Kırağı Nedir

Kırağı Nedir ? (Tarif 1) : Soğuyan zeminler üstündeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de hava...

Kırağı Nedir ? (Tarif 1) : Soğuyan zeminler üstündeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir.


Kırağı Nedir ? (Tarif 2) : Kırağı, atmosferik sınır tabakadaki hava parselinin güncel buğu basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde doymuş buğu basıncından daha yüksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/ya da cisim üstünde yoğuşarak katı faza geçmesidir. Özetlemek gerekirse kırağı zeminler üstündeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum şekli bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas etmiş olduğu yüzeylerde buz kristallerişeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye'de bu vaka kış mevsiminin başlarında görülür.

Kırağı Nedir (Detay)

Kırağı, özetlemek gerekirse donmuş çiğdir. Soğuk havalarda görülür. Kırağı, suyun buğu hâlinden direkt doğruya katı hâline geçmesiyle meydana gelir. Çiğin meydana geliş şekliyle kırağı arasındaki fark, havanın daha az rutubetli olmasına dayanır.

Kırağı Nasıl Oluşur?

Kırağı, havanın su buharına doyduğu ve hava sıcaklığının donma noktasının altında olduğu süre meydana gelir. Su buharı, buğu hâlinden sıvı hâle geçmeksizin direkt katı hâle geçer. Kırağı, genel anlamda çimen, ağaç gövdesi ve camlarda daha belirgin görülür. Eğer ısı “0” derecenin derhal altında ve bulut damlacıkları büyük ve çoksa kırağı yerine parlak buz ya da sır hâsıl olur.

Açık gecelerde ışınım bu nedenle toprak ısı kaybeder; serin toprak, havayı soğutur ve nisbeten yoğunluğunu da arttırır. Böylelikle kırağı düşmesi için şartlar hazır hâle gelir. Bu durumda yere yakın olan havayı ısıtarak kırağı önlenebilir. Bu sebeple meyve üreticileri, bitkilere zarar veren kırağıdan korunmak için ağaçların içinde sıvı yakıtla çalışan minik ısıtıcılar kullanırlar. Bununla birlikte havanın türlü tabakalarındaki ısıyı aynı tutmak için büyük vantilatörler de kullanılabilir. Bodur ağaçlar su içinde bırakılarak kırağıya sebep olan soğuk hava tabakasından soyutlama edilebilir.

Suyun, donmasıyla buzlu ve karlı kırağı meydana gelir. Kırağı, umûmiyetle koyu renkli cisimler üstünde ve ot, odun, kütük şeklinde yerlerde ortaya çıkar.

Ağaçlara yapışan kaba kırağının niçin uzun ince iğneler şeklinde şekiller meydana getirdiğini idrak etmek için yoğunlaşma ve kristal büyümesi hakkında bilgi sâhibi olmak lâzımdır. Havadaki su buharı donma noktasının üstünde iken çiğ damlaları halinde olup, donma noktasının altına fikir ve nebat üstünde sivri bir çıkıntı bulunca kırağı halini alır. Kırağının acayip şekiller almasının sebebi kristallerin gelişme kânunlarına tâbi olmasından ileri gelir.

Açık, ayazlı gecelerde üstü açık eşyâ, çayır, çimen, tarla üzerine, iğne, tüy, pul biçimindeki ince buz parçacıkları olarak yoğunlaşmış bir yağış şekli olarak düşen kırağı, soğuk olduğundan bitkilere zarar verebilmektedir. Geceleyin dallar, çiçekler kırağı ile örtülürse, ertesi günü bu tür şeyler buruşup solar, bozulur. Soğuğa dayanıklı bitkileri kırağı çalmaz. Esasen bitkiye zarar veren kırağı değildir, o sırada meydana çıkmış olan “don” hâdisesidir. Kırağı, umumiyetle durgun ve ayazlı havada belirgin olur. Bu şekilde durumlarda narenciye ve sera ekicileri lüzumlu tedbirleri alırlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kırağı Nedir
Kırağı Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/krag-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/krag-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content