Lavi, sulandırılmış tek renkle ya da mürekkeple meydana getirilen çalışmalara denir. Sulu boya tekniğine yakındır. Lavinin temel maddesi çin...
Lavi, sulandırılmış tek renkle ya da mürekkeple meydana getirilen çalışmalara denir. Sulu boya tekniğine yakındır. Lavinin temel maddesi çini mürekkebi, is mürekkebi, sepya ya da su katılmış başka boyadır.Kullanılan boya çoğu zaman siyahtır. İkinci bir boya mavi yada yeşil kullanılabilir.
Lavi, Karton yada fotoğraf kağıdına çalışılır. Kalınca ve suya dayanıklı kağıtlar seçilmelidir. Kağıdın buruşmaması için fotoğraf altlığına emek harcamadan ilkin sabitleştirmek gerekir.
Ortaçağ rahipleri mürekkep kullanımında öncülük etmişlerdir. Dürer’de suluboya,desen çizgilerine daha çok güç ve duyarlılık katmıştır. Lavi tekniği ile Sandro Botticelli ve Leonardo de Vinci benzer biçimde 15. yüzyıl italyan ressamları kullanmıştır. Lavi Tekniği:
Sulandırılmış tek renkle ya da mürekkeple meydana getirilen çalışmadır.Suluboya tekniğine yakındır. Temel maddesi Çini mürekkebi, is mürekkebi ,sepya ya da su katılmış başka boyadır.Kullanılan boya çoğu zaman siyahtır.İkinci bir boya mavi yada yeşil kullanılabilir.
Karton yada fotoğraf kağıdına çalışılır. Kalınca ve suya dayanıklı kağıtlar seçilmelidir. Kağıdın buruşmaması için fotoğraf altlığına emek harcamadan ilkin sabitleştirmek gerekir. Lavinin Tarihçesi:
Ortaçağ rahipleri mürekkep kullanımında öncülük etmişlerdir.Dürer'de suluboya,desen çizgilerine daha çok güç ve duyarlılık katmıştır.Lavi tekniği ile Sandro Botticelli ve Leonardo de Vinci benzer biçimde 15. yüzyıl italyan ressamları kullanmıştır.
Rönesans süresince teknikler ve yöntemler daha da gelişmiştir.Bu ressamlar boyalı kalem ,suluboya ve mürekkeplerden yararlanmışlardır.
16. yüzyılda Venedikliler, 17. yüzyılda Poussin, Claude Lorrain, Rembrant, Rubens ve 18. yüzyılda Fragonard bu tekniğin ustaları arasındadır.
Bilhassa görünüm resmi için uygunluğu kabul edilmiştir.
Rönesans süresince teknikler ve yöntemler daha da gelişmiştir.Bu ressamlar boyalı kalem ,suluboya ve mürekkeplerden yararlanmışlardır.
16. yüzyılda Venedikliler, 17. yüzyılda Poussin, Claude Lorrain, Rembrant, Rubens ve 18. yüzyılda Fragonard Lavi tekniğinin ustaları arasındadır.
YORUMLAR