Kıraat Nedir?

kıraat -ti isim, eskimiş (kıra:at) Arapça ®ir¥¢at 1 . Okuma: "Orada da bu gece kıraatleri devam ediyordu."- H. C. ...


kıraat -ti
isim, eskimiş (kıra:at) Arapça ®ir¥¢at

1 . Okuma:



"Orada da bu gece kıraatleri devam ediyordu."- H. C. Yalçın.

2 . din b.
Kur'an'ı belli kaide ve işaretlere gore okuma.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

kıraat etmek

Birleşik Sözler

kıraathane



Kaynak:






Mevzusu Kur'an-ı Kerim'in okunu­şu olan ilimdir. İslam dininin yüce ki­tabı Kur'an-ı Kerim birçok ilmin ko­nusu olmuştur. Tefsir bilimsel, Tecvid il­mi, l'câzu'l-Kur'an bilimsel benzer biçimde. Kıraat bilimsel de bunlardan biridir. Kur'an da her kitap benzer biçimde okunması mümkün. Fakat Kur'ân'ı okumak, basit bir kitap okumak­tan farklıdır. Kur'an her insanın diledi­ği, aklına estiği benzer biçimde okuyabileceği bir kitap değildir. Kur'ân'ı okurken be­lirli kurallara, belirli inceliklere uy­mak gerekir. İşte bu kaide ve incelik­leri öğreten ilim Kıraat ilmidir.




Kıraat bilimsel, Kur'an'm kelimeleri­nin okunuşunu, telaffuzunu doğru olarak öğretmeyi amaçlar. Her kelimeyi hakkını vererek, söyleşiyi tam yaparak, onları bozmaktan değiştir­mekten sakınarak okumak esastır. Kur'an'ın okunmasında otorite olmuş imamlardan (Kıraat imamları), doğru olarak nakledilen okuyuş şekillerini de bizlere kıraat bilimsel öğretir. Kur'an'ın bilinmiş olduğu şekilde güzel sesle ve makam­la ve kendine özgü ahenkle okunması bu ilmin mevzusudur.


İslam Ansiklopedisi




KIRAAT


Kıraât (Arapça: قراءة Okuma, okuyuş), Kuran-ı Kerim'in özgür okunuşunu Kıraat-ı Aşere'ye gore içeren ve her defasında değişik okunan ve tonu ve içinde ne olduğu de değiştiren bir yöntemdir. Düzgüsel musikide yalnız tek bir metin olmasına karşın Kuran'ın okunuşundaki 10 (Arapça: aşere) çeşit okunma ve değişik anlamla insan sesinin piyanoyla ya da kanunla akort edilmesi yardımıyla geniş olanaklara haizdir.


Kıraat imamlarından her birinin, rivayet ve tariklarının ittifak ile temsil etmiş olduğu okuyuşa kıraat yedi ya da on kıraattan her birinin kendisine dayandırıldığı hiç kimseye de imama denir. Bir İmam'a ilişik Raviye (talebesine) oran edilen kıraat farklılığına Rivayet; bu rivayeti nakleden, kısaca kıraat imamlarından birisinden kıraat rivayet eden kişiye de Ravidenilmiştir. Ravilerin ravileri arasındaki değişik nakillere de 'Tariktabiri kullanılmıştır. Kıraatları bilen hiç kimseye kurra; bu tarz şeyleri sözlü olarak nakledip okutan hiç kimseye de mukri denilmiştir.


Kıraat (kıraet)
  • Okuma. Muntazam ve acele okuma.
  • Okuma kitabı.
  • Fık: Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir miktar okumak.İnsan bir yazıyı ya kendi kendine ya da başkasına dinletmek suretiyle okur. Hususi mütâlaa iyi mi olsa olur. Fakat dinletmekten maksad, anlatmak olduğundan o yolda okumanın dikkat edilecek bâzı noktaları vardır.Bir yaratı mensur ise onu okumağa Kırâet, manzum ise inşâd denir. Gerek kırâet, gerek inşâd: Mihânikî, mantıkî, bediî diye üçe ayrılır. (Bak: Bediî kıraet, İnşad, Mantıkî kıraet, Mihanikî kıraet)


kıraat ingilizcesi
  • reading




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kıraat Nedir?
Kıraat Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kraat-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kraat-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content