayabilen ve uygulamayı izleyebilen, yönetici özelliklerine haiz
kimseler olmaları gerekir.

emek harcama ortamı ve koşulları
kaymakam, içişleri bakanlığına bağlı olarak ilçedeki kaymakamlık binasında vazife yapar. emek harcama saatleri çoğu zaman düzenlidir. çalışırken vatandaşlarla, valilerle, emrindeki memurlarla, üst düzey askeri yöneticilerle etkileşim halindedir. ara sıra gezi etmesi gerekir. kaymakam bir ilçede belli bir süre çalıştıktan sonrasında başka bir ilçeye atanır.

emek harcama alanları ve iş bulma olanakları
kaymakamlar içişleri bakanlığına bağlı olarak ilçelerde vazife alırlar.

meslek eğitiminin verildiği bölgeler
mesleğim ön eğitimi üniversitelerin ekonomi, işletme, tutumsal ve yönetimsel bilimler, siyasal bilgiler, hukuk fakültelerinde verilmektedir.

yukarıdaki fakültelerden mezun olanlar ösym tarafınca meydana getirilen kamu personel seçme sınavında (kpss) başarıya ulaşmış olmaları durumunda içişleri bakanlığınca yapılacak kaymakamlık sınavına girebilirler.

meslek eğitimine giriş koşulları

mesleğin ön eğitimine girebilmek için,
- lise ya da dengi okul mezunu olmak,
- talebe seçme imtihanı’nda (öss) “iktisat”, “ekonomi”, “işletme”, “maliye”, “emek harcama ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler”, “internasyonal ilişkiler”, “kamu yönetimi”, “politika bilimi”, “politika bilimi ve kamu yönetimi”, “politika bilimi ve uluslar arası ilişkiler” ya da “hukuk” lisans programları için kafi “eşit ağırlık (ea)” puan almak,
- talebe seçme ve yerleştirme merkezi (ösym) tercih bildirim formunda “iktisat”, “ekonomi”, “işletme”, “maliye”, “emek harcama ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler”, “internasyonal ilişkiler”, “kamu yönetimi”, “politika bilimi”, “politika bilimi ve kamu yönetimi”, “politika bilimi ve internasyonal ilişkiler” ya da “hukuk” lisans programları ile ilgili minimum bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

bu lisans programlarını bitirenler direkt kaymakam olamamaktadırlar. kaymakamlık mesleğine girebilmek için ilk olarak talebe seçme ve yerleştirme merkezi tarafınca meydana getirilen kamu personel seçme imtihanı’nı (kpss) kazanmak gerekmektedir. ondan sonra içişleri bakanlığı tarafınca ek olarak bir yarışma imtihanı yapılmaktadır.


eğitimin süresi ve içinde ne olduğu
- temel eğitimde; politika bilimine giriş, siyasal düşünceler zamanı, siyasal politikaya giriş, çevre sorunları, türkiye'nin toplumsal yapısı, yöresel idareler, kamu çalışanı yönetimi, kentleşme ve konut politikası, iktisat, işletme, maliye ve hukuk dersleri verilmektedir.
- üç senelik yetişim devresinde; il merkez stajı, kaymakam refikliği stajı, mülkiye müfettişi refakatinde teftiş stajı, bakanlık merkez stajı, detayları-bilgileri artırılmak ve uygulamaları tekrardan öğrenmek suretiyle yurtdışı stajı, kaymakam vekilliği stajı yaparak kaymakamlık kursuna katılırlar.

meslekte ilerleme
içişleri bakanlığı’nın kaymakamlık imtihanını kazanan kaymakam adayları, valilik emrine atanırlar, yetişim bitiminde hazırlayacakları kaymakamlık tezinin vali tarafınca uygun görülmesinden sonrasında girdikleri imtihanı başaran adaylar, 5’inci derslik bir ilçeye kaymakam olarak atanırlar. üç yıl bu ilçede çalıştıktan sonrasında "mahrumiyet bölgesi" diye nitelenen 6’ncı derslik bir ilçede iki yıl çalışırlar, sonrasında 4’üncü derslik bir ilçeye kaymakam olarak ya da bir ile vali yardımcısı olarak atanırlar. sonraki yıllarda 3’üncü, 2’nci ve 1’inci derslik ilçelerde kaymakam olarak ya da illerde vali yardımcılığına atanarak mesleklerine devam ederler. ek olarak, valilik görevine bakanlar kurulu sonucu ve cumhurbaşkanının onayı ile geçebilirler.
benzer meslekler: müfettişlik, üst düzey yöneticilik.

(www.iskur.gov.tr)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kaymakam Nedir
Kaymakam Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaymakam-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kaymakam-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content