Kutup Işıkları - Aurora

Kutup ışıkları, ya da aurora, çoğu zaman kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki tabii ışık görüntülerid...








Kutup ışıkları, ya da aurora, çoğu zaman kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki tabii ışık görüntüleridir. Genel anlamda gece görülen aurora, çıplak gözle de izlenebilir. Şimal Yarıküredeki aurora görüntüsüne aurora borealis, Cenup Yariküre'dekine de aurora australis denir. Auroralar, güneşin dünya atmosferi üstündeki etkilerinin en belirgin şekilde görülebilenidir.

Büyük bölümü auroralar yüksek şimal ve cenup enlemlerinde görülür. Bilhassa yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşurlar. Bazıları hareket eder, parlaklaşır ya da birden yanıp sönerler. Yeşil, auroralarin en yaygın rengidir. Fakat çok yükseklerde olan auroralar kırmızı ya da pembe olabilirler. Büyük bölümü aurora atmosferin 100 ile 1000 km aralığında oluşur. Bazıları atmosfer süresince binlerce kilometre yatay uzunluğa haiz olabilir.

Aurora görüntüleri, güneşten gelen solar rüzgarlardaki yüklü parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu oluşur. Bu parçacıklar dünyanın manyetik alanına ulaştığında bazıları kapılır. Bu parçaların pek çok dünyanın manyetik kutuplarına çekilirler. Bu parçacıklar atmosferdeki moleküllerle çarpıştıklarında enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir bölümü de auroralar şeklinde salınır.




Auroralar çoğunlukla 11 senelik güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülür. Bu zamanda, güneş yüzeyindeki koyu lekeler sayıca artar. Güneşteki şiddetli patlamalar güneş lekeleriyle ilgilidir. Solar patlamalardan çıkan elektronlar ve protonlar, dünya atmosferiyle etkileşir. Bu etkileşim oldukça parlak auroralar yaratır. Bu bununla birlikte dünyanın manyetik faaliyetinde kuvvetli dalgalanmalar meydana getirir; (manyetik fırtına). Bu fırtınalar esnasında auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kayar.





  • Aurora Resimleri


  • Cenup Kutup Dairesi - Şimal Kutup Dairesi


  • Aurora




nor1061002th5






kglfuo9





image001 small

Geceleri gökyüzünde görülen renkli ışıklar binlerce senedir insanları büyülemiş ama genellikle da dehşete düşürmüştür. Bu tarz şeyleri sık sık görme fırsatı olan şimal insanları haklarında bir sürü öykü üretmiştir. Bununla beraber daha güneyde yaşayanlar bu ışıkları daha seyrek görmüş ve bunun harp ya da bir afetin doğaüstü bir kehaneti bulunduğunu düşünmüşlerdir.

İnsanlar bu mevzuda daha bilimsel açıklamalar aramaya başladıklarında bir sürü kuram öne sürdüler. Bu ışık, Dünya'nın kenarlarından yansıyan ateştopu, Şimal Kutbu buzullarından yansıyan aydınlık, ya da gökyüzündeki buz kristallerinden yansıyor olabilirdi.

20. yüzyıla kadar bu alandaki araştırmalarda ilerleme gösterilemedi ve hâlâ yanıtı bulunamamış oldukça fazla sual var. Bu tür şeyler Güneş'ten gelen ve Dünya'nın manyetik alanı yardımıyla yerküreye yönelen elektrik yüklü parçacıkların (elektron) sonucudur. Gördüğümüz beyazlık, elektronların atmosferin en üst saçaklarına hızla çarpmasından lanır.



Kutup Işığı - Aurora



Bu görkemli tabiat vakasının ismi 'Aurora' ya da başka bir adıyla 'Kutup Işığı'... Adından da belirgin olduğu şeklinde kutup bölgelerinde görülürler...




Auroralar, gökyüzündeki tabii ışık görüntüleridir. Genel anlamda gece görülen kutup ışıkları, çıplak gözle de izlenebilir.




Şimal Yarımküre'deki aurora görüntüsüne aurora borealis, Cenup Yarımküre'dekine de aurora australis denir.




Auroralar, güneşin dünya atmosferi üstündeki etkilerinin en belirgin şekilde görülebilenidir.




Büyük bölümü kutup ışığı yüksek şimal ve cenup enlemlerinde görülür. Bilhassa yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşurlar.




Bazıları hareket eder, parlaklaşır ya da birden yanıp sönerler.




Yeşil, auroraların en yaygın rengidir. Fakat çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe olabilirler.




Büyük bölümü aurora atmosferin 100 ile 1000 km aralığında oluşur. Bazıları atmosfer süresince binlerce kilometre yatay uzunluğa haiz olabilir.




Kutup ışığı görüntüleri, Güneş'ten gelen solar rüzgarlardaki yüklü parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu oluşur.




Bu parçacıkların bazıları dünyanın manyetik alanına kapılır. Atmosferdeki moleküllerle çarpıştıklarında enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir bölümü de "aurora"lar şeklinde salınır.




Kutup ışıkları çoğunlukla 11 senelik güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülür.




Bu zamanda, güneş yüzeyindeki koyu lekeler sayıca artar.




Güneşteki şiddetli patlamalar güneş lekeleriyle ilgilidir.




Solar patlamalardan çıkan elektronlar ve protonlar, dünya atmosferiyle etkileşir.




Bu etkileşim oldukça parlak auroralar oluşturur.




Bu bununla birlikte dünyanın manyetik faaliyetinde kuvvetli dalgalanmalar meydana getirir; (manyetik fırtına).




Bu fırtınalar esnasında auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kayar.







Bir takım Kutup Işığı Fotoğrafları







Sebep: Kırık Bağlantı



62221238pj5



Aurora Borealis


18sb9


19pk3


21yz3



Kutup civarlarında (Kanada, Grönland) ki bölgelerde kıştan yaza geçerken güneş ışınlarının gökyüzünde oluşturduğu olağanüstü renk cümbüşü...


Aurora; atmosferik ortamda türlü atomlar, moleküller ve iyonlar tarafınca saçılan fotonların gene atmosfer içinde oluşan bilhassa elektronları içeren enerji yüklü parçacıkların gökyüzündeki manyetik alanlara rastlaması sonucu ortaya çıkan esrarengiz bir renk tayfı'dır. Çok değişik zamanlarda, değişik çizgiler ve renk büyüsü ile ortaya çıkabilen Aurora, bu nitelikleri ile Gökkuşağı ile karşılaştırılamayacak kadar muhteşem bir tabiat vakasıdır.




Atmosferde Eşi olmayan Güzellikte ‘Auroralar' Görüldü

resizephpn

Güneş'te 12 Temmuz'da meydana gelen şiddetli patlamanın peşinden açığa çıkan fırtına, Dünya'ya ulaştıktan sonrasında atmosferde birbirlerinden güzel auroralar (kutup ışıkları) oluşturdu.

Güneş'teki büyük koronar kütle atımıyla açığa çıkan yüklü parçacıklar, Cumartesi günü ve dün atmosferimize ulaştı. Yerkürenin manyetik alanı ve yıldızdan gelen fırtınanın etkileşimi sonucu İyonosfer'de yeşil, mavi ve kızıl ışımalar oluştu. Esrarengiz ışıklar, Antarktika, Yeni Zelanda, Avustralya ve Cenup ABD'da kameralara yansıdı. Gökyüzündeki etkisinde bırakan renk cümbüşü, ABD'nin Minnesota eyaletindeki Duluth kenti semalarında da görüldü.

Atmosferin 100 ila 1000 kilometre aralığında oluşan kutup ışıklarının yatay uzunluğu binlerce kilometreyi bulabiliyor. Cenup kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklara aurora australis (cenup kutup ışıkları) deniliyor.

12 Temmuz'daki Güneş fırtınasında açığa çıkan parçacıklar, saatte 4,8 milyon kilometre hızla yerküreye ulaştı. Bu yılki 6. büyük patlama olarak kayıtlara geçen vaka, Dünya üstünde herhangi bir olumsuzluğa yol açmadı. 1989'daki bir Güneş patlamasının peşinden Kanada'nın Quebec kentinde 6 milyon insan elektriksiz kalmıştı.

Kutup Işıkları - Aurora

Kutup Işıkları - Aurora

Kutup Işıkları - Aurora



Kaynak : Gençbilim (16 Temmuz 2012,07:00)





  • Aurora Resimleri


  • Cenup Kutup Dairesi - Şimal Kutup Dairesi


  • Aurora


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kutup Işıkları - Aurora
Kutup Işıkları - Aurora
http://img528.imageshack.us/img528/9229/nor1061002th5.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kutup-isklar-aurora.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kutup-isklar-aurora.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content