Çoğu zaman kırsal kesimlerde, kurak bölgelerde yaşayan ve Türkiye’de sıkça rastladığımız diri türlerinden biri olan Kertenkele, ”Kertenkele...
Çoğu zaman kırsal kesimlerde, kurak bölgelerde yaşayan ve Türkiye’de sıkça rastladığımız diri türlerinden biri olan Kertenkele, ”Kertenkele” (Lacertidae) takımının ve bilhassa bu takıma mensup özkertenkelegiller familyasının, ailesinin genel adıdır. Günümüzde ortalama 3000’den fazla türü keşfedilmiş durumdadır. Soğukları sevmezler; sıcak, kurak, step, tropikal vb. bölgelerde yaşarlar. Büyük bölümü kertenkele 4 ayaklıdır fakat bu türlerin yanında 2 ayaklı ya da asla ayağı olmayan sanki yılan görünümünde olan kertenkeleler de mevcuttur. Dilleri süratli, uzun ve yapışkan bir yapıya haizdir böylece avlarını dilleri yardımıyla yakalarlar ve derhal tüketirler.
Türlü özelliklere haiz türlerinden bazıları toprak altında yaşayabiliyor, belli başlı türler ağaçlarda yaşayabiliyor hatta bazıları su üstünde yürüyüp koşabiliyor ve bir takım kertenkeleler ise ortama süratli bir biçimde uyum sağlayıp renk değiştirebiliyor. Isı, ortam vb. benzer biçimde durumlar kertenkelenin renk değiştirmesine, kamufle olmasına yol açabiliyor. Bir kertenkelenin en büyük özelliği korku ya da benzeri durumlarda kopan kuyruğunun bir süre sonrasında yeniden çıkmasıdır. Kopan kuyruk kısa bir süre hareketli olur, bu çoğu zaman avcıyı yanıltma, kendisinden uzaklaştırmaya yönelik bir özelliktir.
Kertenkelenin ayağında 5 parmak ve oldukça kuvvetli tırnaklar vardır. Bu tırnaklar yardımıyla kertenkeleler sorunsuz bir biçimde tırmanabiliyor ve minik böcekleri, gıda kaynaklarını yakalayabiliyorlar. Kimi türler 10-20 santimetre arası uzunlukta oluyor, kimi türler ise 60-70 santimetre arası uzunlukta oluyor hatta daha uzun olan türlerde mevcut. Beslenme şekilleri çoğu zaman böcekçildir. Minik böcekler, eklem bacaklılar vb. benzer biçimde canlılar kertenkelelerin gıda kaynaklarıdır. Kertenkelerin üreme şekilleri yumurtlamadır.
YORUMLAR