Kunduz Özellikleri – Hakkında Bilgi

Kunduz iyi mi bir hayvandır? Kunduzlar ne yer, nerede yaşarlar, özellikleri, yapıları, yuvaları, yaşam koşulları hakkında bilgi. Kunduz;  o...

Kunduz iyi mi bir hayvandır? Kunduzlar ne yer, nerede yaşarlar, özellikleri, yapıları, yuvaları, yaşam koşulları hakkında bilgi.



kunduzKunduz; ormanlık bölgelerdeki göllerde, ırmaklarda yaşayan memeli bir hayvandır. İki kattan oluşan yuva yapma, ağaçları keserek sularda engel kurma özelliği bakımından çok ilgi çekici bir hayvandır, kürkü de değerlidir. Fare, sincap benzer biçimde hayvanların da içinde bulunmuş olduğu kemirgenler familyasından olan kunduzların başlıca iki çeşidi vardır. Avrupa kunduzları şimdi gittikçe azalmaktadır. Avrupa kunduzlarıyla çok yakın akraba olan ABD kunduzları ise daha çok A.B.D. de, Kanada’da yaşar.



Kunduzun Vücut Yapısı



Şimal ABD kunduzları tüm kemirgenlerin en irileridir. Ergin bir kunduzun boyu, kuyruğu saymadan, 60 santimetre. i geçer; kuyruk da 25 santimetre. kadardır. Kunduzun minik bir kafası vardır. Çenesi pek kuvvetlidir. Ağzının ön tarafında, her çenede ikişer tane olmak suretiyle, 4 kesici diş bulunur. Çok keskin olan bu dişler yardımıyla kunduzlar 60 santimetre. kalınlıktaki ağaçları bile kesebilirler.



Kunduzun ön ayakları minik, arka ayakları büyüktür. Arka ayak parmakları perdelidir. Kuyruğu sandal küreğinin uç kısmına benzer, yassıdır; pullu, kalınca bir deriyle kaplıdır. Hayvan yüzerken kuyruğunu dümen benzer biçimde kullanır, bir çekince sezince kuyruğunu suya, ya da yere vurarak ses çıkarır, arkadaşlarına haber verir. Kuyruk, ağaç keserken, hayvanın dayanmasına da yarar.



Kunduzun vücudu koyu kahverengi sık tüylerle kaplıdır. Kunduz kürkü çok kıymetli olduğundan, hayvan yüzyıllardan beri avlana gelmiştir.



Kunduzların Yaşayışı



Kunduzlar toplu halde yaşarlar. Çift çift yaşıyanlara da raslanırk Kunduz çiftlerinin tüm hayatlarını birlikte geçirdikleri sanılıyor Kunduzlar kendilerini savaşarak değil, saklanarak korurlar; bunun için de yuvalarını su içinde yaparlar.



Kunduzlar yuvalarını, suyun içine, çalı – çırpıyla çamurdan yaparlar. Yuvaların yüksekliği 90 santimetre. yi bulur. Genişlikleri de çok kez 2 m. yi geçer. Yuvalar iki katlıdır. Her katta birer oda vardır. Su yüzeyinin üstündeki kat oturma odalarıdır. Alt kattaki oda yiyecek deposu olarak kullanılır. Kunduz yuvaları suyun içinde olduğundan, dışarıya da üstten hiçbir kapısı olmadığından hayvanları başka canlılardan korur. Yuvanın üst katında dışarıya oluşturulan bir hava deliği vardır, o da büyük bir ustalıkla saklandığı için asla kimse yerini bulamaz.



Kunduzların yuvaya giriş çıkışı su içinden açtıkları bir tünelle sağlanır. Kunduzların yuva yapmak istedikleri yerdeki su gerektiği kadar derin değilse, bu şaşılacak hayvanlar bent halletmeye başlarlar. Kestikleri dallarla, ağaçlarla suyun yolunu keserler, sonrasında balçık da kullanarak çok sağlam bentler yaparlar. Böylece, hem kışın, hem de en kurak mevsimde yuvalarını çevreleyen suyun yüzeyi değişmez.



Kunduz Bentleri



Kunduzlar bent yapma işinde insanı şaşırtan bir ustalık gösterirler. Uzunluğu 300 m. yi geçen kunduz bentlerine rastlanmıştır. Hayvanlar bent yapmak için kestikleri ağacı, kolayca dereye taşıyamazlarsa kanallar açarlar, ağaçları bu kanallarda yüzdürerek getirirler. Ağaç küyükleri yerleştirildikten sonrasında aradaki boşluklar minik dallarla, taşla, çamurla doldurulur. Kunduzlar çamuru ön ayaklarıyla göğüsleri içinde tutarak taşırlar.



Bent yapılacak suyun akıntısı çok azsa, bent iki kıyı içinde dümdüz yapılır, akıntı çoksa, bendi akıntı yönüne doğru dışbükey yaparlar. Bentlerin bozulan bölgeleri durmadan onarılır.



Kunduzlar ağaç kabuğu, tomurcuk, minik dallar bölgeler. Her kunduz çiftinin yılda 2-6 yavrusu olur. Yavrular 2 yıl ana-babalarıyla kaldıktan sonrasında birer eş bulup çiftleşirler, kendilerine ayrı bir yuva yaparak orada yaşarlar.



Kunduzlar son aşama yararlı hayvanlardır. Yaptıkları bentler yardımıyla suların yağış mevsimindeki başıboş akışını önlerler. Böylece, nebat yetişmesi bakımından çok yararlı olan toprağın üst kesiminin akıp gitmesi önlenir.



Kunduzun tüm bu faydalarına karşılık ziyanı yok gibidir. Üstelik, kürkü çok değerlidir. Eti, kuyruğu da dahil olmak suretiyle, yenir. Gene kunduzdan çıkarılan kahverengi bir maddeden kokuculukta faydalanılır.



Kunduzlar bizde yurdumuzun Ege Bölgesi’nde yaşar. ABD’da bu hayvanların büyük faydası anlaşıldığından avlanmaları sınırlandırılmıştır. Üstelik, hususi tuzaklarla yakalanan kunduzlar, kunduz bulunmayan bölgelere taşınmakta, böylece hayvanların çoğalması sağlanmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kunduz Özellikleri – Hakkında Bilgi
Kunduz Özellikleri – Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kunduz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kunduz-ozellikleri-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kunduz-ozellikleri-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content